Hoe je kinderen wapenen tegen stress?

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}

(c) www-de.scoyo.com

Onze kinderen staan onder druk. Met vallen en opstaan banen ze zich een weg door een leven vol avonturen, uitdagingen, verwachtingen, gevaren. Meestal gaat het goed, soms loopt het fout. Het aantal kinderen met problemen stijgt, ze klagen over chronische pijnen zonder aantoonbare oorzaak, jongeren vinden hun draai niet in het leven. Is de stress te groot bij onze kinderen? Zo lijkt het wel. Hoog tijd dus om het roer om te gooien, stelt kinderpsychiater Lieve Swinnen in haar jongste boek ‘Druk, druk, druk. Hoe je kind helpen bij stress?’.

Veerkracht
Centraal in het boek staat het bevorderen van de veerkracht van kinderen. Veerkracht leidt tot zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen en verantwoordelijkheidszin. Veerkracht maakt kinderen groots, stelt Swinnen.

Temperament
Veerkracht kan je bevorderen door rekening te houden met het temperament van je kind, stelt Swinnen. Je kind goed leren kennen, draagt ertoe bij dat je inspeelt op de noden ervan. Sommige kinderen moet je pushen, anderen juist afremmen.
Je kind leren omgaan met negatieve emoties, is eveneens belangrijk. Maak je kind duidelijk dat sommige manieren om negatieve gevoelens te uiten, acceptabel zijn en andere niet en vertel wat het op die momenten kan doen.

Tijd
Opvoeden kost tijd dus wees beschikbaar voor je kind, is een andere basisvoorwaarde. Het werk en de investeringen in de eerste achttien levensjaren bepalen de kwaliteit van wat nadien komt, stelt Swinnen. Sociaal gedrag bevorderen bij je kind, is eveneens van cruciaal belang. Een beroep kunnen doen op anderen is in stressituaties enorm belangrijk.  Humor gebruiken en relativeren is dat eveneens. Ten slotte beveelt Swinnen de ouders ook aan om hun kind een huisdier te schenken. Het is immers wetenschappelijk bewezen dat kinderen zich gelukkiger voelen als ze een huisdier hebben.

Bron: ‘Druk, druk, druk. Hoe je kind helpen bij stress?, Lieve Swinnen, Uitgeverij Van Halewyck, oktober 2011

Reageer