Ik wil een ode schrijven aan elke moeder, maar woorden zijn niet genoeg

{$items.title}

Nina Mouton stelde zelf voor om een column te schrijven voor Moederdag, maar...

Dan stel je zelf voor om een column te schrijven voor Moederdag, krijg je geen letter op papier. 't Is te zeggen, ik heb drie columns klaar, elk met een andere insteek, en geen enkele is goed genoeg.

Zijn woorden wel genoeg om het moederschap te omvatten? Welke dan? Zijn er genoeg woorden? Doen we geen afbreuk aan het moederschap, in al haar vormen, door het te proberen vatten in een A4'tje?

Is het moederschap niet het meest kwetsbare dat we in ons leven hebben? Maakt het van ons niet de meest kwetsbare persoon? Soms ook de diepst gekwetste?

    Doen we geen afbreuk aan het moederschap, in al haar vormen,
door het te proberen vatten in een A4'tje?

Ik wil een ode schrijven aan elke moeder. Omdat het moederschap ons verbindt. Omdat we wel eens faliekant met ons hoofd tegen de muur botsen en daarna gracieus opstaan. Omdat we iedere dag opnieuw het beste van onszelf geven in deze zoektocht genaamd 'het moederschap'. Omdat we balanceren en evenwichten proberen zoeken. Omdat we... omdat we... omdat we...

Omdat er geen woorden voor zijn en het voor iedereen anders is en toch zo hetzelfde.

Santé! Op iedere dag Moederdag. Iedere dag appreciatie voor de wonderbaarlijkste, meest verrijkende en meest kwetsbare rol in ons leven.

Wie is Nina Mouton?

Nina Mouton is gezinspsychologe en moeder met vallen en opstaan van Miro (7 jaar) en Loa (4 jaar). 

Nina studeerde klinische psychologie aan de UGent (2003-2008) en volgde daarna een postgraduaat familiale bemiddeling. Momenteel volgt ze de opleiding contextuele therapie aan de Arteveldehogeschool in Gent (2016-2020)

Ze geeft lezingen en is vaste columnist bij Radio1.be.
In haar praktijk begeleidt ze gezinnen, relaties en ouders.
In haar Facebookgroep met meer dan 4.700 leden vinden ouders elkaar voor tips en steun, zonder oordeel en met heel veel begrip.

Meer lezen over Nina?  Dat kan op deze site

Deze column verscheen eerder op radio1.be

Reageer