Hoe kook jij duurzaam?

{$items.title}

‘Duurzaam koken’, bewust consumeren, in de keuken het milieu eren… Niet iedereen ligt er wakker van. Maar de medewerkers van Femma duidelijk wel!

We vroegen hen hoe duurzaam en bewust zij in hun kookkunsten zijn en we kregen een ferme verzameling tips. Laagdrempelige, uit het leven gegrepen, originele én creatieve tips. Teveel om op te noemen. We maakten een selectie. Kriebelt het bij jou ook om je duurzame kookervaringen met ons te delen? Doe dat! Hoe meer tips hoe meer culinaire vreugde!

En de genomineerden zijn…

1) In de categorie ‘veggie is cool’:
 • Kook eens een dagje in de week zonder vlees! Je verkleint er je ecologische voetafdruk aanzienlijk mee. Martine legt er zich alvast op toe de weerstand bij haar kids te overwinnen, want die zijn eigenlijk wel dol op vlees. Leve de veggieburger!
 • Als beginner met 1 veggiedag per week ontdekte Tom meer en meer geneugten van het vegetarisch eten. Nu is de helft van zijn weekmenu vegetarisch en het is nog lekker ook! Tip: leg de lat laag, begin eens met je boterham want elke supermarkt heeft tegenwoordig een uitgebreid aanbod lekker vegetarisch broodbeleg.
 • Eva noemt zichzelf een ‘flexitariër’. Ze eet zo weinig mogelijk vlees en vis en als ze dat toch doet, kiest ze voor de bio- en/of diervriendelijke variant: in de Colruyt, bij Delhaize of bij slagerij Veeakker.
2) In de categorie ‘vrees verspilling’:
 • ‘De wok is hét kookinstrument bij uitstek om met kliekjes aan de slag te gaan’, tipt Annick ons. En ze vult aan met een ideetje dat de gezelligheid bevordert: ‘maak op het einde van de week een hapjesbuffet’. Doe alle overschotjes in mooie schaaltjes, vul aan met olijven, tomaatjes, reepjes komkommer of een trosje druiven. Heerlijk met dikke gesneden zelfgebakken brood of stokbrood!
 • Tom vreest ook verspilling: ‘pompoen en wortel schil ik niet meer; de steel van de broccoli hou ik bij tot ik de volgende keer groentesoep maak en van eieren die dreigen slecht te worden, maak ik iets van gebak dat ik invries voor later.’
 • Els gebruikt dan weer het kookwater van de aardappelen voor de soep of verzint ter plekke nieuwe receptjes voor restjes.
 • Liesje kent de voordelen van het leven op de boerderij en geniet dagelijks van seizoensgebonden producten. De groenten die er niet zo sierlijk uitzien, zijn voor haar even welkom. ‘Want het schoonheidsideaal voor groenten leidt tot heel wat verspilling op de veiling, jammer!’ Liesje’s motto: ‘Denk niet ‘wat gaan we eten’, maar omgekeerd ‘wat hebben we in huis en wat kan ik daarmee maken?’ Een eenzame staal prei, drie overgebleven wortelen en één verloren paprika krijgen zo toch een bestemming in de ‘vanallessoep’.
 • Eva verwerkt haar restjes groenten in een groententaart. ‘Zorg dus dat je altijd een kruimeldeeg in huis hebt!’
 • Joke maakt in het weekend van uitgedroogd brood een lekkere brunch met gewonnen brood of broodpudding als dessert. Bij een overschot aan eitjes worden er cakes of pannenkoeken gebakken voor heel de familie.
 • Chris houdt geregeld ‘restjeskermis’ of schenkt haar overschotjes aan de buren. ‘Zeker als we teveel taart in huis haalden omdat er bezoek was, dragen we direct het overschot naar de buren, dat zijn grote taarteters, wij niet zo.’ In Chris haar buurt ontstond doorheen de jaren een echte deelcultuur. Overschotten uit de tuin of keuken vinden altijd hun weg naar de buren. ‘Je geeft en je krijgt.’ Vooral confituren uitwisselen vindt Chris extra leuk.
 • Ariana kookt heel gevarieerd en kijkt eerst wat ze in huis heeft voor ze nieuwe ingrediënten haalt. ‘We zoeken ook recepten op basis van de groenten die we in huis hebben. ‘Google bijvoorbeeld eens paprika, courgette en tomaten, je vindt tal van lekkere recepten.’
 • Christa heeft in de familie de bijnaam ‘restjeskok’. Vooral bij weekendjes uit tovert zij vaak een verrassend en lekker recept uit haar mouw met de kliekjes.
3) In de categorie ‘lekker lokaal’’:
