Homemade biowafeltjes

{$items.title}

Van 1 tot 9 juni (nu dus) is het Bioweek. Je leest er alles over op www.biomijnnatuur.be. Het inspireerde me om mijn recept voor wafeltjes in een bio-jasje te steken. Geen evidente opdracht, maar het is me toch gelukt!

Homemade biowafeltjes (klik hier voor het recept)

Waar kan ik dat kopen en wat moet dat kosten?
Als je systematisch ingrediënten wil vervangen door duurzame en milieubewuste ingrediënten, krijg je helaas een duurdere rekening gepresenteerd aan de kassa. Als je de juiste winkel uitkiest, vallen de kosten nog mee. Zonder gratis reclame te willen maken, kan ik Colruyt aanraden voor betaalbare bioproducten. Alleen voor vanille-extract zal een tripje naar de natuurwinkel nodig zijn.

Dilemma 1: suiker
Soms is het moeilijk oordelen wat nu de meest milieubewuste keuze is. Een gemakkelijk voorbeeld zijn de bioboontjes uit Kenia. De milieulast van het transport is groter dan de baten van de biolandbouw. Geef mij dan maar bioboontjes uit eigen land ;-). In mijn wafelrecept staan natuurlijk geen boontjes. Wel suiker.

Mijn recept spreekt over een mengsel van suikers. Ik gebruik gewoonlijk kandijsuiker en rietsuiker. Rietsuiker is overal verkrijgbaar in bio-uitvoering. Kandijsuiker niet. Na wat onderzoek leerde ik dat ook kandijsuiker van rietsuiker gemaakt is. Dit komt van ver, maar geeft een zeer lekkere smaak. Het bekende merk ‘Candico’ won bovendien een prijs voor milieuvriendelijke investeringen. Ik kan dus zonder schroom hun producten gebruiken tijdens de bioweek.

In het recept staat ook ‘vanillesuiker’. Ook dit heb ik niet gevonden in duurzame variant. Daarom heb ik besloten om dit te vervangen door een scheutje bio vanille-extract uit de natuurwinkel.

Dilemma 2: vetstof
Ik heb de gewoonte om bijna altijd plantaardige vetstoffen te gebruiken. Voor het milieu is plantaardig is in principe altijd beter dan dierlijk. Hoewel ik niet vegetarisch ben, probeer ik de hoeveelheid dierlijke producten daarom aan banden te leggen. Behalve wanneer het een duidelijke meerwaarde heeft. Een biefstuk bak ik nog altijd het liefst in boter.

Een plantaardige vetstof met biolabel heb ik in de gewone supermarkt (Carrefour, Colruyt, Delhaize) niet gevonden. Bioboter uit eigen land is er wel. Lekker en zeker ok! Ik heb zelf gekozen voor Alpro bakken en braden, omdat de wafeltjes deels bedoeld zijn voor mijn nichtje dat allergisch is aan koemelkeiwitten.  Bovendien is ook Alpro een merk dat in het algemeen belangrijke investeringen doet voor milieuzorg. Hun producten dragen geen officieel biolabel, maar worden wel erkend als duurzaam (sustainable) product.

Reageer