Leuke uitstapjes tijdens de bioweek

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}
Van 6-14 juni is het bioweek. En er valt heel wat te beleven! Romantische uitjes, fietstochten, zelfplukken, rondleidingen en wandelingen (met een bomenfluisteraar),... Of wat dacht je van een partijtje boerengolf, een bezoekje aan een kaasmakerij of koffiebranderij, een workshop 'maaien met de zeis' of 'zonnedroger bouwen'? Surf naar www.bioweek.be en ontdek wat er binnenkort in jouw streek te beleven valt.
 

Misschien ben je al een biofan. Misschien ook niet. Ik ben er eentje geworden. Stap voor stap. Mijn liefde voor bio is niet met de paplepel meegegeven. Van thuis uit klonk het: 'Waarom zou je meer betalen voor iets dat amper verschilt?' Ondertussen weet ik wel beter. Ik ken de verschillen en ben me bewust van de voordelen van bio. Dit zijn vier van mijn persoonlijke redenen om voor bio te kiezen:

  • Bio is gezonder. Persoonlijk wil ik geen residuen van pesticiden in mijn lijf. Wassen helpt niet om de residuen van chemische pesticiden te verwijderen die bij gewone landbouw worden gebruikt. Gevolg: je eet ze mee op. Dit filmpje brengt dat duidelijk in beeld aan de hand van urinetests. Pesticiden in je lijf geen probleem? Het Greenpeace-rapport brengt het verband tussen chemische pesticiden en veelvoorkomende ziektes en aandoeningen onder de aandacht.
  • Bio draagt zorg voor Moeder Aarde. Pesticiden zijn schadelijk voor de bodem. Ze komen in het grondwater terecht en tasten de biodiversiteit aan. Denk maar aan de dramatische sterftecijfers van onze bijtjes... :-(
  • Bio toont meer respect voor dieren. Bioboeren investeren extra in het welzijn van hun dieren. Om aan het bio-keurmerk te voldoen moeten ze op dat vlak strengere criteria volgen.
  • Bio is ook eerlijker voor de boer. Een bioboer krijgt een eerlijke prijs voor zijn aanbod. Dat maakt hem een pak tevredener dan de boer uit het gewone landbouwsysteem. Die laatste is vaak slachtoffer van één of andere vorm van uitbuiting.

Vandaar een warme uitnodiging (je eerste) biostapjes te zetten tijdens de bioweek. Dat kan op verschillende manieren: door informatie in te winnen, door vanaf nu The Dirty Dozen (de twaalf soorten groenten en fruit waarop het meest pesticiden blijven kleven) te vermijden, door in de Biogenietengids een afhaalpunt voor groentepaketten op te zoeken,... of door gewoon te komen proeven van bio tijdens één van de leuke uitstapjes van de bioweek. Geniet ervan!

Reageer