Het verhaal van mijn (Femma-) leven

{$items.title}

Wij vrouwen zijn bezige bijen. We combineren dag in dag uit allerlei taken en zijn daarbij vooral voor anderen in de weer. Zelden vallen we stil,  tenzij na instructie van de yogaleraar, als ziekte bijv. een burn-out  ons velt of wanneer wij zelf of iemand uit onze omgeving iets ergs meemaakt. Dan vallen we stil, dan stopt de ratrace. En dan vragen we ons af: Waarom ik?  Wie ben ik eigenlijk? Wat wil ik? Waar steek ik m’n tijd en energie in? Waarom? Wat is de zin van m’n leven?

Onze partner of kind dwingt ons  wel eens tot dezelfde reflectie met vragen als:  ‘Waarom ben je wéér weg voor Femma mama?’ , ‘Van wie heb je dat geërfd of geleerd?’ of ‘Waarom vind jij het zo belangrijk dat ik studeer?’. Meestal geven we een kort antwoord en gaan gewoon voort met wat we bezig waren. Er zijn vrouwen die een dagboek bijhouden en in het beste geval komt zo’n vraag die avond in dat dagboek terecht.

In 2020 bestaat Femma 100 jaar. Dat is een uitstekende gelegenheid om de waarde van onze vereniging tastbaar en zichtbaar te maken. Die waarde zit in de betekenis voor zoveel vrouwen én voor de (lokale) gemeenschap. Daarover gingen Femmavrouwen  in 2018 en 2019 met mekaar in gesprek tijdens een gezellig Praatcafé ‘Mijn Femma vrouwen en nu’. Er klonken prachtige getuigenissen over de betekenis van Femma in het persoonlijk leven en in de parochie of buurt. Er werden zoveel leuke anekdotes  verteld.  Telkens was er een lach en een traan. En een verslag, want de rijke input van de praatcafés wordt gebundeld in een rapport waarmee we uitpakken in de vieringen 100 jaar Femma. Verder lanceerden we in het voorjaar de blog ‘100 verhalen van vrouwen’. Heel diverse vrouwen van binnen Femma en daarbuiten vertellen openhartig hun persoonlijk verhaal. Altijd weer  zit er kracht én kwetsbaarheid in. Lezers (h)erkennen zich in deze verhalen, voelen zich erdoor gewaardeerd en geïnspireerd of putten er moed uit. Dat leiden we af uit het feit dat de verhalen ‘massaal’ gedeeld worden. Dat lezen we ook in de reacties op de verhalen.

Schrijfdagen

Speciaal omdat het 100 jaar Femma is organiseren we in het voorjaar een bijzonder initiatief dat volledig in lijn ligt met het praatcafé  en  ‘100 verhalen van vrouwen’.  We nodigen vrijwilligers en leden uit om deel te nemen aan een schrijfdag: het verhaal van mijn (Femma)leven. De 10 schrijfdagen zijn regionaal en in tijd gespreid. Femma werkt hiervoor samen met PRH, een vormingsinstelling voor persoonlijke ontwikkeling. De ‘schrijfdag’ is eigenlijk een dag van reflectie over jezelf en de betekenis van Femma en de (lokale) gemeenschap in je leven. In kleine groep denk je onder deskundige begeleiding na over een aantal voorbereide vragen. In alle rust kan je hierop individueel een antwoord formuleren in jouw ‘boek’. Wat je schrijft is belangrijker dan hoe je het schrijft. Af en toe is er ruimte voor een kleine uitwisseling. De dag verloopt in rondjes met telkens uitleg over de vraag, ruim de tijd om te schrijven en/of te illustreren als je dat wil en even uitwisselen. Op het einde van de dag is er een opdracht waarmee je bijdraagt aan een groot ‘boek’ dat ter inzage ligt tijdens de nationale viering. Jij bent dus een deel van de grote Femma-familie.

Vele goede redenen om mee te doen

  • Je hebt een rustig, zinvol en aangenaam dagje voor jezelf, me-time zoals wel eens gezegd wordt.
  • Je bent in goed Femma-gezelschap en wisselt uit (voor zover je dit zelf wil).
  • Je gaat naar huis met een mooi, authentiek boek met het verhaal van je leven. Een geschenk voor jezelf en/of voor je geliefden. Een prima aanleiding ook voor een gesprek met hen over jouw leven.
  • Je draagt bij tot een groter Femma-boek en je voelt je deel van een groter, zinvol geheel.
  • Je kan afspreken met Femmavriendinnen van je groep of van naburige groepen. Samen meedoen aan deze dag doet jezelf en de groep deugd.
  • Een echte aanrader voor wie eerder al deelnam aan een Praatcafé ‘Mijn Femma vroeger en nu’ en  voor vrouwen die graag schrijven bijv. al wie al deelnam aan de gedichtenwedstrijd die we enkele jaren geleden organiseerden vanuit de Zingevingswerking. Maar eigenlijk is dit een mooie activiteit voor alle Femmavrouwen die even de tijd willen nemen om stil te staan bij hun leven en de essentie daarvan willen borgen voor zichzelf en voor wie hen lief is.

Alle praktische informatie

Alles over data, locaties en inschrijvingen vind je hier.

Reacties

Regine Baveghems schreef

Ik denk dat ik hier niet kan meedoen....ben minder valide en alle dagen veel pijn.

Leuk om te lezen wat jullie doen!

Mvg

Regine

Chris schreef

Beste Regine,

De schrijfdagen - in groep het verhaal van je (Femma)-leven schrijven in een persoonlijk boek - is inderdaad een mooi en zinvol initiatief.

Ik vind het heel jammer dat je omwille van handicap en pijn niet kan meedoen. We gaan op de website, in het magazine, ... nog wel terugkomen op de resultaten van deze schrijfdagen. Zo kan je, ook al was je er zelf niet bij, er misschien toch nog iets aan hebben. In elk geval wens ik je een mooie Kerstmis en alle goeds voor 2020!

An Van Ussel schreef

Beste Chris,

kan Regine haar verhaal niet brengen van thuis uit.

Daarvoor kan e-mail zorgen. Haar verhaal zal zeker waardevol zijn.

Of is dit niet de bedoeling?

Reageer