Maakt technologie ons leven gemakkelijker?

{$items.title}

Heeft technologie, die smartphones en tablets, ons leven gemakkelijker gemaakt? Ik sta er misschien niet genoeg bij stil. Mijn leeftijdsgenoten ook niet, vermoed ik. Maakt het ons leven moeilijker? Misschien wel. “Digitaal detoxen” begint “in” te raken. Het even pauze nemen van het overweldigende internet en de constante communicatie. Maar zijn de nieuwe vormen van communicatie dan zó slecht dat we er van moeten afkicken? Detoxen. Alsof we ons lichaam reinigen. Maar is het dan geen vereenvoudiging van ons leven? Zijn we er niet sneller en efficiënter op geworden door die nieuwe technologie?

“Heb je nu alweer een ‘scherm’ bij je?” vraagt mijn vader schertsend aan de eettafel. Ja dus. Er lopen nog een aantal berichten binnen op Slack die ik best dringend beantwoord. “Zou je die mensen niet gewoon bellen of naar hen gaan in plaats van alles op te lossen op een scherm?”. Zoals vroeger dus. Dat kan inderdaad. Maar in dit kleine gesprek tussen mijn vader en ikzelf steekt net de eenvoud en handigheid van die ‘schermen’, die ik vanaf nu gewoon smartphone of smartwatch zal noemen. Namelijk de snelheid van communicatie en het feit dat ik ze, bijna zonder uitzondering, altijd bij mij heb. Ik gebruik mijn smartphone als muziekspeler, om mails te lezen, om de krant te lezen. Maar ik kan ook gerust een reis plannen als ik in de rij sta voor koffie, surfen en chatten op de bus of trein of zelfs even snel een film kijken op Netflix. Ik kan mijn server beheren, interessante events of lezingen live uitzenden, foto’s nemen en die snel te delen met dierbaren en kennissen… Heel erg veel dus.

En oh ja, bellen. Dat zie ik mensen soms nog eens doen. Hoe maakt dit kleinood (gigantisch eigenlijk, zaktelefoons kan je ze amper nog noemen) mijn leven eenvoudiger? Welke functies of apps zorgen daar nu in feite voor?

Mijn smartphone is mijn reisbureau

Ik hou van reizen, een weekje Brasov of Berlijn… Alleen komt er vaak zoveel stress bij kijken. Vroeger controleerde ik bijvoorbeeld mijn tickets wel tien keer. Tegenwoordig kan ik mijn reis gewoon plannen via Google op mijn smartphone tijdens het eten van mijn middagmaal.

Ik heb een vriend in Dublin. We ontzagen het ons allemaal om die reis te plannen. Welke jeugdherberg zullen we kiezen, wie zal de tickets printen? Dit is nochtans een koud kunstje. Ik haal mijn smartphone uit en zeg: “Ok Google, vacation Dublin”. Bij de woorden ‘travel’ of ‘vacation’ weet Google meteen al wat te doen. Niet alleen geeft Google me een mooie, overzichtelijke samenvatting. Als ik op het pijltje eronder klik krijg ik een volledige reisgids. Het kan me zelfs uitleggen hoe ik tot aan het hotel geraakt. Dankzij de zoekmachine van Google en Gmail wordt alle informatie netjes verzameld zonder dat ik een app moet downloaden. Enkele dagen voor vertrek zal Google mij nog een melding geven wanneer mijn vliegtuig vertrekt. Enkele uren voor vertrek staat een e-mail met de barcode van mijn ticket klaar op m’n scherm om door de security te gaan en vertelt hij me welke gate ik moet zoeken. Ik zou me kunnen blindstaren op de schermen in de vertrekhal terwijl ik eigenlijk je smartphone al het werk kan laten doen. Promoveer Google tot reisleider. Bij het plannen van je volgende uitstap kan je rustig aanschuiven voor koffie, “OK Google, vacation Madrid”, en je bent opnieuw vertrokken.

Ik ben veel bezig met dit soort technologie. Omdat het leuk en handig is. Maar zelden sta ik stil bij de vraag: ‘Is dit een vereenvoudiging, of hebben die detoxers gelijk’? Als ik het zo bekijk is het een vereenvoudiging die ik een permanente plaats heeft ingenomen in mijn dagelijkse routine. Het vergt wat oefening, wat opzoekwerk en hier en daar wat proberen. Maar ik zou me eigenlijk geen eenvoudige en efficiënte routine kunnen bedenken zonder enig ‘scherm’.

Blog door Robbe Wulgaert

Robbe is Friend of P. Wil je zelf een Friend of P worden of kan je zelf ook wel wat hulp bij technologie gebruiken, contacteer via www.friendsofp.be of robbe@friendsofp.be

Reageer