Kom samen rond de Internationale Vrouwendag

{$items.title}

Op 8 maart is het opnieuw Internationale Vrouwendag.  Op en rond die datum worden heel wat leuke en boeiende activiteiten georganiseerd.
We zetten er een paar op een rij:

Kom op 8 maart naar ons evenement Klassevrouwen in Brussel!

Op dinsdag 8 maart organiseert Femma samen met COC, COV, ACV Internationaal, ACV Gender en Gelijke Kansen, en Wereldsolidariteit het evenement Klassevrouwen. Vrouwen in het onderwijs, dat zijn vrouwen met klasse. Het element dat hen bindt is ‘genderstereotypes’ en hoe die ons leven beïnvloeden. Tijdens het event duiden de sprekers hoe opvattingen over jongens en meisjes, mannen en vrouwen, -soms onbewust- mogelijkheden, kansen en verwachtingen beperken. We bespreken welke rol jij kan opnemen en waar je op kan letten om genderbewust te handelen.

Interesse?  Meer info én inschrijven
Datum en locatie: 8 maart 2016, vanaf 9u30, Odisee, Campus Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen, Huart Hamoirlaan 136, 1030 Brussel.

Driedaags evenement VeelZIJdig op 4, 5, 6 en 8 maart 2016 in Leuven

Een evenement door en over vrouwen in het kader van internationale vrouwendag
Met o.a. Annemie Struyf, Saskia De Coster, Erika Van Tielen, Eline De Munck, Birsen Taspinar, Griet Op de Beeck, Goedele Leyssen ...

Je vindt Femma op zondag  6 maart op de standenmarkt.

Bekijk het volledige programma

Vernissage Hints from Cuba op 2 maart in Brussel

De tentoonstelling Hints from Cuba - Feminine Proposals met werken van vrouwelijke Cubaanse kunstenaars wordt opgesteld in het Europees parlement op 2 maart.

Meer info

Sterke Vrouwen - A Stereotypen op zaterdag 5 maart in Antwerpen

Femma en het vrouwennetwerk van IVCA vieren samen de internationale vrouwendag met leuke ontmoetingen en workshops

PROGRAMMA:

  • 13u: Deuren open
  • 13u20: Panelgesprekken met straffe madammen;
  • 14-16u: Workshops Tai Chi, zelfverdediging, stralend door de Menopauze, 'Handige Hafida', crèmes maken, schilderen, budgetplanning, meertaligheid,...........
  • 16u: Zumba

Inkom gratis

Meer info

De Internationale Vrouwenstraat op 6 maart in Roeselare

Op zondag 6 maart wordt de Noordstraat in Roeselare een Internationale Vrouwenstraat. Tal van partners slaan de handen in elkaar voor een goed gevuld programma.

Het startschot wordt gegeven in ARhus met een lezing door Rachida Lamrabet en een workshop voor kinderen om 11u. Daarna kan je van 14u tot 18 u terecht op diverse locaties voor een gevarieerd programma. Bekijk het hele programma.

Wij, de vrouwen op 8 maart in Brussel

Workshopdag van de ACV-genderwerking en My Choice Not Yours rond de vrouwenstrijd en artivisme met oa Rachida Aziz, Modi Ntambwe, Ingrid Vanderhoeven en Jolien Voorspoels.

Van 9u30 tot 16u, Le Space, Sleutelstraat 26, 1000 Brussel, maria.vindevoghel@acv-csc.be
Flyer
 

Expo "50 jaar strijd om gelijkheid" van 8 tot 14 maart in Brussel

Bij ACV in de Pletinckxstraat 19 kan je, van 8 maart tot 14 maart, de expo “ 50 jaar strijd om gelijkheid” bezoeken.

De  documentaire expo belicht de strijd om gelijke rechten m/v van de voorbije halve eeuw. De expo is opgebouwd rond drie invalshoeken.

  • Vrouwenacties , een overzicht van de belangrijkste betogingen van de vrouwenbeweging. De eerste Belgische arbeidsterstaking (juist 50 jaar de staking van FN Herstal) tot de wereldvrouwenmars, van de abortusstrijd tot de strijd om evenredige politieke vertegenwoordiging.
  • Portretten van vrouwen die  vanop de barricades deze strijd hebben gedragen.
  • Transrechten laat zien dat ook vandaag elementaire rechten niet voor iedereen vanzelfsprekend zijn.

Oh mama! : gesprek over ‘ander’ ouderschap  op 8 maart in Brussel

Ouderschap neemt heel diverse vormen aan. Op Internationale Vrouwendag laten deBuren en het Vrouwen Overleg Komitee getuigen aan het woord over ouderschap dat buiten de klassieke lijntjes kleurt:  een  alleenstaande mama, een vrouw die geen kinderen kreeg, een mama uit een nieuw samengesteld gezin, een oma die mee zorgt voor kleinkinderen, een doneerpapa voor een lesbisch koppel, een man die zijn vaderland ontvluchtte en hier een betere toekomst zoekt voor zijn kinderen. De avond wordt gemodereerd door journalist Cathérine Ongenae, en filosofe
Sophie Withaeckx reflecteert kort over de verschillende verhalen.

