Kleine ontmoetingen

{$items.title}

Deze keer ben ik snel terug van de supermarkt in de buurt. “Geen kleine ontmoetingen vandaag?”  vraagt mijn man. Het was wel druk, maar er waren geen buren of bekenden.  Meestal  kom ik er bekenden tegen en dan slaan we een praatje over het weer, het werk, de kinderen, de zorg voor de ouders, de activiteiten van onze Femma-groep... Soms eerder cliché-matig en oppervlakkig, op andere momenten meer diepgaand. Dat hangt af van wie ik tegenkom en van de tijd en goesting die we hebben om te praten.  Het gebeurt ook dat ik in gesprek geraak met totaal onbekende mensen. Iemand vraagt  waar de zelfrijzende bloem staat  en ik loop een eindje mee. Of aan de kassa  begint  een vrouw aan de kassierster te vertellen over haar rotdag. Ze kijkt naar de andere mensen die aanschuiven en vraagt om erkenning voor haar ellende. Ik knik even. Als ik buiten kom staat de vrouw mij op te wachten. Ze zegt:

“Jij ziet er een serieuze vrouw uit, mag ik je eens vertellen over mijn moeilijk leven?”.

Ik laat haar begaan en  ze vertelt een half uur aan een stuk. Ik luister en op het einde geef ik haar enkele tips. Ze bedankt mij en zegt dat ze zich een beetje opgelucht voelt. Gezwind springt ze op haar fiets.

“Prettige dag verder nog”.

(G)een praatje maken
Sommige mensen maken gemakkelijk contact  terwijl anderen daar moeite mee hebben,  dit overdreven sociaal wenselijk, overbodig of minstens tijdverlies vinden. Op straat, in de bus, in wachtzalen, aan schoolpoorten, in cafés  en restaurants kan je gewoon vaststellen dat mensen zich erg verschillend gedragen t.a.v. anderen die daar toevallig ook zijn.  Het heeft te maken met persoonlijkheid, sociale vaardigheden en soms ook met beschikbare tijd. Gemakkelijk beginnen praten  is een manier van in het leven staan, een houding , een gewoonte. Graag met mensen omgaan, levenservaring en een tikkeltje lef helpen.  Weten dat mensen sociale wezens zijn.  Dat ze samen de samen-leving maken. Vluchtige contacten en korte gesprekjes met bekenden en onbekenden  zijn van cruciaal belang omdat ze een aangename sfeer scheppen, een wij-gevoel creëren.

Heb je al meegemaakt hoe de sfeer in de wachtkamer van de tandarts omslaat wanneer een van de patiënten erin slaagt om via een opmerking of  vraag een gesprek op gang te brengen?

Het wachten duurt precies minder lang, de wachtkamer voelt warmer aan. En hoe komt het dat de file bij bepaalde kassiers in supermarkten altijd langer is dan die bij  de collega’s? Ze doen toch allemaal hetzelfde: op een correcte en vriendelijke manier en in een vlot tempo de rekening maken en afrekenen. De kassier met de langste file is ‘present’ en geeft  een klein gesprekje en een lach extra. En daarvoor schuiven mensen, jong en oud, graag even aan.

Femma is oefenschool
Vele Femma-vrijwilligers zijn bijzonder bedreven in hartelijk onthalen van mensen, in gesprekken op maat, in erkenning geven en aanhalen. Ze stralen warmte uit en maken sfeer.  Dat steekt anderen aan. Het is een belangrijke opdracht van Femma om vrouwen samen te brengen en ontmoetingskansen te bieden. Elke activiteit is een gelegenheid om te praten met andere vrouwen, bekenden en onbekenden. De Femma-deuren staan wagenwijd open voor trouwe leden en voor nieuwkomers. Da’s meteen de belangrijkste reden waarom vrouwen aansluiten bij Femma en lang lid blijven: de fijne contacten. Femma stimuleert contacten over generaties en culturen heen. Groep vormen en bijdragen aan een warme lokale gemeenschap, begint  het kleine ontmoetingen. Daarom bekwamen we ons daar verder in.

Groeten & ontmoeten
In dezelfde lijn ligt een nieuw Burgerinitiatief dat ons oproept  om vluchtelingen hartelijk te ‘groeten & ontmoeten’ want ‘alleen door tekenen van solidariteit kunnen wij samen angstgevoelens voor de toekomst en negatieve wederzijdse ervaringen overstijgen en zo een vreedzame samenleving bevorderen’.  Iedereen kan meedoen met deze campagne  door nieuwkomers vriendelijk te groeten en een gesprekje met hen te voeren.  Zo kunnen ze meteen hun Nederlands verbeteren of oefenen. Met dit kleine gebaar maken we de wereld warmer. Meer lezen

Belang van vluchtige contacten
Dat vluchtige contacten een belangrijke rol spelen, zeker in de stad, werd eerder al bevestigd door onderzoek van antropologe Ruth Soenen. Ze schreef haar bevindingen neer in ‘Het kleine ontmoeten. Over het sociale karakter van de stad’. Ze onderlijnt dat korte contacten, zelfs cliché-praatjes en weetjes (over het weer, ziektes, baby’s, honden, ...) een aangename sfeer scheppen voor een breed publiek. Kleine ontmoetingen dragen bij tot minder ‘zij’- en meer ‘wij’-denken. En dat vormt toch de basis voor goed samenleven.

Hou jij van kleine ontmoetingen?

Word je graag aangesproken door mensen die je kent? Zet je wel eens zelf de eerste stap in contacten met onbekenden? Wat zijn je ervaringen? Wat vind je moeilijk? Wat zet je aan om ermee voort te doen?

 

Reacties

Mien Quartier schreef

Kleine ontmoetingen vind ik heel fijn. Maar zelf de eerste stap zetten, vind ik soms moeilijk. Twee weken geleden nam ik mij voor om elke dag met iemand te praten op de trein of tram. Maar ik heb het nog geen enkele keer gedurfd en dat vind ik zelf heel jammer.

Claudine Verkindere schreef

Ik vind het jammer dat wanneer je een wandeling of een fietstochtje maakt zo weinig mensen die je tegenkomt goeiedag zeggen. Het valt me op dat dit in sommige streken en landen veel meer vanzelfsprekend is. Ik zou een warme oproep willen doen om mensen daar in te stimmuleren! Dat alleen al maakt de wandeling of fietstocht aangenamer !

Reageer