Kopenhagen heeft mij verrast!

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}

Brigitte De Bal: 'Een citytrip naar Kopenhagen stond al enkele jaren op mijn verlanglijstje. Omwille van de wisselvallige weersomstandigheden, koos ik steeds voor andere meer zuiderse bestemmingen. Tot Kopenhagen een reisbestemming van de Femma-vrouwenreizen werd. Niet geaarzeld, meteen ingeschreven. Dit wilde ik niet missen.'

'5 volle dagen genieten van de hoofdstad van Denemarken. Omringd door water. En met een brug verbonden met Zweden. Dé brug van de serie The Bridge.  Je kunt het je niet voorstellen, tot je de brug ook effectief ziet liggen. En ook de stad van die andere, zeker zo populaire serie Borgen, over de vrouwelijke premier van Denemarken, de politieke perikelen van het land, maar ook de familiale zorgen omwille van de moeilijke combinatie arbeid-gezin. Een thema dat Femma  en mij nauw aan het hart ligt.
Of Kopenhagen effectief de hipste stad van Europa is, zoals wordt beweerd, weet ik niet. Maar zeker een interessante stad op verschillende terreinen. Een geschiedenis om U tegen zeggen. Ooit waren de Denen het machtigste volk van Scandinavië, een draaischijf van handel en cultuur. Hiervan vind je overal in de stad sporen terug.

Wat ik wel weet, is dat er geen enkele stad in Europa kan tippen aan Kopenhagen op het vlak van design, milieu en duurzaamheid en het geluksgevoel bij de inwoners. Mooie design vonden we niet enkel in het designmuseum, maar ook in de mooie winkels en warenhuizen, musea, de vele leuke restaurants, het prachtige operagebouw, de bijzondere nationale bibliotheek, enz. Zelfs ons hotel was een pareltje van design. In een stad rondlopen en moeten uitkijken voor fietsers ipv auto’s en bussen. Dat kan enkel in Kopenhagen. Zelfs aan de parlementsgebouwen, die trouwens zeer toegankelijk zijn, vind je enkel fietsstallingen, geen parkings. Een Deens beleid dat het aankopen en gebruiken van auto’s afremt en het fietsgebruik stimuleert. Prachtig. In zo’n land wil ik graag wonen. Voeg daar nog de keuzes op vlak van duurzame en gezonde voeding aan toe en een vrouwvriendelijk samenlevingsmodel en het plaatje is compleet. Is het daarom dat mensen in Denemarken meer ‘huggen’ (*)?

Voor mij zeker een meerwaarde was het bezoek aan Louisiana Museum in Humblebaek, 35 km ten noorden van Kopenhagen. Een pareltje van moderne kunst in een wondermooie omgeving. Zeker een aanrader.

Dankzij een sterke begeleiding en een door hen schitterend uitgewerkt programma, heb ik een stukje van mijn hart verloren aan een tot dan voor mij onbekende stad. Ik heb zo veel gezien en bijgeleerd. En er is nog zo veel te doen. Voor mij alleszins een uitnodiging om er opnieuw naar toe te gaan.'

(*):  ‘huggen’ valt moeilijk uit te leggen, zelfs voor Vlamingen die al vele jaren in Kopenhagen wonen. Ik begrijp het als: gezelligheid, mekaar opzoeken, knus bij mekaar zijn, …  Iets wat wij misschien wat verleerd zijn?

 

Reacties

Iris Demesmaeker schreef

Zeer tof verslag Brigitte!

Ik kan er nog zo van nagenieten!

Veel groetjes

Iris

Marise schreef

Dat staat op het programma deze zomer……Bedankt voor de tips !, Marise

Karolien schreef

Bedankt voor je fijn verslag Brigitte! Heel leuk om als reisbegeleider te lezen.

Reageer