Hoe we hoogsensitieve kinderen kunnen helpen om wat makkelijker in de wereld te staan

Op tijd rust nemen. Zich afzonderen. Tijd alleen inbouwen. Het licht dimmen, geuren vermijden, zich afschermen voor geluiden. Kon en durfde ze het maar. Pas toen Hade ergens over hoogsensiviteit las, vielen er wat puzzelstukjes voor mij op hun plek.

'Als kind voelde ik me 'anders'. Ik las liever een boek dan mee te doen met de wilde spelletjes. Ik sprong telkens in de bres voor gepeste klasgenootjes, ook als ik het zelf moest ontgelden. Als ik alleen was, voelde ik me opperbest en kon ik de tijd vergeten. Hoe ouder ik werd, hoe meer dat 'anders' afwijkend leek. Als tiener ben ik nooit naar een fuif geweest en ik heb heel veel van de drukke dingen die leeftijdsgenoten opzochten niet begrepen. Ik probeerde me aan te passen, en heb niet (genoeg) geleerd voor mezelf te zorgen. Op tijd rust nemen. Me afzonderen. Tijd alleen inbouwen. Het licht dimmen, geuren vermijden, me afschermen voor geluiden. Kon en durfde ik het maar. Pas toen ik ergens over hoogsensiviteit las, vielen er wat puzzelstukjes voor mij op hun plek. Maar die sensitiviteit omarmen en ermee in mijn (sensitieve) kracht gaan staan, is nog steeds work-in-progress. Gelukkig is er nu veel meer aandacht voor hoogsensitiviteit en krijgen ouders, leerkrachten en kinderen informatie, kennis en vaardigheden om hoogsensitieve kinderen te helpen wat makkelijker in de wereld te staan.' 

Veerkracht en verbinding creëren, in opvoeding, in het onderwijs, in werk. Daarover gaat ook het symposium dat Sensitief vzw morgen organiseert  in Hasselt:

Een aanrader voor iedereen die hoogsensitief is, en/of de zorg draagt voor hsp kinderen!

Reageer