Ik heb geen tijd om tijd te sparen

{$items.title}

Aan minister Kris Peeters,
Afgelopen week lanceerde u de idee om extralegale verlofdagen onbeperkt te kunnen opsparen. Uw idee past binnen het concept ‘werkbaar werk’. Werkbaar werk, betekent voor mij dat werk interessant moet zijn en dat ik er ook mijn invulling aan kan geven. ‘Autonomie’ heet dat in vakjargon. Werkbaar werk is ook werk dat voldoende ruimte overlaat voor mijn andere leven, dat leven naast mijn betaalde werk, weet u wel.

Wel nu, ik begrijp met de beste wil van de wereld niet hoe dit opsparen van extralegale verlofdagen – in mijn geval zijn het er drie per jaar- mijn werk werkbaarder maakt en mijn combinatie met mijn privéleven vergemakkelijkt. Als ik die drie dagen per jaar spaar, dan heb ik na twee jaar een week vakantie ‘extra’. Wat mij meteen bij de valkuilen van uw voorstel brengt.

Verdwijndagen
Het principe zit me om te beginnen al niet lekker. ‘Op drukke periodes MOET je meer kunnen werken, als het kalmer wordt, KAN je wat extra vakantie nemen.’  Betekent dit dat mijn werkgever mij dan die verlofdagen - die niet extra zijn overigens want je creëert er geen bij - kan weigeren in drukke periodes? Als het dus het hele jaar door druk-druk-druk is, kunnen die dagen steeds verder in de tijd worden opgeschoven? Tot ik ze kwijt ben? Want ik veronderstel dat ik die dagen niet kan meenemen naar een andere werkgever? Als uw principe werkelijkheid wordt, dan voorspel ik dat veel van die dagen ‘papieren’ dagen blijven of ‘verdwijndagen’ worden.

Vrouwonvriendelijk
Uw voorstel is absoluut vrouwonvriendelijk. Vrouwen nemen het grootste deel van de gezinstaken op zich en hebben dus de minste tijd om tijd te sparen. Mannen hebben meer tijd om tijd te sparen, maar als ze meer gaan werken, steken ze minder tijd in hun gezin.

Een slecht voorstel dus als we de gelijkheid tussen mannen en vrouwen willen bevorderen. En ik mag nog altijd hopen dat u voor die gelijkheid bent.

Kritiek is gekend
Over dat tijdssparen zijn, ten slotte, al ettelijke evaluaties geschreven. Ook organiseerde ons parlement er al een hoorzitting over. Ondergetekende zette er de visie van Femma uiteen. De kritieken zijn, met andere woorden, gekend. Ik vind het dan ook bijzonder jammer dat u er geen rekening mee houdt.

In het spitsuur van je leven dagen sparen, mijnheer de minister, is gewoon niet mogelijk. En de vrouwen zijn (weer) de dupe.

Reacties

Imelda Notredame schreef

Inderdaad, in het spitsuur van je leven dagen sparen is gewoon niet mogelijk.

De verlofdagen, die je toegewezen krijgt, moet je in het lopende jaar kunnen opnemen - als een recht.

Het doorschuiven van bepaalde verlofdagen naar een volgend jaar, is vooral voor de baas intressant. Hij bepaalt of het druk, druk, druk is of niet, of je dus die verlofdagen kàn opnemen of niet.

Vandenbosch Agnes schreef

weer een kans meer voor werkgevers om op een wettelijk gedekte manier baas te zijn over het leven van hun werknemers.

Zijn vakantiedagen een recht van werknemers of een gunst van werkgevers?

Kathleen schreef

Heeft men dan nagelaten om bij de werknemers/ambtenaren zelf te vragen wat haalbaar zou zijn ?

Ik heb alvast een idee : terug een aantal dagen per jaar onbetaald verlof toestaan die men kan opnemen zonder dat er dramatische of bepaalde sociale gebeurtenissen hebben plaats gevonden en men dus niet aan de werkgever zijn neus moet hangen waarom men ze nodig heeft en dit zou ook een recht zijn , geen gunst ...

Maarten schreef

Beste,

Ik ben Maarten van het VTM-nieuws. Wij zijn op dit moment volop bezig met de voorbereiding van ons groot stakingsdebat, straks op VTM.

Ik besef dat de vraag zeer laat komt. Maar we zoeken nog één vraag te kunnen beantwoorden.

En dat is: leven we echt boven onze stand?

Ik zie in uw blog dat jij daarover geschreven hebt. En daarover schreef dat we helemaal niet boven onze stand leven en dat het eigenlijk net iets moeilijker is om de eindjes elke maand aan elkaar te knopen.

Daarom wil ik je even contacteren. Zou jij het zien te zitten dat toe te lichten tijdens het debat straks? Ik besef dat het last minute is, we nodigen iedereen hier uit om 22.00. Het duurt tot maximaal 24.00 .

Zou jij dat misschien zien zitten?

Bedankt!

Reageer