Het oog wil ook wat

{$items.title}

Als je gerechten serveert, is niet alleen de smaak belangrijk, maar ook het oog wil wel wat. Op de markt vind je allerlei keukengerei  om op een eenvoudige manier mooie borden te versieren: serveerringen, pincetjes, pipetjes, penselen … Maar met een gewone lepel kom je ook al een eind. Al is je eigen fantasie misschien wel het belangrijkste hulpmiddel.

Enkele tips:

1. Let op de vorm van het bord (en pas het gerecht daarop aan)
Het bord is al een begin. Bepaal aan de hand van het bord hoe je je gerecht wil presenteren. Op grote, platte borden heb je heel wat meer mogelijkheden dan op borden van normale grootte.

2. Bouw je gerecht op met kleine porties (maar zorg voor samenhang)
Een bloemkoolroosje hier en eentje daar, afgewisseld met een ander ingrediënt. Zorg voor samenhang door bijvoorbeeld een sausje, een tomaatje of een toefje aardappelpuree.

3. Schik ingrediënten eens diagonaal of leg ze net op elkaar
Zo creëer je hoogte en diepte in je gerecht.

4. Zorg voor vele verschillende texturen
Voor alle gangen geldt dat een veelheid aan verschillende texturen echt iets toevoegt aan het totaalplaatje. Iets zachts, iets krokants, iets nats, iets hards, iets kruimeligs. Maar zorg dat alle ingrediënten een samenhangend geheel vormen.

5. Vergeet zeker niet een touch of green
Een toefje van bijvoorbeeld bieslook, peterselie, koriander, tuinkers of scheutjes.

6. Zorg dat je bord schoon is
Misschien wel de meest voor de hand liggende tip. Voorkom dus vetspatten, vegen en al helemaal  vingervlekken. Haal voor het serveren even een doekje langs de randen.


Foto: Pixabay

Nog meer tips om te dresseren vind je in het Femma magazine van mei. Het selectieboekje geeft je een idee van de inhoud van dit nummer.

 

Recepten

Zalmtartaar met kruidenroom
4 personen

  • 600 g rauwe zalmfilet
  • 3 sjalotjes
  • 1 kleine courgette
  • 1 appel
  • 2 dl room
  • sap van 1/2 citroen
  • 1 eetlepel fijngehakte bieslook
  • 1 eetlepel fijngehakte dille
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie
  • peper en zout

Pel de sjalotjes en hak ze fijn. Was de courgette en snijd in dobbelsteentjes. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in dobbelsteentjes. Besprenkel de courgette en appel met citroensap. Snijd de zalmfilet in kleine stukjes. Vermeng de zalm met de appel, courgette, sjalotjes en de helft van de bieslook, de dille en de peterselie. Breng op smaak met peper en zout. Plaats een serveerring op een bord en vul met de zalmtartaar, druk goed aan. Verwijder de serveerring. Klop de room lichtjes op en voeg de rest van de tuinkruiden toe. Breng op smaak met peper en zout. Serveer de zalmtartaar met de kruidenroom en een stukje brood.

Advocaat-mascarponeroom
6 personen

  • 100 g mascarpone
  • 100 g ricottakaas (of 1,5 dl slagroom) 
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 zakje slagroomversteviger (optioneel)
  • 1 dl advocaat
  • 200 g boudoirkoekjes (lange vingers)

Roer de mascarpone en de ricotta los met de suiker. Gebruik je geen ricotta, klop dan de slagroom stijf. Meng de slagroom en de advocaat onder de mascarpone. Schik een laagje boudoirkoekjes op een bord. Bestrijk met advocaatcrème, schik opnieuw een laagje boudoirkoekjes, een laagje advocaatcrème. Eindig met een laagje koekjes. Laat minstens 1 uur rusten in de koelkast.

 

Foto’s recepten: Frank Croes

Deze recepten komen uit Koken voor elke dag. Je kunt het boek bestellen via www.femma.be/femma-boetiek

Reacties

De Reuse Chantal schreef

ziet er super lekker uit

De Reuse Chantal schreef

ziet er super lekker uit

Leen schreef

Ga ik zeker proberen !

Flak Jeannine schreef

Dessert was een succes, en met Ricotta inplaats van room minder vet, top!

Hilde Femma-Wommelgem-Laar schreef

Ik ga het zeker proberen,eens wat anders dan tiramisu. Met dank aan Femma!:

Reageer