Het wettelijk pensioen moet omhoog

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}

Het wettelijk pensioen moet omhoog. Voor iedereen. Dit zegt professor Jozef Pacolet deze week in Knack. Professor Pacolet wijst erop dat onze welvarende samenleving het fraaie bouwwerk dat onze sociale zekerheid is verder moet versterken. ‘In plaats van erop te besparen, zoals nu gebeurt’. 

Solidariteit en zorg
Ook Femma kiest voor een stevig wettelijk pensioen. Omdat we solidariteit belangrijk vinden en waardering van (onbetaalde) zorgarbeid. En die zijn het best gediend met een stevige eerste pijler (wettelijk pensioen).  Via de ‘gelijkgestelde periodes’ kan ervoor gezorgd worden dat wie tijdelijk uit de arbeidsmarkt stapt om te zorgen niet benadeeld wordt in (meestal) haar pensioenopbouw. Zijn verder nog belangrijk: een degelijk minimumpensioen en het minimumrecht per loopbaanjaar. En, niet te vergeten, welvaartsvaste pensioenbedragen.

Net als professor Pacolet hebben we grote bedenkingen bij de zogenaamde tweede (groepsverzekeringen) en derde (individueel pensioensparen) pijler. Die beide pijlers verzekeren je niet van een goed pensioen. Wij vinden daarom dat de overheid hierin geen geld moet stoppen.
Een samenleving vorm geven, draait om keuzes maken, ook in crisistijden. Dat maken de analyses van een aantal pensioenspecialisten ons meer dan duidelijk. Ze wijzen erop dat er uiteraard een vergrijzingsrekening is, maar dat die best meevalt. Maar bovenal wijzen ze ons erop dat het er vooral om draait om onze welvaart  anders te definiëren en te herverdelen.  We hebben een stevige sokkel voor onze sociale zekerheid nodig, met stabiele, duurzame en degelijk betaalde banen. Een vermogensbelasting. Een degelijke aanpak van fiscale fraude. Opties waarop politici kunnen inzetten. Deze regering verkiest evenwel om een ander beleid te voeren: een van besparing en privatisering van onze pensioenen.
Ben jij het net als Femma ook oneens met dit beleid? Laat het de regering dan hier weten.

Reacties

Ria Bellen schreef

Ik ben het net zoals Femma oneens met dit beleid.

Steel Koen schreef

Akkoord met femma. Het pensioenbeleid van deze regering is een schande.

lianne van bragt schreef

een mailadres van de regering zou wel handig zijn

De Weirdt Christiane schreef

Het is altijd van de kleine man dat ze het afnemen, zij zorgen wel voor hun eigen dat ze een groot pensioen hebben. Misschien dat Femma in naam van alle vrouwen eens een mail stuurt naar de regering, kleine beetjes helpen.

Anny Rabijns schreef

Het wordt hoogtijd dat die poenpakkers die dit regelen eens beschaamd worden.Ze zorgen wel voor zichzelf een pensioentje van meer dan 5000 euro.Dat trekt toch op niks nietmeer.

Riet van cleuvenbergen schreef

Los van het feit of er extra-geld moet gaan naar eerste-tweede-derde peiler - daarover zou de discussie moeten gaan - ben ik geraakt door sommige commentaren. Ik ben gepensioneerde, ik was o.a. politica, en ik vind het onverantwoord dat door stellingen als deze telkens opnieuw en volledig onterecht politici aangevallen/besmeurd worden vanuit vooroordelen. Net zoals bij iedereen hangt mijn pensioen af van mijn volledige loopbaan. Het wordt berekend op de jaren in de politiek (dat is geen levenslange job), de jaren in de privé (voor mij de zorg) en de jaren openbaar ambt (voor mij onderwijs). De pensioenberekening is voor iedereen hetzelfde (trouwens vastgelegd in het sociaal overleg, dus met syndicaten en werkgevers). Er is geen tweede pijler voor politici (wel voor mensen in de privé, wordt ook daar via werkgevers-syndicaten afgesproken), en een derde pijler alleen als je individueel een vast bedrag stortte, wat wschl de meesten tijdens een aantal jaren van hun loopbaan doen.

Reageer