Lekkere zelfgemaakte confituur in originele potjes

{$items.title}

Er waait al een tijdje een nieuwe wind doorheen confituurland. Madam Confituur, alias Katrien Hoebers, heeft met haar blog, workshops en haar boeken een duidelijke missie: mensen terug laten genieten van zelfgemaakte potjes confituur, gelei of marmelade!

En we hebben geluk, want we mogen deze 2 lekkere receptjes met je delen. 

Heb je rabarber of aardbeien uit eigen tuin? Of misschien kun je ze kopen bij de bioboer in deze bioweek?  Want wist je dat bio rijker is aan anti-oxidanten

Aardbeiengelei met passievruchten

Wat haal je in huis?

  • 550 g aardbeien  (zonder steel)
  • 3 passievruchten
  • sap van 1 sinaasappel
  • 2 theelepels citroensap
  • confituursuiker (versie 1 kg suiker voor 2 kg fruit)

Ready, steady, go!

Doe de aardbeien met het sap en de passievruchten in een ruime kookpot. Breng aan de kook en laat 5 minuten afgedekt koken. Neem een pureestamper en duw het sap nog even extra uit het fruit.
Neem een fijne zeef en leg hierin een steriele netel- of geleidoek. (Mag de gelei iets troebeler zijn, dan volstaat de zeef alleen)

Giet de vruchtenmoes door de doek en vang het sap op. Meet hoeveel sap er overblijft en voeg per dl sap, 60 g confituursuiker toe. Meng alles goed door elkaar en breng aan de kook. Laat 3 minuten doorkoken.

Test of de gelei voldoende stolt. Schuim af met een schuimspaan indien nodig. Giet de warme gelei in propere potjes. Vul ze netjes tot aan de rand.  Doe het deksel onmiddellijk op de potjes, keer om en laat afkoelen.

Confituur van rabarber met rozemarijn

Wat haal je in huis?

  • 500 g rabarber
  • 250 g confituursuiker (verhouding 2 kg fruit versus 1 kg suiker)
  • 2 à 3 flinke takken rozemarijn (beetje afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur)
  • 1 citroen (sap en schil)

Hier gaan we!

Was de rabarber, schil de stelen en snij alles in kleine blokjes. Doe deze stukjes samen met het sap en de geraspte schil van de citroen in een ruime kookpot. Ook de takjes rozemarijn mogen hierbij (best samengebonden). Voeg daar nu nog een klein, klein beetje water aan toe en dan mag de pot op het vuur. Laat het geheel een 7 minuutjes pruttelen met de deksel op de pot. Vergeet niet regelmatig te roeren.

Als alles goed mals is, voegt u de confituursuiker toe. Eerst goed omroeren en dan pas terug op het vuur en aan de kook brengen, is hierbij de leuze. Na een kooktijd van 3 minuten, mag u beginnen vissen achter de rozemarijn. Die moet er uit. Is er schuim, dan mag u die ook verwijderen met de schuimspaan.

Vul vervolgens enkele propere bokaaltjes met de hete rabarberconfituur. Afsluiten met een dekseltje en hop… op zijn kop laten afkoelen.

De rozemarijn gaat zeker niet overheersen in deze confituur maar geeft uw nieuwste creatie een extra punch.

Smakelijk!

Nog meer receptjes vind je op de blog van Madam Confituur

Win leuke potjes van Madam Confituur

En om de jampret nog groter te maken, lanceert Madam Confituur dit jaar haar eigen Madam Confituur-potjeslijn. Met de retro-chique uitstraling van deze lijn zet Madam Confituur jong en oud aan tot het vullen van hun eigen potjes!

“Confituur maken moet fun zijn! En dit niet alleen tijdens het bereiden of proeven, maar ook nadien op tafel. Een mens moet toch een beetje fier kunnen zijn op zijn of haar creaties, hé.”

Misschien hebben ze die dekselse potjes wel bij jou in de buurt?
 

Wij mogen 3 setjes van deze leuke potjes weggeven!

Vertel in een reactie onder deze blog welke confituur jij het eerst zal maken om deze potjes te vullen.  Op 15 juni loten we er 3 gelukkigen uit!

Reacties

vermeir heidi schreef

Ik maak elk jaar confituur van courgetten met gember. Toevallig uitgetest om een overschot weg te werken, maar viel zo goed in de smaak dat het jaarlijks opnieuw op het programma staat om te maken!