Onder andere Lien Plasschaert, Inke Hutse, Abdalla Teia Juma Hammad, Kaat Schaubroeck en Jens van Tricht getuigenen gaan in gesprek met Cathérine Ongenae én met het publiek. Achteraf is er tijd voor een drankje en blijven de sprekers aanwezig voor een persoonlijk gesprek.

Dit gesprek kadert in de debattenreeks Who’s afraid of the F-Word, die het VOK in samenwerking met het Vlaams-Nederlands cultuurhuis deBuren organiseert.
Praktisch: 8 maart 2016, 19.30u, deBuren, Leopoldstraat 6 – 1000 Brussel
Gratis, wel graag inschrijven

Wereldvrouwenmars op 8 maart in Brussel

Dit jaar staat de wereldvrouwenmars in het teken van solidariteit met alle vrouwen, in het bijzonder met vrouwelijke vluchtelingen en migranten, maar in het teken van ook tegen de budgettaire besparingen die vooral de vrouwenverenigingen zwaar treffen. Dit ligt VOK nauw aan het hart en dus doen wij ook mee!
35% van de vrouwen is slachtoffer van geweld. Een verandering van mentaliteit, politieke besluiten en een verhoging van het budget om die verandering te bekrachtigen, zijn nodig om dit geweld te stoppen!
Vrouwen zijn de eerste slachtoffers van de huidige besparingsmaatregelen. In 2015 zagen 4 op 10 organisaties hun subsidies krimpen. De vrouwenorganisaties werden niet gespaard. Kom mee op straat!

Een inlichting vragen, deelnemen aan de mars of gewoon je steun komen betuigen. Iedereen is van harte welkom!

Praktisch: 8 maart 2016
om 11u activiteiten in Infante Isabellastraat (buurt Centraal station Brussel)
om 12u start van de mars
Meer info

Muziek/lezing ‘Een ode aan Fatima Mernissi’ op 8 maart in Brussel

Op initiatief van Yamila Idrissi brengt het Kaaitheater een ode aan deze grande dame in zowel het Nederlands als in het Frans. Op 30 november 2015 overleed de Marokkaanse sociologe Fatima Mernissi.  Als vrijgevochten feministe, activiste en sociologe aan de universiteit van Rabat, speelde ze een sleutelrol in het wetenschappelijke en maatschappelijke veld. Mernissi laveerde moeiteloos tussen oost en west, altijd getuigend van diepe inzichten in de complexe relatie tussen mensen, culturen en religies. Als vernieuwende, feministische stem binnen het moderne
islamdebat, blijft Mernissi actueel. Haar betekenis voor meisjes, vrouwen en mannen – zowel in Marokko, Noord-Afrika als de rest van de wereld – valt niet te ontkennen. Ze biedt inspiratie, kracht en vooral antwoorden.

presentatie Anna Luyten
gastsprekers: Nadia Bouras | Rachid Benzine | Saida Sakali | Yasmina El Messaoudi | Yamila Idrissi

Praktisch: 8 maart 2016, vanaf 20u30, Kaaistudio's, Onze-Lieve-Vrouw van Vaakstraat 81, 1000 Brussel
Gratis, maar gelieve te reserveren

Grote Sterke Vrouwenquiz op 11 maart in Oostende

In het kader van de Internationale Vrouwendag (08/03) wordt deze ‘Grote Sterke Vrouwenquiz’ georganiseerd. De Vrouwenquiz peilt naar kennis over sterke, iconische en/of gewoon bekende vrouwen in verleden en heden en
gaat vergezeld van drankjes en andere verwennerijen.

Zin om mee te spelen? Snel inschrijven want het aantal is beperkt.
Of misschien wil je liever meehelpen. Er worden nog enkele vrijwilligers gevraagd voor try-out, klaarzetten en opruimen, opdienen, jury, etc.

Praktisch: 11 maart 2016 om 19u30, OC De Blomme, Chrysantenstraat 30, Oostende
Prijs 20€ per ploeg (inclusief 2 drankjes en ‘sneukelingen’)
Meer info en inschrijving via anne.goetghebeur@oostende.be
Vermeld de naam van de ploeg (max. 4 personen) en de gegevens van de contactpersoon.

Zijn we nog evenementen vergeten?  Vul gerust aan!

Reacties

Christine Cottyn schreef

Femma Merelbeke zet samen met nog andere vrouwenverenigingen haar schouders onder een gemeentelijk samenwerkingsproject. Het startschot wordt gegeven om 18.30 u met Internationale hapjes (zelf bereid) en een Fair trade wijnproeverij. Om 20.00 u brengt Veerle Dobbelaere haar voorstelling 'Foert, ik ben 40!'. De avond wordt met een gezellige babbel afgesloten.

Plaats van het gebeuren: GC 'T Groenendal, Brandegems Ham 5 - 9820 Merelbeke. Info en tickets: Christine Cottyn -

tel. 09/230.91.67 of christinecottyn@telenet.be

Caro schreef

Op dinsdag 8 maart organiseren Femma Emelgem, ACV WorkWatchers, Markant Izegem en cultuurhuis De Leest een filmavond ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag.

19 u.: receptie met animatie

20 u.: fim "Le tout nouveau testament" van Jaco Van Dormael

Tickets kosten 5 euro. Reservatie via De Leest, 051/337.610, info@deleest.be

De voorstelling vindt plaats in cultuurcentrum De Leest, Sint-Jorisstraat 62, Izegem.

Reageer