Meer dan 6.000 verhalen

{$items.title}

Week na week vertellen we hier verhalen van boeiende vrouwen in aanloop naar  onze 100ste verjaardag.  Er kwamen al verschillende verhalen van vrijwilligers aan bod.  Maar er zit een verhaal in elk van onze meer dan 6.000 Femmavrijwilligers en helaas kunnen we die niet één voor één vertellen.  In deze week van de vrijwilliger willen we ze natuurlijk wel zoveel mogelijk in de bloemetjes zetten.  Wij sturen ze een kleine attentie.  En ook jij kan ze een kaartje bezorgen of een compliment sturen op sociale media met #BedanktFemmaVrijwilliger.

Afgelopen weken stelden we enkele vragen aan onze vrijwilligers in hun eigen levendige Facebookgroep Femma maakt het.*

*Ben jij Femmavrijwilliger en nog geen lid van deze groep?  Sluit snel aan! 
Je bent er van harte welkom!

Met een greep uit de reacties willen we je in dit verhaal kennis laten maken met onze Femmavrijwilligers.

Hoe komt een vrijwilliger bij Femma terecht?

Inge, Femma Funk in Kortrijk verwoordt het mooi: 

“Femma is en blijft een cadeau en een erfenis die ik van mijn ma kreeg.”

En dat blijkt voor heel wat van onze vrijwilligers het geval! 

“Eerst stapte ik in de voetsporen van ons mama maar al snel sloegen we met enkele andere jonge vrouwen de handen in elkaar om een jongevrouwengroepje op te richten. Ondertussen zijn we 35 jaar verder, al lang niet meer jong maar nog altijd evenveel plezier en gezellige samenkomsten.”
Viviane, Femma Erpe.

Ook Fabke van Femma Scherpenheuvel, maakte kennis met KAV via haar moeder.  Er was een actieve jong-KAV-werking.  Zij werd samen met Anne-Marie gevraagd om de fakkel van het bestuur over te nemen.  “Nu ondertussen bijna 15 jaar geleden, staan we nog steeds aan het roer met heel goede stuurlui.  Ik zou mijn groepje dames niet meer kunnen missen.”

“Eigenlijk om mijn moeder een plezier te doen ongeveer 35 jaar geleden. Ondertussen al zoveel deugd gehad, leute vriendschap verbondenheid...” Christa, Femma Beitem.

Ook buurvrouwen, vriendinnen, …  zorgen volop voor de instroom van nieuwe vrijwilligers.  En (jonge) vrouwen met een voorgeschiedenis in de jeugdbeweging zijn goed vertegenwoordigd.

“Met enkele ex-KSA’ers voelden we er wel wat voor om het engagement van ‘toen’ verder te zetten in een nieuwe beweging.  Femma Fatale Tielt werd geboren”, vertelt Barbara.

Chris, Femma Kessel-Lo: “Ik werd Femmavrijwilliger omdat ik van plan was om, na de positieve ervaring in de lokale VKAJ, ook al volwassene actief te zijn in een vrouwenbeweging.  Ik werd persoonlijk aangesproken door een kernlid.  Het leek me een prima mogelijkheid om me te integreren in een nieuwe woonplaats.  Dat is goed gelukt dankzij KAV/Femma.  Ondertussen ben ik 35 jaar kernlid/vrijwilliger met heel veel mooie herinneringen (en een paar moeilijke dingen).  Die herinneringen halen we samen met de foto’s en de eigen creaties naar boven tijdens de lokale viering van 100 jaar Femma.”

Lieve, Femma Ardooie:  “Naar een eerste vergadering geweest en dat sprak mij aan.  De vriendschap onder vrouwen, de verbondenheid met elkaar ongeacht de leeftijd, deed mij openbloeien tot wie ik nu ben. Blij dat de buurvrouw mij Femma heeft leren kennen!”

Verschillende jonge vrouwen van Femma Quartier werden door Meriem aan de schoolpoort aangesproken om deel te nemen aan een activiteit van Femma. “Die eerste kennismaking met Femma en de ontmoeting met de andere vrouwen, maakte me zo gelukkig”, zegt een van hen.  “Bovendien is de uitwisseling tussen vrouwen met verschillende achtergronden, godsdiensten en culturen precies heel boeiend”.

“Ik had het geluk op 58-jarige leeftijd om brugpensioen te kunnen gaan.  Ik hield van sociaal contact en stelde mijn talenten graag ten dienste.  Eén jaar was ik kernlid.  En nu al 10 jaar teamverantwoordelijke bij Femma Diest.  We vieren dit jaar 100 jaar vrouwenbeweging.  Mijn bomma was van 1942 tot en met 1962 voorzitster.  Het KAV/Femmaverhaal beleef ik elke dag met ontzettend veel plezier én het kleurt mijn dag en mijn leven.”, vertelt Rita.

Lea, Femma Neerpelt Boseind: “Dankzij Femma heb ik de vrouwen in mijn naaste omgeving of buurt leren kennen.  Ik kwam in een buurt wonen waar ik niemand kende.  Ik was nog maar enkele jaren getrouwd en had 3 kinderen.  Ik voelde me nog wat verloren.  En na vele jaren Femma heb ik vele vrouwen (en mannen) leren kennen.”

