Hoe doe je dat, zonder auto met een (groot) gezin?

{$items.title}

De klimaattop in Parijs zit er bijna op.  Op deze blog gaven we al heel wat culinaire, creatieve en andere tips om ons dagelijkse leven wat duurzamer in te richten en onze ecologische voetafdruk te verkleinen.  Ook ons dagelijks vervoer vraagt vaak veel van het milieu.  Voor velen lijkt de auto een onmisbaar hulpmiddel, anderen zoeken steeds actiever naar alternatieven.  Sinds de aankoop van haar plooifiets kreeg de auto van Eva een derderangsplaats in haar woon-werk-verkeer.

Lijkt de eigen auto uitzwaaien onhaalbaar met een (groot) gezin?  Stien van de blog Justina Maria Louisa toont al zes jaar dat het kan.  Zij vertelt hoe ze dat doet en geeft je enkele tips:

Dik zes jaar geleden verkochten we onze gezinswagen omdat we hem niet meer wilden. De auto stond hoe langer hoe meer gewoon geld te kosten voor de deur. Het voelde in het begin een beetje raar, het voelde goed maar het was vooral keispannend!
Het was wel enkele dagen wennen aan de lege plek aan onze achterdeur. Ik had toen ook onbewust het gevoel dat ons leven veel meer georganiseerd zou (moeten) verlopen, iets waar we voordien niet echt aan meededen. Maar kijk, we zijn intussen zes jaar verder en een kind rijker dan toen en we zouden echt geen auto meer willen!
In de praktijk komt het erop neer dat ons leven rustiger is geworden. De tijd op de fiets doet deugd voor lichaam en geest, en in de stad win je tijd door te fietsen. Grappig als je samen met de buurman naar de supermarkt vertrekt en er minuten eerder toekomt met de fiets dan hij met de auto. Heerlijk ook, beseffen dat onze kilometers ons en het milieu quasi niets kosten. Voor velen klinkt het tegenstrijdig maar het niet bezitten van een auto voelt zo bevrijdend! Geen zorgen, geen files, geen gedoe.

1. Test het eens uit
Je auto weg doen, dat doe je niet snelsnel. Het is een uitdaging om eens te doen alsof de auto er niet is.  Begin met kleine stapjes, en maak er een punt van om echt altijd met de fiets naar de bakker te rijden bijvoorbeeld. Je zal zien dat het snel een gewoonte wordt!
Neem eens vaker de trein naar de zee of naar oma, maak bewust de overweging of je al dan niet met de auto gaat rijden en waarom dat het beste zou zijn. Zo wordt het gebruiken van je auto geen gewoonte meer maar wel een weloverwogen keuze.
Als je daar een goed gevoel bij hebt kan je jezelf en je gezin eens wat steviger uitdagen! Een maand lang doe je alsof de auto er niet is en laat je de auto stilstaan (of je geeft je autosleutels af aan je moeder als je –net zoals ik –  een valsspeler bent).

2. Goed gerief
Mijn auto mijn vrijheid, dat hoor je overal. Toch gaat die leuze voor ons niet op. Geef mij maar mijn vertrouwd stalen ros! Betrouwbaar en altijd op tijd! Wij hebben allemaal stuk voor stuk oerdegelijke fietsen voorzien van goede remmen, stevige fietstassen en de beste verlichting. En onze kinderen rijden nooit op te kleine fietsjes. Naast onze stadsfietsen hebben we ook nog een bakfiets. Die hadden we al enkele jaren voor we onze auto van de hand deden. De bakfiets is een echte autovervanger, de kindjes kunnen er in wegsoezen als ze moe zijn en er past een volle kar boodschappen in! In de wereld van de fietsen zijn er wel honderden oplossingen voor het fietsen met kinderen of boodschappen.
Naast goede fietsen is goede regenkledij essentieel. Want ook al regent het echt niet zo vaak, het is wel aangenaam om droog te blijven als je fietst.

3. Autodelen
Ik maakte twee en half jaar na de verkoop van onze auto de balans op en toen bleek dat ons autogebruik met zo’n 85% gedaald was! Ongelooflijk! En dat terwijl wij vonden dat we al enorm weinig reden met onze auto. Dat wil zeggen dat we dus niet helemaal zonder auto door het leven gaan. We zijn zowel lid van Cambio als van Dégage, twee autodeelorganisaties en gebruiken dus een deelauto voor die momenten waarop er geen enkel ander alternatief past. Bijvoorbeeld voor onze kampeervakantie naar het zuiden.
Geen autodeelvloot in je buurt? Geen nood! Je kan overal autodelen! Ofwel deel je je eigen auto met je vader of je vriendin van de hobbyclub, of misschien kan die eigen auto wel weg omdat je die van je buur kan gebruiken? Autodelen.net kan jullie hierin begeleiden om tot goeie afspraken te komen, zowel qua verzekering als praktisch.
Er zijn heel wat alternatieven voor particulier autogebruik, want wat voor ons gezin past is daarom niet praktisch voor het jouwe. Kijk daarom zeker ook eens op SMOVE.be voor concrete alternatieven!

