Lekker griezelen

{$items.title}

Halloween maakte in de Verenigde Staten zijn opgang in de tweede helft van de negentiende eeuw, toen grote groepen Ierse en Schotse immigranten het land binnenkwamen. In de VS dook toen de bekende jack-o'-lantern-pompoen op, gebaseerd op het Ierse volksverhaal over Jack O'Lantern.

Op een nacht ontmoet een Ierse man de duivel die bezit van zijn ziel wil nemen, maar de man is hem elke keer te slim af. Na zijn dood is hij echter niet welkom in hemel, omdat hij zou geheuld hebben met de duivel, noch in de hel en is hij gedoemd eeuwig rond te dolen. Hij vraagt aan de duivel een lampje dat hij in een uitgeholde raap (pompoen) plaatst: de lampion die nog steeds met Halloween gebruikt wordt, waarmee hij zijn lange en donkere weg kon verlichten. Die kreeg hij en hij stak het in een uitgeholde raap. Sindsdien dwaalt 'Jack of the Lantern' - later verbasterd tot 'Jack O'Lantern' - door het duister, met zijn lantaarn in de hand.

De uitgeholde pompoen is wellicht het bekendste gezicht van Halloween. Halloween is een feestdag die dan ook vooral in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada gevierd wordt.
Op 31 oktober verkleden kinderen zich en bellen of kloppen als het donker wordt aan huizen aan,  die versierd zijn met pompoenen en lichtjes  om te vragen om een traktatie, meestal snoep (treat) of te dreigen met een grap(trick). Sinds de jaren tachtig neemt ook de populariteit van het feest bij volwassenen toe.

Ook in eigen land  wordt er steeds meer aandacht besteed aan het halloweenfeest. Kinderen trekken langs de deuren, bellen aan en gaan snoep ophalen. De bedoeling is om diegene die opendoet een beetje bang te maken. De huizen die deelnemen, zijn herkenbaar aan  zichtbare halloweenversieringen. Ook  organiseren heel wat lagere scholen een zogenaamde trick-or-treattocht, waarbij de kinderen verkleed ,onder begeleiding weliswaar,  langs de deuren gaan.

Kom alvast in de sfeer met deze receptjes.

Tomatensoep met spinnetjes

  • 200 g knolselder, 4 wortelen, 1,5 l blik gepelde tomaten ( verse kan natuurlijk ook), 2 uien, 20 g vetstof, 3 l groentebouillon, laurier, basilicum, tijm, marjolein, peper en eventueel wat zout
  • Spinnetjes: 200 g gehakt , ½ ei, enkele eetlepels paneermeel, muskaatnoot, peper en eventueel zout, een beetje spaghetti

Zo ga je tewerk?
Reinig en was de knolselderij en de wortelen. Snijd ze grof. Snijd de tomaten uit blik grof of pel en ontpit de verse tomaten, snijd in blokjes. Pel de uien en snijd grof.
Stoof de uien aan in de vetstof en voeg de overige groenten toe. Laat nog 3 tot 4 minuten stoven.
De worteltjes en de uien  samen met de knolselder voegen we toe om  de smaak van de tomaten die eerder wat zuur zijn, te verzachten.
Leng aan met bouillon. Voeg de kruiden toe en kook in 30 minuten gaar.
Maak het gehakt op: meng het gehakt met het ei en paneermeel en kruid het met muskaatnoot, peper en eventueel zout. Rol tot  gehaktballetjes en steek er 4 stukjes ongekookte spaghetti in.
Pureer de soep.
Warm de soep weer op en laat de gehaktballetjes met spaghettipootjes enkele minuten gaar worden in kokend water.

Heksenvingers

  • 1 kipfilet, kippenkruiden, peper, 2 eidooiers, enkele eetlepels paneermeel.

Zo ga je tewerk?
Snijd de kipfilet in reepjes, zodat ze wat op vingers lijken. Kruid ze met kippenkruiden en peper. Haal ze door de eidooiers en dan door het paneermeel. Verhit een flinke laag olie in een pan en fruit er gedurende enkele minuten de kipvingers in tot ze goudbruin zijn. Leg de kipvingers op een bord en spuit op het uiteinde van de vingers wat  ketchup.

Spookcakejes

  • 100 g vetstof, 90 g suiker, 2 eitjes, 150 g zelfrijzende bloem, 1 zakje vanillesuiker
  • ronde uitsteker van 7 of 8 cm, witte en oranje rolfondant, zwarte voedingsstift, spuitzak met licht vloeibaar wit eiwitglazuur (mengsel  van poedersuiker en eiwit)
Hoe ga je tewerk?
Verwarm de oven voor op 170°C. Zet de oven zeker niet te warm, want anders barsten je cupcakes op het einde open en dan is het moeilijker om ze te versieren. Roer de vetstof zacht en voeg er de suiker en de eidooiers aan toe. Klop met de mixer tot een glad beslag. Klop de eiwitten met de vanillesuiker tot sneeuw en schep voorzichtig onder het beslag. Zet de papieren vormpjes in de bakvorm. Vul ze (tot 2/3 van de rand) met behulp van een spuitzak of lepels. Zet de bakvorm in de oven en laat de cupcakes 15 tot 20 minuten bakken. Hoe lang hangt eigenlijk een beetje van oven tot oven af. Controleer altijd even. Prik met een houten prikker in het cakje, komt hij er droog weer uit, zijn de cakjes klaar. Laat ze afkoelen op een rooster.
 

Bekleed de cupcake met een schijfje oranje rolfondant. Neem de witte rolfindant. Rol een balltetje voor het lijfje van het spook. Maak er  een kegeltje van en rek  het uiteinde een beetje uit naar opzij, dat wordt de staart van het spook. Rol nog een balletje voor het hoofdje van het spook. Maak er ook een kegeltje van  en rek het wat uit en laat het een beetje krullen. Maak de 2 kegels  met de dikke kant aan elkaar. Rol nog 2 kleine balletjes voor de armpjes  van het spook. Maak er ook kegeltjes van en maak ze met de dunne uiteinden bovenaan vast aan het spook. Maak het spook vast op de cupcake. Teken de oogjes en de mond met zwarte voedingsstift. Spuit Booh! op de cupcake met het licht vloeibare eiwitglazuur.

Smakelijk!

Nog meer inspiratie...

Voor lekker én kleurrijk gebak? 
In het boekje Feestelijke koekjes en cupcakes vind je de lekkere recepten én de basistechnieken voor de origineelste versiering.
Nog steeds verkrijgbaar in onze Femma Boetiek

 

Reageer