Meer dan 6.000 talenten

Gelukkige en ondernemende vrijwilligers, daar gaan we bij Femma voor.  Een vrijwilliger wordt gelukkig als ze haar eigen talenten kan inzetten en ontplooien.  Alle talenten van onze vrijwilligers zijn niet op te lijsten, dus een greep van talenten die ze zelf aangeven:

Een goeie voorzet bij de planning is nodig.  Kristel van Femma Vriendinnen OnbePERKt is zo’n ideeënfontein.  “Maar het zijn mijn collega-vrijwilligers die het uitwerken.  En dat loopt goed.  Alle creatieve inspiratie wordt verzameld op Pinterestborden en wie goesting heeft om iets verder uit te werken is welkom.  Geen druk…  Bij ons ligt de focus op creatieve technieken leren en dat werkt.”

“Iets organiseren is altijd al mijn ding geweest.  We hebben een heel leuk team, met grote diversiteit qua insteek en de taken zijn goed verdeeld.” Lies van Femmaly Staden.

Jeanette van Femma Opgrimbie prijst Marie-José voor haar creatief talent.  Wat zij al allemaal gemaakt heeft voor de leden.  “Fijn om zo iemand te hebben.”

Femma Diest zou niet kunnen zonder hun kanjers van vrijwillige naaisters. 

En bij Femma Funk in Kortrijk is het team heel erg geëvolueerd.  Er is nog steeds een kern, die maandelijks samenkom.  Zij ondersteunen de groep met het bijhouden van de kas, boodschappen doen, zalen klaarzetten, …  Het ‘nieuwe team’ steekt het jaarprogramma inéén.  En Anne en Trees slaan de spreekwoordelijke brug tussen de verschillende generaties vrijwilligers. “En samen vormen we een toffe en diverse groep qua leeftijd en interesses.”

Tessa, van Femma Vorselaar liet ons het volgende weten:  “Onze voorzitster beschikt over heel wat talenten.  Ze is de drijvende kracht achter ons naaicafé, ondersteunt onze Jong-Femma als de beste.  We noemen ze onze plus-mama!”.

Wat onze vrijwilligers drijft

Maar wat geeft de drive, de goesting om zich te blijven inzetten voor hun Femmagroep? 
Er zit een duidelijke lijn in deze reacties van onze vrijwilligers:

“Mijn vriendinnen en ons kernledenweekend.” Paula, Femma Lommel Barrier

“Al mijn supervriendinnen.  Ik kan niet meer zonder.  Met de activiteiten naast mijn job als dagmoeder zorgt Femma voor ‘grote mensentaal’.” Sabrina, Femma Veldegem.

“De warme vriendschap die er is en de toffe activiteiten en uitstappen.”  Hedwige, Femma Mortsel Sint-Benedictus.

“Femma is voor mij mijn ‘familie’ hier. Mijn familie woont in Marokko. Ik kwam naar België in het kader van gezinshereniging. Dankzij Femma leerde ik andere vrouwen uit m’n buurt kennen. We spreken al eens bij mekaar thuis af of telefoneren. Zo zorgt Femma ervoor dat vrouwen zich minder eenzaam voelen. Daar wil ik me graag voor inzetten”, beluisterde  Rhimo tijdens een gesprek met vrijwilligers van Quartier.

“Ik zou het organiseren missen.  Het zien dat leden het appreciëren.  Ik zou de mooie momenten niet willen missen, de vriendschappen die ontstaan zijn.  De leute en het plezier, maar ook het luisterend oor.  Bij Femma Orgidee Izegem kan iedereen terecht en voelt men zich snel op z’n gemak,  Ik ben blij dat ik mijn steentje kan bijdragen, want dat zou ik zeker missen.” Trui

“Heeeeeel veeeeel lieve vriendinnen.” Martine, Femma Meerbeke-Ninove.

Barbara, Femma Fatale Tielt:  “Mijn top 3 waarom ik dit doe:
1. Vriendschap, binnen het kernteam, maar ook met de mensen die deelnemen aan de activiteiten.
2. Ontspanning:  je leert nieuwe dingen. Je kan je eens goed laten gaan in een losse sfeer.  Zelfs plannen en vergaderen houden we heel gezellig bij iemand thuis met een cava of een biertje (en heel wat chips, chocolaatjes of zoetigheid).
3. Ontsnappen:  het leven is meer dan werken en gezin.  Iets doen ‘voor mij alleen’ is zalig!”

“In ons naaicafé in Aalst rechteroever wordt er niet alleen met patronen, stofjes of bolletjes wol over de tafel gezwierd.  Er kan ook gewoon geventileerd worden.  Wij zijn ondertussen een heel hecht vriendinnengroepje geworden.  Elke eerste en derde woensdag van de maand is om naar uit te kijken.  Gezellig, bruikbare tips want iedereen is ergens goed in.  Het leven gaat inderdaad al snel, maar wanneer is het woensdag?” Heidi.

“Samen met andere vrouwen groep vormen dat is ‘top’.  Samen organiseren, vriendschap ervaren en leute en plezier maken.  Gezellig samen zijn én anderen laten meegenieten.  Gewoon behoren tot een toffe bende.”  Caroline, Femma Lichtervelde.

“Telkens we samenkomen, maken we tijd om met elkaar te babbelen.  Dat is trouwens het voornaamste van Femma:  vertellen, luisteren, iets van elkaar leren en…  veel lachen.  Je moest eens weten hoeveel mij onder elkaar aflachen… “ Inge, Femma Kortrijk Funk.

Wil je onze Femmavrijwilligers nog beter leren kennen? 
Zoek ze op in één van de groepen in je buurt.

 

Maak je deze week ook tijd voor een bedankkaartje of een berichtje op sociale media met #BedanktFemmaVrijwilliger?  Onze vrijwilligers verdienen het.

 

Reageer