 • Koop seizoensgebonden producten en vermijd zoveel mogelijk de aankoop van producten uit verre streken.  Hier in België liggen appelen en peren uit Zuid-Afrika. ‘Hoeft niet!’ oppert Tom. Ze leggen lange afstanden af die belastend zijn voor het milieu. Nood aan producten waarvoor geen lokaal alternatief is (zoals banaan, ananas)? ‘Kies dan voor bio of fairtrade, dan maak je toch een bewuste keuze’ tipt Tom.
 • Mien is lid van Voedselteams. Zij heeft wekelijks een pakket lokaal geteelde seizoensgebonden biologische groenten, fruit en kaas. ‘Als dat niet scoren is!’ Om niet enkel appelen en peren te eten in sommige seizoenen neemt ze er ook wel eens een pakket ‘zuiders fruit’ bij. Bananen eet Mien altijd in de fairtrade versie. Haar zoete zonde? Avocado’s, zoete aardappelen en papaya kan ze niet laten liggen, maar vlees heeft ze dan weer helemaal geweerd uit het menu.
 • Voor Eva geen aardbeitjes op haar kersttaart, maar nu vooral veel pompoen, prei, spinazie, raapjes, overheerlijke champignonnetjes en af en toe een kooltje. ‘Ongeveer de helft van het jaar schup ik een groot deel van mijn groenten zelf uit de grond van de zelfoogstboerderij waar ik lid van ben. En ik kook zo gevarieerd mogelijk, ook met veel granen!’
 • Kries heeft de Zuidmarkt bij haar in de buurt (Brussel). Daar koopt ze al haar groenten en fruit. Zij koopt daar zonder aarzelen ook exemplaren die een beetje ‘krom’ zijn want die smaken net zo lekker. ‘Ik hoop dat supermarkten meer werk maken van experimenten met zogenaamde kromme’ producten’ zegt Kries.
 • Chris koopt hele kistjes tomaten in de zomer. Ze kookt ze en haalt ze door een ouderwetse passe-vitte. ‘Vele grote en kleine porties tomatenpuree in de diepvries komen in de winter goed van pas voor soepen, sauzen enzovoort.’
 • Christa eet exotisch fruit van hier! Ze kweekt zelf bio kiwi’s van november tot april. En van juli tot ver in november kweekt ze verse bio-tomaten. Ook haar aardappelen, de meeste groenten en veel fruit kweekt ze zelf biologisch. ‘Duurzaamheid schept heel wat kansen’ zegt Christa. ‘Zo bereiden wij onze eigen kruiden-olijfolie, met pepertjes, look en allerlei mediterrane kruiden uit eigen tuin. Na enkele weken heb je een heerlijke kruidenolie om je gerechten te spijzen.’
4) In de categorie ‘verminder verpakking’:
 • Weer of geen weer, Els en haar partner trekken iedere week, gewapend met twee lekker ouderwetse trolleys naar de markt. ‘Die trolleys steken bij vertrek al halfvol’ vertelt Els. Met lege plastiek dozen (bijvoorbeeld ijskreemdozen van 2l). Die dozen gebruiken ze om de meest kwetsbare groenten en fruit van de groenteboer in op te slaan. ‘Ik probeer er ook aan te weerstaan om de schoonste groentjes eruit te kiezen’ zegt Els. ‘De ‘glorious bastards’ mogen er dan wel grillig uitzien, vaak hebben ze de meeste smaak.’ Ook kaas, beleg, olijven, noten… verdwijnen in Els haar eigen dozen. De marktkramers kennen haar al goed en passen al zonder problemen de tarra van hun weegschaal aan.  
 • Ook Eva mijdt verpakkingen. ‘Ik ga winkelen met kratten en zakken en koop geen wegwerpzakjes. Daarover voerden we al in de jaren ’90 een actie trouwens, veel van onze leden zullen dat nog wel weten!’
5) In de categorie ‘mijd milieuteisterende toestellen’:
 • Hier wijst Els ons op de overbodigheid van een microgolfoven, de milieuvriendelijkheid van haar frisse kelder en haar authentieke keuze voor het manuele schrobwerk boven een vaatwas.
 • Eva koos dan weer bewust voor een kleine vriezer, omwille van het energieverbruik. Eén nadeel: haar kinderen hebben al na 3 dagen een volle frigo leeggeraasd. ‘Maar ik hou me vast aan mijn principes, want ik voed mijn kinderen al jaren ecologisch bewust op. ‘
 • Christa zet het vuur al uit als de bereiding nog aan het garen is. Een grote besparing op energie!

Heerlijk, al die tips van geëngageerde Femma’s!

Heb jij ook tips voor culinaire duurzaamheid? Deel het met de wereld, via een berichtje hieronder!

Smakelijk, op een gezonde aardbol!

Reageer