Hoe zorgen we dat mannen meer helpen in het huishouden?

{$items.title}

Vrouwen spenderen gemiddeld meer tijd aan huishoudelijke- en zorgtaken dan mannen. Dat bleek nog maar eens uit het tijdsbestedingsonderzoek van de VUB. Op vraag van Knack, beantwoorde beleidsmedewerker Ilse vier lezersvragen over de rol van mannen in het huishouden.

1.Moeten vrouwen niet gewoon’ de juiste man’ kiezen, een die wel zijn deel doet in het huishouden? Ze bestaan. (Chris Jamro, Genk)
Ilse: Zo eenvoudig is het niet. Zowel mannen als vrouwen worden beïnvloed door genderstereotypen. Van mannen wordt minder verwacht dat ze een zorgende rol opnemen: een huisvader ziet men al snel stereotiep als ‘een sloef’. Ook stellen we vast dat wanneer partners goede afspraken maken over de taakverdeling, die alsnog overhoop worden gehaald door hun situatie. Vanaf dat er kinderen komen, gaan vrouwen meer onbetaalde arbeid op zich nemen, terwijl mannen net meer betaald werk zullen doen. Idealiter hebben mannen en vrouwen bij het onderhandelen over de taakverdeling beiden evenveel macht en laten ze zich zo min mogelijk leiden door genderstereotypen. Die stereotypen krijg je er enkel uit wanneer je, bijvoorbeeld in de opvoeding, zelf geen onderscheid maakt tussen jongens en meisjes wat huishoudelijke taken betreft.

2. Mannen vrezen dat het werk dat ze in het huishouden doen toch nooit goed genoeg is. So what als hij niet perfect dweilt zoals jij dat wil? Vrouwen moeten meer leren loslaten. (Amanda De Meester, Deurne)
Ilse: Een eerste realiteit is, en tijdsbestedingsonderzoek toont dit aan, dat veel mannen nog altijd niet geïnteresseerd zijn in huishoudelijk werk, vooral dan in de steeds terugkerende taken zoals wassen en poetsen.   Het is geen kwestie van ‘vrezen’. Een tweede realiteit is dat vele mannen én vrouwen de heersende rollenpatronen hebben geïnternaliseerd: ze zijn er zelf van overtuigd dat ‘het zo hoort’.  Wassen, strijken en poetsen is  voor veel mensen nog steeds ‘het terrein van de vrouw’.  Voltijds en betaald werken, ligt dan weer op  ‘het terrein van de man’. 
Als we willen dat mannen en vrouwen betaalde en onbetaalde arbeid evenwichtig verdelen dan zullen zowel vrouwen als mannen moeten loskomen van hun terrein.   Dat betekent dat we de ‘mannelijke’ norm van 40 uur en meer voltijds buitenshuis te werken ter discussie moeten stellen. Maatschappelijk is die norm niet haalbaar, want dan is er geen tijd meer om onze kinderen groot te brengen, voor mantelzorg of om andere sociale engagementen op te nemen.

3. Zij doet het huishouden, ik ga uit werken en we zijn daar beiden tevreden mee. Wij werken even hard, zij het op een andere manier. Daar is toch niks mis mee? (Jacky Berckmans)
Ilse: Daar is zeker niets mis mee als dat een overdachte keuze is van jullie allebei. Hopelijk is je partner er zich van bewust dat ze financieel kwetsbaarder is dan jij. Zij heeft geen loon en bouwt ook geen pensioenrechten op. Moest het ooit fout lopen tussen jullie, dan staat zij er financieel het zwakst voor. Feit is dat de keuzes die mensen maken beïnvloed worden door normen en rolpatronen in de samenleving. Dat vrouwen wekelijks 8 uur meer spenderen aan huishoudelijke taken en 1,5 uur meer aan kinderzorg is niet bij al die vrouwen hun eigen keuze.

4. Hebben mannen er niet veel meer nood aan om zichtbare eer te behalen met wat ze doen? Huishoudelijk werk verhoogt je status niet. (Liesbet De Letter, Ukkel)
Ilse: De heersende genderstereotypen stellen dat mannen status, inkomen en macht moeten najagen.  Mannen  worden raar bekeken wanneer ze niet de kostwinner zijn, een verlof opnemen of een promotie weigeren.  Huishoudelijk werk opnemen past evenmin in het plaatje.  Carrière maken staat in onze samenleving ook bijna haaks op zorg verlenen of het huishouden doen. Beide vereisen namelijk dat je er veel tijd in investeert.
Opvattingen sturen het gedrag van mensen, maar door in te grijpen op het gedrag kan je ook opinies veranderen.  Vandaar ons pleidooi om het vaderschapsverlof te verplichten en uit te breiden. Je geeft dan als maatschappij het signaal dat het belangrijk is dat mannen ‘vaderen’ en taken opnemen in het huishouden. In feite moet je de link tussen vrouwelijkheid en het uitvoeren van huishoudelijke taken doorknippen.
 

