Het nieuwe jaar in met feestelijke blini's

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}

Deze Russische minipannenkoekjes werden oorspronkelijk van haver en later van boekweit gemaakt. Tegenwoordig kom je ze in allerlei granen tegen: tarwe, rogge, gierst. Of spelt, zoals in dit recept. En  waar ze vroeger in Rusland vooral bij geboortes en begrafenissen werden gegeten, serveren wij ze voornamelijk als verfijnd aperitiefhapje. De blini is de ideale basis voor een waaier aan heerlijke, gevarieerde toppings en staat een stuk leuker dan het geijkte Melbatoastje.

voor 20-25 stuks

  • 1 biologisch ei
  • 200 ml geitenmelk of plantaardige melk naar keuze
  • 150 g volkoren speltmeel
  • flinke snuf (Keltisch) zeezout of roze Himalayazout*
  • 1 ½ theelepel bakpoeder
  • boter, om in te bakken

* voor zoete blini’s laat je het zout weg en voeg je 1-2 theelepels kokosbloesemsuiker toe.

 

Bereiding

Klop het ei in een kommetje door de melk. Zeef het meel met het zout en het bakpoeder in een grote kom. Voeg het melk-eimengsel in delen toe aan het meel en blijf kloppen tot het een glad beslag zonder klontjes is geworden. Laat het beslag daarna een kleine 30 minuten staan.


Verwarm een koekenpan met daarin een klontje boter op middelhoog vuur. Schep met een eetlepel rondjes beslag in de pan. Zet een kommetje water naast je beslagkom neer zodat je je eetlepel iedere keer weer even schoon kunt spoelen. Bak de blini’s 2 minuten tot de bovenkant vol bubbels zit. Keer om en bak de andere kant nog maximaal 1 minuut. Herhaal tot het beslag op is.

Leg de blini’s in de tussentijd desnoods op een vel keukenpapier om een teveel aan boter op te vangen.

Beleg met een topping naar keuze:

  • een laagje zachte geitenkaas, een plakje kort in knoflook en zout gebakken courgette en vers gemalen peper en zeezout
  • een beetje gorgonzola, ½ verse vijg en een walnoothelft
  • een laag mascarpone met daarop ½ gedroogde vijg die circa 2 uur in zoete sherry is geweekt, een reepje Parmaham, verse peterselie, extra vergine olijfolie en vers gemalen peper en zeezout
  • een smeersel van roomkaas opgeklopt met verse dille, gerookte zalm en een lange spriet bieslook
  • olijventapenade, een zongedroogde tomaat en een reepje Parmaham
  • geprakte avocado, wat (Keltisch) zeezout of roze Himalayazout en sesamzaad
  • een laagje hummus, een paar plakjes kastanjechampignon gebakken in knoflook, vers gemalen peper en zeezout en peper en wat verse peterselie
  • geprakte avocado, 1-2 garnalen en vers gemalen peper en zeezout
  • een laagje rode-bietendip (zie recept hieronder) en een stukje gerookte makreel

RODE-BIETENDIP

  • 40 g walnoten
  • 3 gekookte rode bieten
  • 50 g fetakaas
  • 85 g dikke yoghurt
  • vers gemalen zwarte peper (optioneel)

Verwarm de oven voor op 180 °C. Spreid de walnoten uit op een bakplaat en rooster ze even kort, maximaal 5 minuten, in de oven. Doe de walnoten, de gekookte bieten, de fetakaas en de yoghurt in de keukenmachine en pureer tot een zachte dipsaus. Voeg naar smaak een beetje vers gemalen zwarte peper toe.

 

Dit recept vonden we in het boek Gezond feesten, heerlijke recepten voor feestdagen door het jaar heen van Amber Albarda, (Nederlandse uitgave) Uitgeverij Unieboek/Het Spektrum BV, 2015, 160 blz. – ISBN 9789000346370

Zin in meer? Ook in het decembernummer van Femma vind je heerlijke, gezonde recepten uit dit boek.

Reageer