Maak er een gezegend feest van met deze Ellouisa koekjes

{$items.title}

Het Suikerfeest, wat is dat nu eigenlijk en hoe wordt het precies gevierd?  Collega Fadma Bellaghmouch Geeft je graag wat uitleg en deelt meteen het recept van haar lievelingskoekjes.  Misschien kun je binnenkort zelf je buren verrassen met deze koekjes of een warme wens voor Eide Moebarak.

Het Suikerfeest is één van de twee belangrijkste islamitische feest dat de moslims vieren op het einde van de ramadan. Suikerfeest kan je niet loskoppen van de maand ramadan. Het woord dat de moslims gebruiken voor Suikerfeest en aangenamer vinden is L’eid. Dit is ook de echte benaming voor het feest. Op het einde van de ramadan en op l’eid feest zelf wensen moslims elkaar een fijne Eide Moebarak toe. Wat een beetje hetzelfde wilt zeggen als een zalig of gezegend Kerstfeest. Het Arabische l’eid fitr betekent ‘feest ter afsluiting van ramadan’.

Hoe verloopt deze feestdag?

De meeste moslims worden deze speciale dag vroeg wakker, want het belangrijkst deze dag is het gezamenlijke gebed in de moskee. Dit is het l’eide gebed. Deze gaat meestal door tussen 8 en 9 uur morgens. Het is heel mooi om samen te komen in de moskee. Er word een preek gegeven dat meestal over het feest zelf, einde ramadan en liefdadig gaat. Voor het gebed moeten alle moslims die gevast hebben een zakat (aalmoes) hebben uitgegeven aan een arme om hem de gelegenheid te geven om het Suikerfeest toch iets te hebben om feest te vieren. Dit gebeurd meestal in de laatste 3 dagen van de ramadan en moet voor het gebed uitgegeven worden. Dit is ook om uw gebreken in de ramadan wat goed te maken. Ramadan, Zakat (aalmoes) en l’eide gebed en feest kun je niet van elkaar loskoppelen. Na het gebed wensen alle moslims elkaar een fijne en gezegd feest. De mensen omhelzen elkaar, en vergeven elkaar voor eventuele fouten uit het afgelopen jaar. Ze wensen elkaar een gezegend feest.

Na het speciale l’eid gebed vertrekken de moslims naar huis om alle familieleden en vrienden een gezegd feest toe te wensen. Op deze dag zien de meeste familieleden en vrienden elkaar terug. Of ten minste belt men elkaar. Thuis word er van alles op de tafel gezet, van zoetigheid en alle soorten hapjes. Thee, koffie en lekker sappen worden aan elkaar aangeboden bij familie en vrienden bezoek. Er worden ook altijd cadeautjes gegeven aan elkaar, en er heers een heerlijke sfeer, meestal ook een voldoening dat de ramadan volbracht is en men goed kan afsluiten.

De meeste moslims geven de buren vaak koekjes op deze dag. Ze waarderen het dat de buren hen ook een fijne feest toewensen. Een kaart of even gedag komen zeggen geeft de meeste moslims een waarderend gevoel. De laatste tijden zijn er wenskaarten te koop met Moebarak l’eide erop. Wat betekend een gezegend feest. Deze word meer en meer gebruikt door niet moslim om bij hen moslim vrienden te gaan afgeven of in brievenbus te steken. Dit doet enorm plezier bij de moslims.

Wil je zelf je buren verrassen met een lekker koekje passend bij L'eid?

Dit zijn mijn lievelingskoekjes:  de Ellouisa koekjes, in het Nederlands is dit de kokos-jamkoekjes.

Dit heb je nodig:

  • 175 gr bloem*
  • 150 gr maizena
  • 3 eieren
  • 150 ml zonnebloemolie
  • 150 gr suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • Half zakje bakpoeder

En voor de garnering:

  • 1 pot Abrikozenjam (je kan ook andere nemen als je wilt)
  • Kokos

Zo maak je het
Klop de suiker en vanillesuiker met de eieren schuimig en voeg de olie toe. Doe dan de maizena en bakpoeder erbij en meng goed. Dan bloem beetje bij beetje toevoegen (*niet in een keer erbij gooien, want elke bloem is anders, de ene keer heb je meer nodig en de andere keer juist minder!) totdat je een mooi zacht deegje hebt. Maak hier kleine bolletjes van ter grootte van een grote olijf en leg op een bakplaat met bakpapier. Bak ze op 180 graden gaar in 10-15 min.

Verwarm de abrikozenjam met een klein beetje water en pureer hem met een staafmixer of in een blender (of zeef hem) en laat de koekjes er even in zwemmen zodat ze de jam goed opnemen. Dan door kokos rollen en op een bord leggen.

De volgende dag zijn deze koekjes heerlijk zacht!

Worden de buren bij jou betrokken bij L'eid?  Hoe betrekken jullie elkaar bij het feest?  Worden er nog geen initiatieven genomen, misschien kan deze blog je dan inspireren om dat wel te doen.

Reacties

Michèle schreef

Ben kei blij met het recept van de Ellouisa koekjes!

Eindelijk een recept zonder lactose!

Dank u wel.

Thys Gerda schreef

Bedankt Ik ga ze zeker klaar maken.

Reageer