4. Maak het jezelf niet te moeilijk
Kies voor realistische en duurzame verplaatsingen op voorhand. Bijvoorbeeld bij de keuze van een hobby, een school voor je kind of zelfs waar je gaat wonen en werken. Zo gaan onze kinderen bijvoorbeeld naar de scouts die perfect door hen zelfstandig en veilig met de fiets te bereiken is, dat was voor we hen gingen inschrijven de doorslaggevende reden voor die keuze.
Door zo’n weloverwogen keuze te maken van bestemmingen maak je het jezelf net gemakkelijk!

5. Wees trots op jezelf
Bij elke kleine vooruitgang die je gemaakt hebt naar een duurzamer leven moet je jezelf op de borst kloppen en trots zijn op jezelf! Want de wereld verbeteren doe je niet in een dag. Kies voor dingen die jouw leven aangenamer maken, jij kan ook waardevolle dingen doen bewegen en veranderen! Want in plaats van te brommen op die file of die vieze lucht is het geen slecht idee om te beseffen dat ook jij deel uitmaakt van die file en ook mee fijn stof maakt…tot je beslist om dat niet meer te doen! Wees je eigen held!

Foto: Flickr

Zwaaide jij al je auto uit?  Of laat je hem vaak bewust aan de kant?
We lezen ook jouw tips graag onder deze blog of via communicatie@femma.be
 

Reacties

Kris Bovin schreef

Mijn wagen is jààààren een autodeelwagen die (bijna uitsluitend) gebruikt wordt door een zestal mensen in de omgeving die zelf geen wagen hebben wegens 'te beperkt gebruik'. Ik gebruik zelf voor de meeste afstanden die ik afleg de fiets of de trein, sporadisch eens de bus. De niet-autovervoerwijzen zijn dikwijls even snel of zelfs sneller, zeker in de stedelijke omgeving waar ik woon, en ze kosten je weinig of niets. De bus kun je al nemen voor 1,4 euro per rit en daarmee rijd je een uur rond. Toch spotgoedkoop, niet? En voor mensen met een laag budget is het zelfs nog minder. Treinabonnementen betalen werkgevers terug, en een losse treinrit tussendoor kost maar een fractie van een wagenrit inclusief parkingkosten. Met een halve prijskaart ga ik voor 13 euro van Leuven naar Gent en terug. En voor nog geen 8 euro trek ik een dagje naar Antwerpen. Mij hoor je dus zeker niet klagen over de prijs van deze vervoeralternatieven, integendeel.

Bovendien:als je de fiets neemt, ben je gezond bezig voor jezelf, en je kan je fiets stallen vlak bij de plek waar je moet zijn. Nog een voordeel in de stad dus.

Omdat ik een wagen had en op zeker ogenblik vaststelde dat hij bijna altijd ongebruikt bleef staan en slechts 2000 km per jaar aflegde, heb ik me aangesloten bij AUtopia, een vzw die autodelen promoot. Mensen uit de buurt kunnen via Autopia mijn wagen gebruiken en betalen daarvoor een vaste km-vergoeding die de kosten dekt. Voor sporadische autogebruikers een goedkoop alternatief als ze af en toe een wagen nodig hebben.

Conny van Ruyssevelt schreef

ik heb sinds mijn scheiding 14 jaar geleden, geen auto meer, was ook meer taxidienst , want heb trouwens geen rijbewijs, .Ik ben dan ook fervent fietster, en heb een fietskar gekocht mijn wekelijkse aankopen, en dag verloopt prima. Mijn vriend , sinds 4 jaar, bezit ook geen auto, en wij zijn de gelukkigste fietsers ter wereld !! haha, vive le vélo

Renaat Vanhaverbeke schreef

Wij delen tips en ervaring in de Facebookgroep "Bewust geen eigen auto". Deze blog staat er nu ook bij ;-)

FunkieAngel schreef

Toch wel meer aan het beseffen dat ik trots mag zijn op mezelf. Dit jaar bewust gaan leven zonder auto. En ik geniet er van. Vooral het ritje voor en na het werk (15 km enkel) is ontstressen en even tijd voor mezelf!

sophie deno schreef

Allemaal goed en wel als je in of dichtbij een stad woont. Ikzelf ben huisvrouw en mama van vier kinderen. Wij wonen op het platteland en op zo'n tien kilometer van de dichtste stad. Vlug over-en-weer met de fiets of zelfs met het openbaar vervoer zit er niet in. Boodschappen doen voor een groot gezin is niet altijd van de poes als je dat met de fiets moet doen. Mijn man werkt in een ploegsysteem en kan zonder wagen niet op zijn werk geraken. Ik heb een aantal jaren met een fietskar de kinderen naar school gevoerd (toen ze nog klein waren uiteraard),boodschappen gedaan enz... maar we hebben toch een tweede wagentje voor mij aangeschaft. Een klein beetje met pijn in ons hart, maar ik voelde mij niet meer zo afhankelijk van derden. Hoedje af voor mensen die het toch allemaal voor elkaar krijgen om zonder wagen door het leven te gaan!!

