Lieve leerde de kracht van een volle JA!

{$items.title}

'Neen zeggen' hebben we nooit geleerd. Misschien is het daarom vaak zo ingewikkeld als we ergens 'ja' op zeggen. Helder communiceren is niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor jouw omgeving. Het schept duidelijkheid, geeft ruimte. Om dit te doen, heb je soms wat meer inzicht nodig in jouw 'persoonlijke gebruiksaanwijzing'. Want als je zelf niet weet wat je wil, hoe kun je dan van je omgeving verwachten dat ze daar rekening mee houden...?

Lieve trok op zaterdagochtend 7 oktober naar de vorming voor vrijwilligers in Antwerpen. Hieronder geeft ze het relaas van haar voormiddagje me-time, hoe ze de vorming ervaarde en wat ze ervan opgestoken heeft. Over meer (k)ik(ker) en de ooievaar. Lees je even mee?

Het is zaterdagochtend 7 oktober 2017 en voor de tweede keer in enkele maanden neem ik deel aan een vorming uit het vrij nieuwe aanbod Persoonlijke Vorming voor Femma-vrijwilligers. Ik begeef me met de tram naar hartje Antwerpen, want de vorming vindt plaats in de Provinciestraat, op wandelafstand van het Centraal station en vlakbij verschillende tramhaltes.
Hoewel er slechts vier deelneemsters ingeschreven zijn, ben ik heel dankbaar dat de vorming toch georganiseerd wordt, want ik ben een notoire twijfelaar. Geboren onder het gesternte ‘tweelingen’ heb ik al mijn hele leven last daarvan. Ik ben dus heel nieuwsgierig naar tips die mij gaan helpen bij het maken van keuzes én die mij gaan wijzen naar hoe ik die keuzes duidelijk verkocht krijg aan mijn omgeving. Eindelijk zal ik van die twijfels verlost worden. Eindelijk zal ik van dat slechte gevoel afraken als ik ‘neen’ zeg tegen vragen van mensen die mij dierbaar zijn. Eindelijk zal ik leren hoe ik die ‘neen’ beter verkocht zal krijgen. Mijn verwachtingen zijn hoog gespannen!

Bij onze aankomst worden we verwend met een drankje en met koekjes en fruit. Iedereen is tijdig aanwezig en heeft goesting om erin te vliegen. De dame die ons deze voormiddag zal begeleiden, is Patty Leppens. Zij is momenteel werkzaam als zelfstandig psychotherapeute, coach en opleider.

De eerste zin die Patty op het bord schrijft, is: ‘De grootste verandering is gewoon jezelf mogen zijn.’ Die zin treft mij en stelt mij ook al dadelijk op mijn gemak.

            

Daarna vraagt ze ons om drie kaarten of poppetjes te kiezen. Eentje als symbool voor wat ons ertoe aanzette om op deze herfstige zaterdagochtend toch deel te nemen, eentje dat staat voor de gedachten die ons ervan trachten te weerhouden om te komen en eentje dat staat voor wie we zijn.
Eén pop mogen we niet kiezen. Dat is een kikker die kan schommelen. Die reserveert Patty voor zichzelf.

         

Uit deze voorstellingsronde blijkt dat ik niet de enige ben die heen en weer wordt geslingerd door haar twijfels. Dat ook de anderen die zich inschreven voor de vorming, vandaag evenveel redenen konden vinden om niet te komen. En door de aansluitende voorstelling weten we ineens van mekaar hoe we onszelf zien.

Patty vraagt ons ook met welke verwachting we naar hier zijn gekomen? Wat willen we leren vandaag? Dat vind ik leuk! Het wordt een vorming op maat!

En van dan af worden we compleet meegenomen door haar innemende vertelstijl. Ik hoor voor het eerst van ‘voice dialogue’, hoewel Willy Vandersteen dat al toepaste bij het schrijven van zijn ‘Suske en Wiske’ verhalen. We passeren via de prehistorie en de oermens en leren dat het onze overlevingsstrategie van vechten, vluchten of verstijven is, die ons nu parten speelt en die ons op een ondoordachte manier ‘ja’ doet zeggen.
We doen aan zelfonderzoek om te beseffen: Wat is belangrijk voor mij?


We leren over zelfrespect en zelfzorg. En over dat eens we een keuze gemaakt hebben, het belangrijk is om daar ook ten volle voor te gaan, want ‘Hoe kan je iemand ontvangen, als je zelf niet thuis bent?’

We leren niet alleen over assertiviteit, maar ook over andere communicatievormen: agressie, subassertiviteit en manipulatie.
We leren dat het typisch vrouwelijke zagen en zeuren niet helpt. En we leren ook waaròm dat zo is!

Na een lekkere broodjesmaaltijd wil Patty nog even verder met ons aan de slag. Zij legt ons uit wat een schuldgevoel is, en geeft ons tips om daarnaar te kijken en hoe ermee om te gaan.

Straf hoeveel inzichten we vandaag hebben opgedaan! We zijn er stil van geworden. Het moet duidelijk nog bezinken bij ons allemaal. Maar wat zijn we allemaal blij dat we vandaag volmondig JA hebben gezegd tegen deze verrijkende vorming!

Heb je na dit boeiende verhaal zin om ook tijd voor jezelf en jouw persoonlijke ontwikkeling te nemen, het aanbod van Persoonlijke Vorming is er ook voor jou!
De info van de eerstvolgende vormingsactiviteiten die gepland staan, vind je op: www.femma.be/persoonlijke-vorming.

Reacties

Cat De Meyer schreef

wat een mooi verslagje, het was idd een superdag - kan bijna niet geloven dat we zoveel hebben opgestoken op zo'n korte tijd

JA, het was een leuke ME-time met een groei-mogelijkheid

Greta Van Meir-Van den Bossche schreef

Een tof verslag. Een opsteker voor wie er niet bij was.

Reageer