Dit artikel verscheen eerder in de Knack van 28/10/2015 / Bron foto: Johan Bävman 

Reacties

Daniella schreef

Er is een verschil tussen : 1 ) Jongeren / mannen die een tijd zelfstandig hebben gewoond, 2 ) dan deze, die van thuis uit met iemand samen gaan wonen of trouwen !

JohanCorn schreef

Het aantal uren dat iemand besteed aan het huishouden zegt ook niet alles. Ik spendeer ongeveer de helft van de tijd van mijn vrouw aan het huishouden, maar doe in deze tijd veel méér. Als ik boodschappen doe, dan volg ik mijn lijstje en ben in geen tijd terug, mijn vrouw doet er 4 keer zo lang over. Als ik het huis uit moet, doe ik mijn jas aan en stap in mijn auto en vertrek, mijn vrouw doet daar een hele tijd langer over, zeker omdat ze nog twee of drie keer terug gaat om te kijken of alles gesloten is of ze zich nog tweemaal moet omkleden. Het gaat er hier helemaal niet om hoeveel uren er per partner aan het huishouden besteed wordt, maar wat er effectief wordt gepresteerd.

Marian schreef

Ik wilde even op Johan reageren, om te laten weten dat ik zelf vrij weinig mannen ken die zich raad weten in de huishouding.

Alle vrouwen (behalve eentje, met een zware beperking) zijn zelfstandig in het huishouden, met hier en daar wat stof of een volle bank met kleding, als uitschieter.

Vrijwel alle mannen die ik ken en waarvan ik in het huis ben geweest of op visite, hebben geen idee hoe je normaal moet strijken, wassen, afwassen, dweilen, enzovoorts.

Moeders hebben ze dat nooit geleerd ("Dat hoeven jongetjes toch niet, die vinden later maar een vrouw en tot die tijd doet mama het nog voor je, mop.") en ik ken een stel mannen die nu 40 zijn en (stiekem) niet weten hoe je een appel schilt.

Die hakken met het mes van zich af, langs de schil, tot de zijkant van de koelkast vol zit met losse schillen.

Ze leven van magnetronmaaltijden bij de AH en kopen nieuwe schoenen en kleren als de oude een gaatje of vlek hebben.

(Twee hiervan hebben ook serieuze schulden inmiddels.)

Zelf heb ik geprobeerd om mijn ex te helpen, met het begrijpen van het huishouden.Hij vond dat heel erg vernederend, hij was al bijna 30. De kasten lagen overvol met vuile was, hij bleef nieuwe shirts kopen.

Hij luisterde half naar de tips, wat resulteerde in een boel verpeste, gekrompen, roze shirts, een handje vers uitgekomen maden in de openstaande cornflakedoos, (en maden in de prullenbak, in de vuilnisbak, achter de kast, in de vazen, enzovoorts) en zieke muizen op het aanrecht en dode muizen in de kast (nog meer maden) en verbrande gestreken overhemden en een bed vol met parmezaanse kaas en geloof me, deze man was volkomen normaal.

Hij had een goedbetaalde baan bij een belangrijk bedrijf, werkte dichtbij huis, droeg zorg voor zijn eigendommen en was niet verstandelijk beperkt en toch kon hij het voor geen meter.

Het is ontzettend belangrijk dat moeders hun zoons en dochters aanleren om zelfstandig je huis en haard schoon te houden en ze te leren hoe je met een strijkijzer of naald en draad omgaat.

Want zodra de vrouw, die ze gevonden hebben, weggaat of sterft, zitten ze weer moederziel alleen zonder hulp.

Peter Vercruysse schreef

Alles begint met het stereotype beeld van het huishouden. Dit is wassen, strijken, de vaatwas en koken en dat is het het. Hoe zit het met het gras afrijden, de haag scheren, onkruid wieden in de tuin, de kinderfiets herstellen, lampen vervangen, het tuinhek schilderen, tomaten kweken, de auto wassen, ... . Ook dat is huishouden, maar er wordt er nooit een woord over gesproken. Telkens opnieuw gaat het over mannen die niet kunnen strijken, nooit over vrouwen die de haag niet kunnen scheren. Dat is geen huishouden, maar mannenwerk, krijg je dan als reactie.

Reageer