Hoe schoon zijn jouw sportkleren? Help mee Ouks levensomstandigheden verbeteren

{$items.title}

De kans is groot dat je sporttruitje in onmenselijke omstandigheden is gemaakt. Zo werkt kledingarbeidster Ouk uit cambodja lange uren, onder nare omstandigheden en voor heel weinig geld. Wist je dat jij hier heel gemakkelijk iets aan kan doen? 

Ontmoet Ouk, 21 jaar en kledingarbeidster in Cambodja. Ze werkt in een fabriek waar sportkleding van onder meer Puma en Adidas wordt gemaakt. Kledingmerken waar wij in Belgie veel geld voor neerleggen. Geld waar de makers amper tot niks van profiteren. 

‘Sparen kan ik nooit’

Zo getuigt Ouk Channeng uit Cambodja over haar moeilijke levensomstandigheden. Zij is sinds haar 16de kledingarbeidster in de New Mingda-fabriek in Phnom Penh, die onder meer sportkleding maakt voor Puma en Adidas.

“Ik verdien 230 dollar (178 euro, red) per maand. 140 dollar is het minimumloon, de rest verdien ik door over te werken, zo’n twee à vier uur per dag. Elke maand stuur ik 100 tot 120 dollar naar mijn ouders op het platteland. Zij hebben dat hard nodig om te kunnen overleven. De rest van mijn loon gaat op aan huur en voedsel. Sparen kan ik nooit. Als ik ziek ben, moet ik geld lenen tegen een rente van 20 procent. Ik houd nooit iets over om te sparen.”

Voedsel van lage kwaliteit

Het lage inkomen en de lange werkdagen dwingen Channeng voedsel van lage kwaliteit te kopen op de markt vlakbij haar huis. “Ik maak me zorgen over de hygiëne, want als ik daar eten koop is de  kans groter dat ik ziek word. En dan kan ik mijn familie helemaal niet steunen.”

Geen alternatief

Keuzes bestaan amper in haar leven, vertelt Channeng. Haar familie ziet ze nu slechts twee keer per jaar, maar hen helpen gaat voor alles. En omdat ze haar school niet heeft afgemaakt, ziet ze geen alternatief voor een leven als kledingarbeidster. “Ik denk dat ik in de fabriek blijf werken tot ik oud ben en niet langer kan. Maar ik hoop dat de lonen snel omhoog gaan. Ik zou het fantastisch vinden als de consumenten de merken onder druk zetten om de lonen te verhogen, want dan wordt het voor mij makkelijker om mijn familie te helpen. En wie weet, als ik genoeg verdien, kan ik dan een mooi huis voor hen bouwen.”

Een eigen gezin heeft de jonge vrouw nog niet. Maar als ze in de toekomst trouwt hoopt ze alvast één ding: ‘dat mijn kinderen naar school kunnen en niet in de fabriek hoeven te werken.’

Teken de petitie op cleanekleren.be

Ouk Channeng: ‘Ik zou het fantastisch vinden als de consumenten de merken onder druk zetten om de lonen te verhogen, want dan wordt het voor mij makkelijker om mijn familie te helpen’

Geef gehoor aan de oproep van Ouk en teken de petitie op www.cleanekleren.be

 

Reageer