Ik schenk je mijn hart

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}

In ons land wachten meer dan duizend mensen op een nieuw leven via orgaantransplantatie.

  • Een meisje met mucoviscidose hoopt op een nieuwe long voor een tweede adem.
  • Een vrouw wacht op een nieuwe nier zodat ze niet langer drie keer per week aan de dialyse moet.
  • Een man heeft dringend een nieuw hart nodig voor een nieuwe start.

Elk jaar sterven er honderd mensen omdat er te weinig organen zijn. Eén orgaandonor kan tot acht levens redden. Praat daarom met je familie over orgaandonatie. En laat je registreren.

In ons land is iedereen na zijn overlijden een mogelijke orgaandonor, tenzij hij er zich tijdens zijn leven uitdrukkelijk tegen heeft verzet. Tot nog toe lieten 186.053 Belgen zich in het gemeentehuis registreren als niet-orgaandonor. Maar zij zijn in 2014 voor het eerst in aantal ingehaald door het aantal mensen die zich aangeven als orgaandonor: 197.577. Dit kantelpunt was al langer in zicht: de laatste tien jaar verzesvoudigde het aantal geregistreerde donoren en daalde het aantal niet-donoren licht.

Met haar campagneIk schenk je mijn hart en nog veel meer’, zet de Christelijke Mutualiteit (CM) zich al een heel jaar in om het aantal geregistreerde orgaandonoren te vergroten en het thema ook beter bespreekbaar te maken. Op verschillende plaatsen in Vlaanderen en Brussel worden nog tot 11 oktober - Europese Dag voor Orgaandonatie- en Transplantatie - suikerhartjes en flyers uitgedeeld.
Via deze campagne hoopt het ziekenfonds je te overtuigen om met je familie te praten over orgaandonatie en om je als donor te laten registreren. Want ook als je er niet meer bent, kun je nog solidair zijn met anderen.

Hier vind je alle info over:
- wat zegt de wet?
- hoe kan ik me laten registreren als orgaandonor?
- waarom is orgaandonatie zo belangrijk?
- hoe verloopt een donatie?
 

Reacties

Femma Vlaams-Brabant, zingevingsvrouwen schreef

We roepen iedereen op, om zich te laten registreren als toekomstige donor. Dat kan in je gemeente. Zo weet je familie ook wat jouw wens is en hoe jij mensen wil helpen. Ook veel jonge mensen - die nog een heel leven voor zich hebben - wachten op een donor.

Reageer