Ik ben verontwaardigd

{$items.title}

Wat motiveert mij om naar de Grote Parade van Hart boven Hard in Brussel te gaan op zondag 20 maart? Dat vroeg men mij.

Omdat ik boos ben. Neen, eerder verontwaardigd. Verontwaardigd om de verharding van de samenleving, waar kapitaal belangrijker is dan het welzijn van burgers.
We worden al een aantal jaren met een crisis geconfronteerd en daar staan harde maatregelen tegenover. We leven echter in één van de rijkste regio’s van de wereld. Om deze crisis op te lossen doet men beroep op voornamelijk de werknemers, de zieken en gehandicapten, de ouderen, de mensen die nu al in armoede leven, de vele organisaties die zich elke dag inzetten voor een warme en zorgzame samenleving. En ga zo maar door. Kapitaalkrachtigen en grote ondernemingen blijven buiten schot.

Ik huiver bij het woord HARD met een D. Omdat dit een verhaal is van centen en procenten, en niet van mensen.

Ik kies voor HART met een T omdat er alternatieven zijn. Ik zie elke dag in mijn omgeving veel warme initiatieven. De dames van mijn plaatselijke Femma-groep die zich inzetten voor andere vrouwen. De vrijwilligers van Ziekenzorg die zieke dorpsgenoten bezoeken, ondanks het wegvallen van de gemeentelijke subsidies. Jonge mensen, mét een drukke job en een gezin, die buurtinitiatieven opzetten. Een vriendin die haar laatste uurtjes vrije tijd besteedt aan een beetje menswaardige opvang van de vele vluchtelingen die noodgedwongen hun land en wat er van overblijft achterlaten. Ouderen die wekelijks een wandelingetje maken met mensen met een beperking, omdat er te weinig personeel is in de voorziening waar ze verblijven. Femma die de 30-urenweek op de politieke agenda zet om het voor ieder van ons leefbaar te houden. De inspanningen van mijn gezin, vrienden en kennissen voor een klimaat in evenwicht. De spontane actie  als reactie tegen een gemeentelijke beslissing om het plaatselijke speelterrein om te bouwen tot woonwijk, zonder alternatief voor de kinderen.
Er borrelt zo veel van onderuit. Waarvan ik het gevoel heb dat dit van hogerhand genegeerd wordt. Omwille van ‘de crisis’. Het achtervolgt ons overal en altijd. Terwijl we er zelf niet eens de oorzaak van zijn.

Dán kan ik niet rustig in mijn zetel blijven zitten en doen alsof er niets aan de hand is.

En daarom vind ik dat we op zondag 20 maart met z’n allen naar de Grote Parade moeten gaan. Omdat er wel alternatieven zijn. Alternatieven waar wij samen voor zorgen. Met de hoop dat onze overheid deze initiatieven zal steunen. Omdat ze kiest voor het welzijn van zijn burgers in plaats van harde economische taal te spreken en de macht van het geld te laten tellen.

Vanuit een rechtvaardigheidsgevoel. En in solidariteit met elkaar. Geen inhoudsloze woorden, maar krachtige waarden waar ook Femma zich door laat inspireren.

Dit is een getuigenis van Brigitte De Bal uit Herent.

De Grote Parade 2016

Kom naar Brussel, samen tonen we dat deze samenleving anders kan!
Zoveel mensen en verenigingen brengen elke dag zoveel concrete alternatieven in de praktijk: van repair cafés tot mensen in de zorg, van jeugdwerkers tot energiecoöperaties, van wereldwinkeliers tot openbare diensten.

Eén dag voor de lente laten we ons allemaal samen opmerken! Onze kleurrijke optocht wordt een stroom van alternatieven voor een samenleving met een plus! Die ‘plus’ staat voor verbinding en meer-waarde boven winst, als alternatief voor het minnetjes-beleid van besparen en polariseren.

  •         Democratie is de som waarin iedereen meetelt
  •         De nieuwe economie maken we samen
  •         We gaan voor een klimaat in evenwicht
  •         We halen onze rijkdom uit straffe basisvoorzieningen
  •         Onze toekomst stopt niet aan de grens

Ben jij ook van de plus? Stap op 20 maart mee in de stroom!
Je zal niet alleen zijn. Vorig jaar waren we al met 20.000!
Hier vind je alle info. Help de stroom mee verbreden in jouw omgeving!

Stap je mee met Femma?

Laat het weten via ons Facebookevenement.

Femma sluit aan bij de 2de plus ‘De nieuwe economie maken we samen’. Niet enkel betaalde arbeid is waardevol. Ook zorg voor anderen, onze omgeving en onszelf is belangrijk! Hoogtij(d) voor wat waardering en een nieuwe visie.

Heb je ideetjes om je te kleden of zaken mee te brengen in het thema van de stroom? Naar het schijnt is ons fietszadelhoesje een perfecte badmuts, roze zwembandjes, een vlag al dan niet met slogan als wimpel, paraplu met roze badeendjes, …

Nog ideetjes die passen bij Femma: laat maar horen!

De Femmagroep vind je op zondag 20 maart om 13u45 voor Exki (een vegetarisch eethuis: ga via de grote trap het station uit, Eski ligt op het plein aan de rechterkant).

Tot dan!

Reacties

annemie schreef

ik zal er zeker zijn en ik hoop dat ik er veel Femma's zal ontmoeten

De Neef Myriam schreef

Ik kan er helaas niet zijn. Wij zingen met ons koor een benefietconcert ten voordele van een thuisopvangcentrum voor mensen met een beperking.

annemie schreef

er vertrekken voor zover ik weet vanuit Limburg een aantal groepen van Hart boven Hard

vanuit volgende stations : Genk12u08, Hasselt12u30, St-Truiden12u45

naar Brussel Noord

groetjes

Annemie

Reageer