David schreef

Mooie getuigenis :) Op mijn site staan ook heel wat tips: http://dvdh80.wix.com/fietsen

Yves schreef

Sophie, vandaar dat de keuze voor de woonplaats ook heel belangrijk is. Veel mensen wonen graag afgelegen in het groen, maar door de grotere afstand van alle voorzieningen ben je dan wel meer auto-afhankelijk.

Liesje Berteloot schreef

Leuke reacties!

Ook voor ons is geen auto niet haalbaar én verhuizen ook niet. Een landbouwer heeft nu eenmaal wat ruimte nodig ;-) Voor heel wat mensen is overwegen waar te wonen wel mogelijk. Maar vaak kost een huis in de stad wel wat meer, is de familie (ook vaak een noodzakelijk vangnet) dan niet in de buurt, ... Het is niet allemaal zo simpel, helaas.

Toch kan je zelfs met een auto bewust nadenken over het gebruik er van. Ik ga met de trein werken 2 dagen per week (ik kan de andere telewerken van thuis uit, gelukkig), wel met de auto naar het station. Dat zou ik graag met een elektrische fiets doen, dat lijkt me haalbaar. Maar de wegen zijn hier niet zo fietsvriendelijk (er wordt aan gewerkt) én bij het station is er weinig (sociale) controle en is er regelmatig vandalisme aan de fietsen. Dat houd me echt wel tegen. Voor de NMBS is een veiligere stalling niet prioritair... want op de buiten! Gelukkig hebben we hierdoor geen tweede auto nodig, op die dagen kan mijn man beroep doen op de auto van zijn broer of moeder als dat nodig is. En bovendien rijden we samen met andere ouders uit de straat. Nu zijn m'n jongste kindjes nog te klein, maar zoonlief van 10 jaar kan al zelfstandig met de fiets naar school.

Als ik thuis met de auto vertrek, denk ik vooraf na welke boodschappen of andere stops er nog zouden kunnen zijn. Ik combineer dus zoveel mogelijk de verplaatsingen bv. kinderen naar school, apotheek, supermarkt en bakker. Bij de bakker kopen we brood voor meerdere dagen en dat vriezen we in. Ik ben koop bewust lokaal, soms iets duurder, maar anders verlies ik tijd en geld aan de verplaatsing (stad is 20km). En ook aankopen via het internet zijn hier ondertussen heel normaal.

Vroeger 'moest ik' dagelijks wel ergens zijn met de auto. Nu staat de auto soms meerdere dagen onaangeroerd voor de deur. Vroeger werd er wekelijks getankt, nu nog gemiddeld 1 keer op 3 weken.

En we hebben er plezier in als het nog langer duurt :-)

Katleen Matthieu schreef

Ook wij hebben een groot gezin en wonen niet in de stad. We hebben 1 gezinswagen (gelukkig firmawagen) en de 2de wagen (mijn autootje) heb ik in augustus buiten gezwierd. Ik heb een fietskar in de plaats gekocht. Naar school (6km) of stad (10km) ga ik met de fiets, ook boodschappen zijn geen probleem met mijn fiets, ik prop er alles in wat ik nodig heb, nog geen seconde spijt van die beslissing, waar een wil is...

Yves schreef

"Hoe doe je dat, zonder auto met een (groot) gezin?"

Rare vraag :) De mens loopt hier 200000 jaar rond, het ging 199950 jaar zonder auto, en nu nog steeds voor 5 miljard mensen. Zowel vroeger als elders in de wereld met nog grotere gezinnen dan hier en nu.

Emilia schreef

Super knap dat je dit kan! Groot gezin en geen auto is niet evident. Heb het zelf ook een tijdje geprobeerd met 2 kinderen, dat was al niet evident. Maar toen de derde erbij kwam werd dit voor mij toch onmogelijk. Ik woon in een klein dorp maar moet soms ook grote afstanden doen wanneer ik buiten het dorp moet. Uiteraard moeten de kids dan mee. Dus hebben we ons een tijdje geleden toch een auto moeten aanschaffen, met pijn in het hart, maar dit was toch de beste keuze voor ons. De Renault Trafic Passenger staat nu op onze oprit: een zuinig, maar grote gezinswagen, ook ideaal om binnenkort gezellig met zijn allen op vakantie te gaan!

Dail schreef

Wat leuk om te lezen allemaal! We zijn een gezin van 6. Mijn man werkt vaak in het buitenland en heeft een bedrijfsauto. Onze eigen gezinsauto staat er te staan, ik ben nooit fan geweest van de auto. voor het werk/bakker/bibliotheek/kleine inkopen pak ik mijn fiets. voor zwaardere boodschappen geef ik mijn papa een lijst mee... het idee al met mijn man besproken onze auto te verkopen, het is afbetaald, maar blijft geld kosten aan onderhoud, verzekering, keuring... beetje zinloos allemaal. Alleen gaan we best vaak met de kindjes op camping in NL, dan is het wel leuk om je eigen auto te hebben of naar de schoonzus in Berendrecht. Maar voor die verplaatsingen ben ik aan het kijken naar auto delen, al heb ik de indruk dat er niet echt grote gezinsauto's te vinden zijn... Het idee begint wel steeds meer te rijpen de auto echt op te geven.

Reageer