Elke en Kara schreef

We hebben rode en gele framboosjes, blauwe bessen, aardbeien, pruimen en appels in de tuin. Mijn dochtertje gaat iedere ochtend inspecteren wat er klaar is voor gebruik

Hanne schreef

Ik probeer zeker de aardbeiengelei met passievruchten uit! De dochtertjes hier zijn helemaal dol op aardbeienconfituur op de boterham, en zullen ook van deze gelei smullen!

Claudia neys schreef

Ik maak ieder jaar confituur in kleine potjes en ik geef die dan aan de bewoners van een home waar ik werk,zo hebben die ook eens een andere smaak dan het gewoonlijke dagelijks ontbijt. (Er zijn bewoners bij die zelfs gen charcuterie wilen bij de boteham als er nog confituur over is )Ben echt blij met eens een ander recept die ik vandaag ga proberen bedankt.

Stefanie schreef

Ik heb hier massa's rabarber staan en mijn dochertje zal er graag confituur van maken in die mooie potjes!:-)

caroline missinne schreef

Wij krijgen elk jaar de kans om bij vrienden en emmer aalbessen te gaan trekken. De mooie rode bessen worden van de steeltjes gedan en rollen in de pot om te koken met de geleisuiker. Straks vullen we die potten en gaat er een label op. Dit is zeker smullen. Ook vrienden laten we mee genieten van dit lekkers ...Het moet niet moeilijk zijn maar lekker gewoon !!

senave schreef

Ik heb de afgelopen week al nectarines met kersen confituur, golden kiwi met rozepompelmoes confituur, abrikoos met amandelen en degene die ik ook zeker eens ga proberen is die rabarber met rozemarijn. Madam confituur heeft wel altijd lekkere recepten en voor de rest ben ik zelf creatief met fruit.

Hilde schreef

Ik ga ook voor de passievruchten-variant.

Lijkt me heeeeeeeeeerlijk!

Tinneke de smet schreef

Ik zou wel eens tomaten anijs confituur willen proberen. Lekker fris

Of watermeloenijs met een vleugje citroen

Martine Derboven schreef

ik zou de rabarber maken, vooral omdat ik de friszure smaak heerlijk vind

Agnes Bauwens schreef

Zo mooie potjes,ik ga volgende week rode bessengelei maken,de kleinkinderen en wij ook zijn er zo zot van,

rabarberconfituur is al gemaakt.

nicole schreef

Ik doe mijn confituur altijd in gerecupereerde nutella glazen. Maar met het mooie weer rijpen de aardbeien nogal vlug. Ik zou deze vullen met aardbeien confituur.

Veerle Adriaensens schreef

Ik heb net vlierbloesemsiroop gemaakt en nu zijn de inmaakpotjes vol en op..., nu de zon begint te schijnen zijn de aardbeien in mijn groententuin volop aan het groeien. Dus mmmm, aardbeienconfituur als eerste! Daar kan ik deze mooie potjes echt wel voor gebruiken, iets moois en bruikbaars winnen is steeds leuk!

Renilde schreef

Confituur van 'pisseblommen', zoals wij dat hier zeggen. Heel lekker. En leuk voor de dochters om eerst bloemetjes te gaan plukken!

letje.db@hotmail.com schreef

ANANASCONFITUUR MET MANGO EN PASSIEVRUCHTEN, allemaal vruchten die in Rwanda goed groeien en dus weinig kosten . Ik zou het ginder aan de vrouwen uit mijn project ' Jyambere asse ' aanleren ; Hebben ze weer iets om te verkopen en zo hun gezin te ondersteunen

Swennen Katrien schreef

Ik zou voor elke potje een andere confituur nemen. Ze zien er zo leuk uit. En dan nog leuker met kweepergelei, aardbeirabarber, framboos, framboos-aardbei,... En zo kan ik nog effe doorgaan. En dan deel ik uit. Want we krijgen toch niet alles op.

Linsey schreef

Onze oudste dochter is gek op frambozen.Op alle mogelijke manieren speelt ze frambozen naar binnen : in yoghurt, in melkdrankjes, op ijsjes, op of in cake of taartjes, puur en op haar boterhammen.U kan dus al raden wat het zal worden . Inderdaad frambozenconfituur met een vleugje vanille.

Lieve Missotten schreef

ik ga voor kiwi-bananenconfituur! Lekker, fris en ook heerlijk te gebruiken met yoghurt en muesli!

Caro schreef

In de kookworkshop "Cadeautjes uit de keuken" leerde ik frambozenconfituur met sinaasappel maken. Sindsdien is dat mijn absoluut favoriete confituur. Die ga ik dus zeker weer maken.

