Je bent niet als vrouw geboren, je wordt tot vrouw gemaakt

{$items.title}

Deze titel is een bekend citaat uit ‘De tweede sekse’ (1949) van de Franse filosofe en schrijfster Simone De Beauvoir. Ze schrijft dat de verschillen tussen man en vrouw niet natuurlijk zijn: ze zijn het resultaat van de opvoeding en de maatschappelijke context. Volgens haar was er niet zoiets als een vrouwelijke aard en daaruit voortvloeiende specifieke vrouwelijke taken in het leven. Vandaar:

‘Je bent niet als vrouw geboren, je wordt tot vrouw gemaakt’.

Dat betekent ook dat verandering of meer gendergelijkheid  mogelijk is. Met deze belangrijke inzichten inspireerde Simone De Beauvoir de tweede feministische golf.

Simone De Beauvoir kwam op voor de rechten van de vrouw. Ze wilde dat vrouwen intellectueel gelijkwaardig beschouwd werden. Mede dankzij haar kregen vrouwen in Frankrijk stemrecht in 1949. Ze pleitte stevig voor economische onafhankelijk van vrouwen. Ze was atheïst en vond dat mensen door religie een reden kregen om hun verantwoordelijkheid te ontlopen.

In ‘De tweede sekse’ ging ze er nog van uit dat de klassenstrijd (vanzelf) leidt tot emancipatie van de vrouw. Later moest ze dit standpunt herzien. Ze kwam tot de overtuiging dat vrouwen echt feministisch moeten worden, dat ze hun lot in eigen handen moeten nemen.

Het portret van Simone De Beauvoir is een werk van Alma Van Win. Het maakt deel uit van de 13 delige reeks ‘Sterke Vrouwen’, olieverf op doek: 1.20 m x 1.20 m.  De figuren zijn realistisch en gedetailleerd weergegeven. Op de achtergrond schetsen ruwe, transparante impressies het tijdsbeeld en tonen gebeurtenissen die het leven van die vrouwen richting hebben gegeven.

‘In de reeks ‘Sterke Vrouwen’ wil ik tonen hoeveel kracht er uitgaat van geloof in jezelf. Deze vrouwen maakten in hun leven een enorm statement, zij durfden hun intuïtie te volgen en zij toonden waar hun hart sneller ging van slaan, ongeacht wat de wereld van hen dacht. Alle geportretteerde vrouwen (o.a. Edith Piaf, Marie Curie, Camille Claudel en Amelia Earhart) hebben op hun manier en in hun vakgebied een steen verlegd. Ondanks discriminatie, armoede en andere belemmeringen hebben ze de wereld mee vorm gegeven en anderen begeesterd. Door deze vrouwen uit te beelden wil ik hun bezieling vangen en hun kracht en gedrevenheid doorgeven’ aldus Alma Van Win.

En ze gaat verder over wat haar drijft in haar werk:  ‘Vanuit mijn vrouwelijk aanvoelen wil ik mensen schilderen in een herkenbare beeldtaal. Schoonheid brengen die verheft, maar met een dubbele bodem van tegenstrijdigheden, die doet denken en diepe gevoelens aansnijdt: twijfel, strijd, confrontatie, gedrevenheid en de nood aan warmte en aanvaarding’.

Voor Femma is Alma Van Win zelf ook een sterke vrouw: ze zet haar talenten in om de kracht van vrouwen zichtbaar te maken. En om de feministische visie van Simone De Beauvoir én de hare ‘goed uit de verf te laten komen’, voegt ze bij het portret twee citaten van De Beauvoir, weliswaar in het Engels, toe:

‘All oppression creates a state of war’

en

‘Change your life today, don’t gamble on the future, act now, without delay’.

Wie was Simone De Beauvoir?

Simone De Beauvoir is een Franse filosofe en schrijfster  (1908-1986). Ze woonde en werkte in Parijs. Ze schreef romans, essays en biografieën. Haar bekendste werk is ‘De tweede sekse’ (1949).  Ze had een (vrije) relatie met filosoof en schrijver Jean-Paul Sartre. Beiden waren aanhangers van het existentialisme. Deze stroming in de filosofie stelt de individuele vrijheid voorop en gaat uit van ieders eigen verantwoordelijkheid voor zichzelf en de wereld om hem heen.

 

Wie is Alma Van Win?

Alma Van Win (°1949) is interieurarchitecte, doceerde aan het Coloma-Instituut in Mechelen (nu Thomas More Hogeschool) en was meer dan 20 jaar actief in Palladio, een studiebureau voor interieurarchitectuur in Rijmenam – Mechelen. Meer info en contact: www.almavanwin.be (in opbouw). Je kan een afspraak maken om in het atelier werken te bekijken.

 

Reacties

viet content seo vietadsonline schreef

Itѕ g᧐od as yօur ߋther ϲontent :D, thank you for putting up.

Foodngon schreef

En ze gaat verder over wat haar drijft in haar werk: ‘Vanuit mijn vrouwelijk aanvoelen wil ik mensen schilderen in een herkenbare beeldtaal.

Reageer