Kruidenverwennerij voor de voeten

{$items.title}

Kruiden kennen we vooral als smaakmakers in de keuken. Maar ze hebben nog tal van andere eigenschappen!
Een mooie en gezonde huid vindt iedereen (of toch bijna iedereen) wel belangrijk! Ook de natuur kan ons daar een handje bij helpen. Wat dacht je er van om eventjes je voeten te verwennen voor je ze voor een paar maanden in gesloten laarzen en waterdichte schoenen stopt?  Met een voetenbadje kan je bovendien in 15 minuten helemaal ontspannen en tot jezelf komen.

Een moment van verwenning zonder veel inspanningen.

Welk kruid kiezen?

Een ongelooflijk goed kruid bij vermoeide voeten is bijvoet. Deze wordt al van oudsher gebruikt om reizigers op te knappen na lange wandelingen. Door de aanwezigheid van samentrekkende stoffen gaan je voeten minder snel zweten en verkleint de kans op blaren.

Je gebruikt best de etherische olie van bijvoet gemengd in volle melk of room of grof zeezout. Deze olie is best duur… Gelukkig werkt het kruid ook heel goed, zowel vers als gedroogd. Maak dan een aftreksel die je tot 38°C laat afkoelen.

Andere kruiden voor vermoeide voeten zijn agrimonie, grove den, els, grote klis, rode klaver, rozemarijn, smeerwortel, salie en vlierbessen.

Voetenbadje om je energiepeil weer op te krikken

Meng 2 koffielepels zeezout met 2 druppels etherische olie van gember en 2 druppels etherische olie van rozemarijn (eventueel kan je er ook nog verse rozemarijn en gember aan toevoegen). Los deze bereiding net voor het baden op in warm water en voeg verse of gedroogde salie toe (mag je ook vervangen door tijm) toe.

Tips voor voetenkwaaltjes

Zweetvoeten kan je bestrijden met witte klei in poedervorm met etherische olie van pepermunt, tea tree, cypres en/of rozemarijn. Ze bieden onmiddellijke afkoeling.

! Wees toch voorzichtig met etherische olie van munt. Gebruik er steeds maar een klein beetje. Een teveel aan munt kan een thermische shock veroorzaken doordat je lichaamstemperatuur te snel gaat afkoelen. Ook basilicum heeft dit effect.

Voetschimmel kan je verminderen door ’s morgens en ’s avonds je voeten in te masseren met etherische olie van gele tijm en tea tree samen met jojobaolie of amandelolie.

Wratten en eksterogen kan je behandelen met het sap die vrijkomt bij het breken van de stengels van stinkende gouwe. Indien je etherische olie wenst te gebruiken, kan je met deze van thuja aan de slag. In beide gevallen smeer je elke dag enkele druppels op de aangetaste plekken.

Wil je er meer over weten?

In het Femma-aanbod vind je verschillende workshops rond kruiden.
Ga op zoek naar een Femma-groep in je buurt waar deze  interessante workshops op het programma staat.  Deze workshops vind je onder 'lifestyle'.

De wereld van de kruiden is voor iedereen toegankelijk!

Reacties

Pauli schreef

Hallo,

Heel interessant, maar zo spijtig dat er er dt fout is ingeslopen :-(

'Door de aanwezigheid........ en verkleinT de kans op blaren'

Liesje Berteloot schreef

Bedankt voor het signaleren Pauli!

We hebben de fout rechtgezet.

Vele groetjes

Liesje

Reageer