Uw kar draaien voor een kaal hoofd is géén optie

{$items.title}

‘Ziekte is maar dodelijk, als het alleen gelaten wordt.’ (*Weinreb)  Onze voornaamste tip voor de omgeving van kankerpatiënten leiden we hieruit af: wees er! Iedere persoon is anders, iedere ziekte is anders. Het is bijgevolg niet gemakkelijk om de gepaste houding te vinden. Dat is een feit. Geen enkele persoon wordt graag gemeden, geen enkele ziekte wordt graag gemeden. Ook dat is een feit. Je kar draaien in de supermarkt wanneer je het kale hoofd van een vriendin ziet naderen, is dus géén optie. Laat je niet afschrikken door gevoelens van machteloosheid of angst. Deze gevoelens zijn ok. Deze gevoelens mogen er zijn. Maar laat je bovenal leiden door een gezonde portie empathie en mededogen. Draai je kar richting nabijheid, geduld, eerlijkheid,… en medeleven. Femma bundelde tien concrete tips en extra info, die je daarbij kunnen helpen! Je vindt ze terug in één praktisch document.

Ben je zelf kankerpatiënt? Femma zocht voor jou een hoop tips en inspiratie bijeen. Een paar kleine voorbeelden uit het lijstje: ‘beschouw je arts als een sollicitant’, ‘maak je eigen ijzeren pruik’, ‘voorzie ruimte voor magie’, ‘stel een communicatieverantwoordelijke aan’, ‘huur 50 komedies’,…. Ga zeker ook eens zien op onze Facebookpagina 'Anker in kanker'. Daar delen we met plezier nog meer interessante ankers. Hulpverleners die instaan voor de professionele begeleiding van kankerpatiënten, bieden we graag meer info over de verbeeldingstoolkit en het bijhorende trainingsaanbod.

* In het artikel ‘Anker in Kanker’ in het maartnummer, plaatsten we verkeerdelijk de naam van Kris Gelaude naast dit citaat. Het citaat is oorspronkelijk van de joodse auteur Friedrich Weinreb. Kris Gelaude haalde het citaat aan in het boek ‘Ik had honger’ van Tochten van Hoop.


Reageer