Laat van 16 tot 22 september de wagen wat vaker thuis

{$items.title}

Een duwtje in de rug van het milieu, een opkikker voor je gezondheid en een goed gevoel als extraatje. Dit zijn de voordelen als je tijdens de Week van de Mobiliteit de auto (wat vaker) laat staan. Wie meer stapt, trapt, het openbaar vervoer neemt of de wagen met anderen deelt, mag rekenen op een extra portie geluk! Mooi meegenomen toch?

Maak de overstap en geef je gezondheid een boost

Meer autominderen is een erg goedkoop abonnement op de gym. Zo wordt lichaamsbeweging erg haalbaar zonder veel tijd of geld te kosten. Gezond leven vraagt dagelijks 30 minuten bewegen. Met een fietsrit van 4 à 5 kilometer – per dag een half uur heen en terug – kom je dus al een heel eind. Logisch voor wie gaat stappen of trappen, maar ook gebruikers van trein, tram of bus en autodelers zijn opvallend actiever. Japanse onderzoeker vergeleken bus- en treingebruikers met verknochte automobilisten. De eerste groep had ruim 40 procent minder vaak te kampen hebben met overgewicht (maak ook hoge bloeddruk of zelfs diabetes).

Maak de overstap en slaap beter

Wie de auto vaker laat staan, slaapt beter. Onderzoekers van de universiteit in het Amerikaanse Stanford vroegen mensen met slaapproblemen om naar het werk te fietsen. En wat bleek? De tijd die ze nodig hadden om in slaap te vallen, halveerde en de ‘proefkonijnen’ sliepen een uur langer. Wie meer beweegt, ontspant zich ook. En dat helpt om goed te slapen.

Maak de overstap en voel je goed in je vel!

Niet enkel je lichaam wordt beter van regelmatig bewegen, het is ook goed voor je geest. De wetenschap wijst op twee positieve effecten: je zelfvertrouwen krijgt een opkikker en je verlaagt het risico op depressie. Ook wie wel eens gestresseerd is, kan beter gaan autominderen. Bewegen blijkt een hele effectieve methode om stress te bestrijden. Het geeft je lichaam een soort van ‘stress-oefening’, waardoor de communicatie tussen zenuwstelsel, hart, nieren, en spieren beter verloopt.

 

Overtuigd? De Week van de Mobiliteit geeft je een duwtje in de rug om de overstap waar te maken. Doorbreek tijdens de week je gewoontes en probeer de auto (vaker) op stal te laten. Ervaar de voordelen en laat je overtuigen. Zo zet de Week van de Mobiliteit Vlaanderen #goedopweg.

 

Voor meer info over de Week van de Mobiliteit, alternatieven en acties/initiatieven:  www.weekvandemobiliteit.be

Meer initiatieven voor een duurzame mobiliteit vind je op www.duurzame-mobiliteit.be

Reacties

Riet van cleuvenbergen schreef

Kan ev in programma van september in de afdelingen ingewerkt worden - vorig jaar riepen we onze leden op om te voet-fiets-autodelend naar startvergadering te komen. Dit jaar te laat gezien. Ev een Femma-keuze de 'weken van', 'de dag van' ... die haalbaar zijn om op in te spelen bij jaarprogramma's al aankondigen???

Reageer