Groeninck kathy schreef

Kersenconfituur wanneer onze kersen rijp zijn ...

Marlies Vandenbussche schreef

Lekkere appelgelei met de appeltjes uit de tuin. Met de hopen appels heb ik altijd potjes te kort :-).

kathy Verbeeck schreef

Het is altijd moeilijk kiezen want er weeral zoveel lekkers in de natuur, maar ik denk te kiezen voor vlierbloesemgelei

Ilse Breugelmans schreef

Ik ga ook voor vlierbloesemgelei, juist vlierbloesems gaan plukken bij de buren. De vlierbloesem onderzetten met water, 100à 200 gr suiker, een limoen en 2 appelsienen in schijfjes, en vanillestok en een kaneelstokje.

Goed laten doorkoken en daarna 24 u laten trekken in de koelkast. Afgieten en daarna tot een gelei verwerken. Is ook lekker als limonade ivp tot een gelei te verwerken

Baukje Kuijpers schreef

De aardbei! Kinderen zijn er dol op! En nu weer vol op te koop. Alhoewel ik ook graag de appel-kaneel eens wil proberen.

sandy schreef

omdat ik nog nooit zelf confituur heb gemaakt zullen deze potjes me over de streep trekken!!

Viviana Cuypers schreef

mijn confituur van meloen met rabarber en vanillesuiker vind ik altijd heel erg lekker, maar ik maar ook confituur van frambozen met een appel erbij en de gewone aardbeiconfituur van aardbeien uit eigen tuin

An Staute schreef

Pompoen-gember! zoooo lekker :)

Jessica Van Humbeeck schreef

Ideaal voor mijn kruidenmengsels, van paardenbloemgelei tot zalfjes - ik zou heel graag deze potjes winnen. :-)

Liesbet R schreef

Rabarber met aardbei, zoals mijn mama vroeger maakte, mmm!

Els P schreef

Peggy schreef

kersen met jenever en meloen/rabarber ga ikd an maken! Fingers crossed!

griet de schepper schreef

Mmm lekker voor groot en klein. Vijgen confituur is hier een favoriet!

belinda schreef

hier eten ze graag rabarber met gember en granaatappel; echt een favorietje (en zelfs de buurvrouw deelt mee in de vreugde!)

Marlies vd Biggelaar schreef

Lijkt me heel erg leuk nu de foodprocessor onderweg is naar mijn huis dan word het wel kinderspel met deze mooie potjes!

Wat erin komt.... niet zo moeilijk aardbeien de favoriet van onze zoon!

sofie schreef

gele kiwi confituur! :) (Receptje gevonden op de website van madame confituur)

Marina Foccart schreef

Hallo dames, ik maak ieder jaar confituur van pompoen en kweepeergelei. De kweepeergelei wordt dikwijls als cadeautje weggegeven. Een succesformule!

Groetjes,

Marina (Tervuren)

Peeters Miraise schreef

De eerste vruchten in onze samentuin beginnen rijp te worden.

Ik ga zeker enkele recepten uitproberen.

astrid hulpiau schreef

Aardbeien met rabarber en zeker de variant met Passievrucht wil ik eens maken. Heerlijk voor deze zomer. In jullie heerlijk mooie potjes, kan ik ze meenemen op reis. Heerlijk stokbrood met verse confituur.... Het water loopt me al in de mond, jammie!!!

An Van Gestel schreef

Bij ons mama in de tuin staat een pruimenboom. Daarvan maken we steeds de lekkerste pruimenconfituur. Wat zou het leuk zijn om dit ook in een mooi potje te geven aan de familie.

Kelly De Clercq schreef

Net een hele hoop rabarber gekregen van m'n ouders. Rozemarijn hebben we zelf in de moestuin. Het enige wat ik nog miste was een recept voor confituur en potjes...

En die aardbeien van eigen kweek, die eet ik liever zo op :-)

Greet Fierens schreef

Confituur van rabarber met rozemarijn ,

Dit zal mijn volgende zijn .

Als je de woorden rabarber en rozemarijn uitspreekt denk ik aan een heerlijke gezonde smaak , wat een tof idee !

Dikke merci !

De Belder Ann schreef

Als mijn rode half-oogstappeltjes rijp zijn maak ik er een mooie roze gelei - hier voeg ik limoensap en rasp aan toe, citroengras, gember en koriander zodat het een typisch Thaise smaak heeft! Mijn vakantiegasten in "A l'ombre du vieux poirier" kunnen hier lekker van smullen. Daarna zijn de besjes van mijn pluktuin aan de beurt.

Reageer