In 2018 maak ik tijd om...

{$items.title}

In 2018 maken we meer tijd voor onze vriendinnen, partners, kinderen en kleinkinderen.  Wandelen en fietsen, lezen, reizen en tripjes allerhande staan ook hoog op ons verlanglijstje. En dit alles bedden we het liefst in in een rustiger en bewuster leven. 

Het zijn gelijklopende dromen die we koesteren, leren de ‘In 2018 maak ik tijd om’-postkaartjes ons. Meer dan 500 Femma-vrijwilligers vulden in oktober, tijdens de Ideeënfabriek, zo’n kaartje in.  Deze week vinden ze hun kaartje terug in hun brievenbus, als aansporing om hun goede voornemens uit te voeren.

Maar hoe realiseren we nu die dingen die we zo belangrijk vinden en die ons gelukkiger maken? Hoe zorgen we ervoor dat ze in ons dagelijkse leven ingesleten raken?

‘Door jezelf elke dag de juiste vragen te stellen’, stelt de Amerikaanse blogger Alex Mathers:

  • Wat krijg ik binnen vijf jaar voor elkaar dat voor mij heel belangrijk  is?
  • Wat krijg ik binnen één jaar voor elkaar dat voor mij heel belangrijk  is?
  • Wat krijg ik binnen één  maand voor elkaar dat voor mij heel belangrijk  is?
  • Wat kan ik nu doen om deze dag positief te beginnen?
  • Wat ga ik vandaag zeker doen om dichter komen bij het realiseren van mijn dromen te komen? (Wees heel specifiek. Bijvoorbeeld: vandaag schrijf ik 500 woorden, vandaag ga ik 30 minuten lopen of vandaag schrijf ik mij in voor die ene cursus)
  • Wanneer ga ik dit vandaag doen? (Wees weer specifiek: Om 12:00 tijdens mijn lunchpauze of  ’s avonds om negen uur .) En vergeet niet: het is een absolute must dat je deze taak volbrengt vandaag, dus bescherm de tijd die je ervoor hebt gepland.
  • Wie kan ik vandaag contacteren die ik daarmee heel gelukkig maak? (Positieve energie aan een ander geven, is ook goed voor je eigen welzijn)
  • Wat kan ik vandaag doen dat mij uit mijn comfortzone haalt, maar waarvan ik weet dat het een positieve invloed heeft op mijn leven?

Kleine dagelijkse rituelen

Iets gelijkaardigs onderneemt de Amerikaanse schrijver Ryan Holiday. Hij denkt in kleine dagelijkse rituelen.  Zo schrijft hij elke ochtend en avond in een dagboek. Dan bedenkt Holiday zich of hij leeft naar wat hij belangrijk vindt.  Het is aan jezelf wat die rituelen zijn maar, zegt Holiday, begin realistisch en dus klein.   Maak bijvoorbeeld elke dag een kleine wandeling waarin je overdenkt wat je voldoening geeft, of mediteer 5 minuten om je gedachten te ordenen.

Koppel je to-dolijstje

‘Koppel je to-dolijstje aan wat je belangrijk vindt’, tipt Eva Brumagne, Femmadirecteur en auteur van ‘Opgeruimd Leven’.  ‘We maken tijd vrij om boodschappen te doen en andere klussen te klaren. Maar als je lezen of spelen met je kleinzoon belangrijk vindt, dan zou er op je to-dolijstje ook moeten staan: vandaag lees ik 1 uur of speel ik een half uur met mijn kleinzoon. Denk ook niet te groots, maar in kleine, haalbare stappen. Wil je beginnen met diëten? Begin elke dag met het drinken van een groot glas water. Daar is niks aan. Hetzelfde geldt voor opruimen. Het voornemen om je huis op te ruimen, is eigenlijk een slecht idee. Die berg is zo groot…Wat wel helpt is: voor je begint, zeg je tegen jezelf dat je dit nu twee uurtjes doet en dat na die twee uur een beloning volgt.’

Beginnen?

Wil jij werk maken van je (postkaart)dromen maar  weet je niet goed hoe eraan te beginnen?
Boek met je groep dan de workshop ‘Jouw jaarplan voor meer tijd en geluk’ of kijk hier of een groep in jouw buurt deze workshop organiseert.

Gelukkig Nieuwjaar!

 

 

Bronnen
Femma Magazine, januari 2018
Femma Magazine, september 2017
De Correspondent

Reageer