Het Suikerfeest van R'Himo en Veerle

{$items.title}

De Ramadan is voorbij. De kans is groot dat de geur van versgebakken koekjes en ander lekkers uit de keuken van de buren komt.  De mooiste kleren komen uit de kast en er is tijd om te vieren met familie en vrienden.  Voor Femmacollega's Veerle en R'Himo heeft de Ramadan en het Suikerfeest een bijzondere betekenis.  Ze vertellen je graag waarom.

Veerle en Najat zijn heel gelukkig met elkaar als buur

Ik heb een bijzondere band met buurvrouw Najat.  Dit jaar nam ik één dag deel aan de Ramadan.  Ik wou voor één dag voelen wat zij voelt in deze periode.  Voor Moslims is het belangrijk om te voelen wat iemand die arm is en geen eten of drinken heeft voelt.  Heel de familie van Najat is erg trots op me dat ik gevast heb.  Die avond ging ik samen met hen eten en praten tijdens de Iftar met de daarbij horende rituelen.
Starten met een onpaar aantal dadels, de speciale soep en een warme maaltijd en dessert.  Voor ons beiden was dit heel bijzonder. 

Wij spreken heel vaak over wat dat voor haar betekent en over de betekenis van de rituelen.

Suiker is goed voor de ziel en na de inspanningen van het vasten belonen zij met zoete koekjes.  Najat vertelde me dat goede buren volgend de Islam erg belangrijk zijn. Zij zijn als familie en delen in de vreugde. En de koekjes worden dus ook gedeeld!

Najat en ik zijn erg gelukkig met elkaar als buur.

R'Himo houdt van deze drukke, gezellige periode

Na 30 dagen vasten van zonsondergang tot zonsopgang genieten de moslims van het Suikerfeest “Aid El fitr”. Het is de bekroning van de Ramadan, een afronding en beloning voor de volhouding van dertig dagen vasten. Geloof mij het is geen sinecure om van 3u ‘s nachts tot 22u ‘s avonds noch te eten of drinken.
De Ramadan is een spirituele periode van bezinning, stilstaan bij het consumeren en wat je plaats hier op aarde is. Het vasten laat voelen hoe het is om arm en hongerig te zijn. Bovendien is het een vorm van zuivering van lichaam en geest.

Door de drukte tijdens het jaar verplicht de Ramadan mij om stil te staan bij heel wat zaken en eventjes op de pauzeknop te drukken.

Elke moslim beleeft deze periode op zijn eigen manier. Het is een periode waar je nog meer dan anders vrede, verzoening en samenleven hoog in het vaandel draagt. Op het einde van de Ramadanmaand ben ik  trots op de zelfdiscipline en zelfbeheersing dat ik volhard heb.

Al is Ramadan en Aid El Fitr een fijne en gezellige periode, je kan niet anders dan stilstaan bij het feit dat heel wat mensen niet de gelegenheid hebben om te eten en te drinken wanneer ze willen en dan heb ik het over zowel moslims als niet moslims. De mensen die bv. in oorlogsgebieden leven ... Of vluchtelingen die niet rond de tafel kunnen zitten samen met gans hun familie. Ramadan en het Suikerfeest staan ook in teken van delen, 1 dag voor Aid El Fitr moet je een vastgelegd bedrag (Fetra) schenken aan een behoeftige.

Dit jaar geef ik het aan een alleenstaande mama die het wat moeilijk heeft.

Aid El fitr start met het ochtendgebed. We omhelzen elkaar en wensen mekaar een gezegende feest. Er worden goede voornemens gemaakt, die spijtig genoeg niet altijd worden volgehouden. Tja moslim of niet, een mens blijft een mens.
Van Smartphones wordt gretig gebruik gemaakt tijdens deze periode. Iedereen wenst mekaar via sms en telefoontjes “Mabrouk El Aid”, en sociale media worden overspoelt met wensen naar mekaar.

De eerste morgen na de Ramadan wordt de tafel versierd met een uitgebreid ontbijt en allerlei lekkernijen. Mijn moeder zei altijd dat er bij Aid El Fitr huisgemaakte lekkernijen horen, zodat de verse koekjesgeur zich kan verspreiden in het huis. En opnieuw geef ik dit jaar mijn moeder gelijk. Ook al durft wel vooral de jongere generatie de gemakkelijke weg te kiezen en hun aankopen bij de bakker te doen, hiervoor is het een zegen om in Brussel te wonen. De koffieaddicts waaronder ikzelf kunnen weer hun gading vinden, ik grijp naar mijn geurige kopje koffie en ik kan je verzekeren dat dit kan smaken.

Wanneer je na 30 dagen terug normaal mag eten en drinken, wel dan geniet je daar dubbel en dik van!

Vele moslims staan in het nieuw want feest vieren betekent ook er opgemaakt en opgewekt bijlopen. De mensen verwennen en belonen zichzelf en kinderen krijgen cadeautjes.
De mooiste djelabas, jabadors of andere outfits worden zeer zorgzaam uitgekozen en naar bovengehaald voor deze speciale dag.

Ik draag ook graag traditionele kledij deze dag om in de sfeer te komen.

Gedurende deze periode merk je dat mensen hun best doen om tradities in ere te houden, want dit is niet altijd even makkelijk in een westers land. De traditie wil dat de jongeren de ouderen gaan bezoeken. Mijn kinderen komen altijd bij mij ontbijten om daarna samen naar de ouders en grootouders te gaan, waar ook de tantes, nonkels, nichten en neven komen.

Ik heb een grote familie dus zijn we vaak met heel veel. Ik hou van deze drukke gezellige periode. De Marokkaanse gatriyat (zetels)  zijn dan heel praktisch zodat iedereen een zitplaatsje heeft. 

En zoals een Marokkaanse gezegde zegt: plaats maak je in je hart, dus iedereen welkom.

Het Suikerfeest duurt 3 dagen en dat is mooi meegenomen want bij iedereen langs gaan op 1 dag lukt niet. Bij elk bezoek is het lekker smullen en worden er veel zoetigheden gegeten, het wordt dan ook niet voor niks “Suikerfeest” genoemd. 

Het enigste minpunt van het Aid El Fitr zijn de bijgekomen calorieën die je daarna kwijt moet.
Maar dat zijn zorgen voor later!

Maak kennis met je buren - Potjebuur op vrijdag 8 juli

  • Op 8 juli stappen we met een lekker hapje naar de buur!
  • Potjebuur is de nieuwe jaarlijkse feestdag waarop we onze buren verwennen met een lekker hapje.
  • Aan de 8ste editie toe valt Potjebuur steeds samen met het Suikerfeest: dit jaar op 8 juli.
  • Eén van de gebruiken die gepaard gaat met het Suikerfeest is het brengen van een lekkere hap naar de buren. Potjebuur is de uitbreiding van dit mooie waardevolle en lekkere gebaar naar de gehele bevolking.
  • Potjebuur is een feest voor iederéén, want iedereen heeft buren!
  • Talrijke organisaties en bekende mensen nemen het voortouw en steunen dit waardevolle interculturele initiatief

Meer weten over Potjebuur?

Heb jij ook zo'n bijzonder burenverhaal? Laat het ons weten!

Reageer