Kikkererwtensoep met za’atar pittachips van EVA

{$items.title}

Doe je ook mee met Dagen Zonder Vlees? EVA wil het voor iedereen die de uitdaging aangaat zo makkelijk mogelijk maken, onder andere met heerlijke kookfilmpjes!

In dit kookfilmpje van EVA kom je stap voor stap te weten hoe je kikkererwtensoep met za’atar pittachips op tafel tovert. Het klinkt misschien een beetje ingewikkeld, maar je zult zien dat het best eenvoudig is en vooral leuk om dit recept uit te proberen. Met een stuk brood erbij heb je een snelle en goed vullende maaltijdsoep. In dit gerecht gebruik je komijn en citroensap, deze twee ingrediënten zijn sowieso een gouden duo, dus wees er gul mee.

Ontdek hier wat EVA nog allemaal in petto heeft tijdens de 40 Dagen Zonder Vlees.

Kikkererwtensoep met za’atar pittachips

Ingrediënten

  • 3 el olijfolie
  • 1 ui
  • 2 wortelen
  • 2 stengels
  • bleekselder
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 1⁄2 ‐ 2 tl gemalen komijn
  • 1⁄2 tl gemalen kaneel
  • enkele saffraandraadjes of een snuf curcuma
  • 1 el tomatenpuree
  • 700 ml groentebouillon
  • 2 blikken kikkererwten
  • 1 el harissapasta
  • 3‐4 el citroensap
  • zout
  • za’atar kruiden

Bereiding

Verhit twee eetlepels olijfolie in een grote kookpot en stoof hierin de ui, wortel en selder aan, samen met wat zout. Dit duurt zo’n 10 minuten.

Voeg de knoflook, specerijen en tomatenpuree en laat die even meebakken. Blus met de groentebouillon en laat de soep sudderen tot de groenten beetgaar zijn.

Giet ondertussen de kikkererwten af. Meet ongeveer een half blik kikkererwten af, spoel ze onder stromend water en dep ze droog met een keukenhanddoek.

Verhit 1 eetlepel olijfolie in een braadpan en bak hierin de kikkererwten al roerend aan voor zo’n 10-15 tal minuten, tot ze licht krokant beginnen te worden. Voeg de harissapasta bij de kikkererwten, hussel ze goed om in de pan tot ze allemaal bedekt zijn en terug droog gebakken en zet het vuur uit.

Giet de rest van de kikkererwten bij de soep en breng de soep op smaak met het citroensap. Schep de soep in de kommen en schep op de soep enkele lepels gebakken harissakikkererwten.

Serveer de soep met stukken stokbrood of met zelfgemaakte pitta-chips met za’atar kruiden. Snijd hiervoor de pittabroodjes open, strijk beide helften licht in met olijfolie en strooi er za’atar kruiden over.

Snijd de plakken in kleinere stukken en bak ze 6-8 minuten af in een oven op 180°C.

Seizoenstip: vervang in de zomer de bleekselder door een venkelknol en voeg enkele rijpe tomaten toe.

Bedankt voor deze lekkere inspiratie, EVA vzw!

Deel jouw inspiratie met Femma

Deel tijdens deze Dagen Zonder Vlees jouw lievelingsrecept onder deze blog en maak kan op het boekje ‘Veggieburgers, balletjes en broodbeleg’! 
Je kan ook nog altijd aansluiten bij de Femmagroep op Dagen Zonder Vlees!

 

Reageer