Hogere premie voor ouderschapsverlof: het volledige plaatje

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}

Alleenstaande ouders krijgen voortaan een hogere premie als ze ouderschapsverlof, palliatief verlof of verlof voor medische bijstand voor hun kind nemen.  Dat meldde de federale minister van Werk, Kris Peeters deze week.

‘We tillen de bedragen op boven de Europese armoedegrens voor alleenstaanden’.  Voor een voltijdse onderbreking gaat het bedrag van 808,52 naar 1129,61 euro.  De verhoging maakt het eenvoudiger voor alleenstaande ouders om de combinatie arbeid-gezin te maken wanneer dat nodig is, maakt de minister zich sterk.

De verhoging van de premies voor alleenstaande ouders gebeurt evenwel ten koste van de zorgnoden van de andere werknemers . Het totale plaatje oogt veel minder fraai.

Niet boven de Europese armoedegrens

De uitkeringen voor ouderschapsverlof, palliatief verlof en verlof voor medische bijstand voor alleenstaanden met kind(eren) gaan omhoog. Dat is positief. De bedragen gaan evenwel niet boven de Europese armoedegrens. De Europese armoedegrens voor een alleenstaande is 1.085 euro. Voor een alleenstaande met 1 kind is dit 1.411 euro. Per extra kind vanaf 14 jaar komt er  € 542 extra bij,
per extra kind jonger dan 14 jaar stijgt het bedrag met € 326 extra.
Ben je 50 plus? Dan heb je pech: de uitkering voor je thematische verlof daalt fors met min 140 euro voor een halftijds zorgverlof.

Tijdskrediet

Het tijdskrediet met motief wordt opgetrokken van 48 naar 51 maanden voor de motieven ‘zorg voor een kind tot 8 jaar’, ‘palliatieve zorg’, ‘zorg voor een zwaar ziek familielid’, ‘zorg voor een gehandicapt kind dat jonger is dan 21 jaar’ en ‘zorg voor een zwaar ziek minderjarig kind’.

De uitkering die bij het tijdskrediet met motief zorg hoort, gaat omlaag voor werknemers die langer dan vijf jaar bij hun werkgever werken.  Voor een voltijdse onderbreking bijvoorbeeld daalt het bedrag van 667,28 naar 583,87 euro per maand.  Lange zorgverloven met lage vergoedingen worden opgenomen door diegenen die het minst verdienen in een gezin.

Deze maatregel zal de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen vergroten.

En laten we niet vergeten dat het tijdskrediet zonder motief dat velen gebruikten als zorgverlof is afgeschaft. Dit betekent bijvoorbeeld dat , als je wil zorgen voor een kind dat ouder is dan 8 jaar, je alleen nog maar je ouderschapsverlof (3 maanden) kan gebruiken.

Wendbaar werk

Laten we aan dit combinatieplaatje ook de wet ‘Wendbaar Werkbaar werk’ voegen. Die wet moet werknemers ‘flexibeler’ inzetbaar maken, via lange werkdagen en - weken als de werkgever het eist. Hoe kunnen we in zo’n flexibel werkregime vakantie plannen, kinderopvang, vrijwilligerswerk of sportactiviteiten? 

Voor (alleenstaande) moeders en bij uitbreiding alle werknemers die werk en gezin kwaliteitsvol willen combineren is deze wet geen goede zaak.

De regering voert een beleid dat de combinatie arbeid en gezin niet dient. We moeten langer, meer en flexibeler werken volgens een gedateerd kostwinnersmodel en de waarde van onbetaalde arbeid wordt straal genegeerd.  Vooral vrouwen zijn hier de dupe van omdat zij vandaag de dag nu eenmaal nog altijd het meeste instaan voor het huishouden en de zorg.

Reacties

Karen schreef

beste,

zorgkrediet kan men opnemen voor een kind tot 12 jaar en niet tot 8 jaar... Dit even ter info

ilse de vooght schreef

Beste Karen,

Bovenstaande blog gaat over de federale verloven: tijdskrediet met motief en thematische verloven voor werknemers.

Jouw verwijzing naar het zorgverlof gaat over het Vlaams zorgkrediet, alleen voor Vlaams overheidspersoneel.

http://www.werk.be/online-diensten/vlaams-zorgkrediet/voor-wie.

Met vriendelijke groet,

Ilse De Vooght

Femma

Kim P schreef

Wat Gemma misschien ook eens in kaart mag brengen is de ongelijkheid om recht te hebben op 1/2de ouderschapsverlof (min 100% werken) t.o.v. de andere thematische verloven (dan is 75% genoeg om te minderen naar 50%) en het verschil met tijdskrediet met motief (80% is genoeg om naar 50% te gaan). Waarom dat verschil? Het benadeelt werknemers die initieel, om welke reden dan ook (vrijwillig, onvrijwillig, door medische problemen...) initieel geen 100% konden werken. Zij kunnen enkel 4 maanden voltijds ouderschapsverlof opnemen (wat vaak voor veel mensen financieel niet haalbaar is)

Reageer