Inhaaltijd

{$items.title}

Inhaaltijd, je zou het kunnen opzoeken in de Dikke Van Dale.  Kijken tussen inhaalbeweging en inhaalverbod.  Als definitie:  tijd die mens later wel inhaalt.  Maar het staat er niet in.  Ik denk er aan het voor te stellen aan de samenstellers van het woordenboek.

Hoewel.  Het zou goed zijn het meteen na de invoering weer te kunnen schrappen.  Met als reden:  in onbruik geraakt, verwijst naar intussen ongebruikelijke situatie waarbij mensen druk-druk-druk, de belangrijke dingen des levens noodgedwongen uitstellen naar een later tijdstip.

Als inhaaltijd in het woordenboek komt, dan zal het helaas eerder zijn om een harde noodzaak te benoemen, dan in de categorie intussen ongebruikelijke situatie.  Dat denk ik toch, als ik mezelf en mensen rondom mij zie.  Dat denk ik toch.  Als ik de stoere reacties hoor op de voorstellen van Femma om na te denken over de toenemende combinatiedruk.

Hoezo, mensen combineren zich te pletter?  Nog niks van gemerkt. 
Welk probleem? 
Te gek voor woorden!

Nu even doorwerken, later kan ik inhaaltijd inplannen.  Ouders, grootouders, kinderen, vrienden en familie?  Ik zie ze later wel.  Intussen al enkele mooie boeken kopen.  Voor later.  Programma's, films en serieus opnemen en aankruisen.  Voor later.  Voor tijdens die inhaaltijd.

Wat is later en wat is te laat?  Plots kan het te laat zijn om de pauzeknop in te drukken.  Plots kruipen we zelf of iemand nabij door het oog van de naald.  Je hoort dan weleens:  had ik maar eerder de pauzeknop ingedrukt, tijd gemaakt voor wat echt belangrijk is.

Elk moment is een goed moment om inhaaltijd in te plannen.  Of om inhaaltijd overbodig te maken.  Ook nu.   Ik maak vanavond plannen om familie en vrienden te zien, om tijd te maken voor elkaar, om te genieten van gezellige warme winteravonden en kerstdagen.  Ik moet het nu doen, niet later.

Het woord inhaaltijd overbodig maken nog voor het in het woordenboek staat.  We moeten het nu doen, niet later.

Jurgen D'Ours
@jurgendours
@BewegingNet
 

 

Reacties

Ilse Ceulemans schreef

Prachtig. En juist.

Reageer