Het lijstje van Joba

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}

Joba vond onlangs bij de huisarts een publicatie van Femma in samenwerking met Think Pink.  In december 2014 liet ze haar haar knippen ten voordele van Think Pink. Ze schreef er een blogpost over en mailde ons nu of we iets met die blogpost konden doen?  Natuurlijk!
We delen haar blog graag, maar hopen dat jouw lijstje wat korter is...

Lijstje

Het zoontje van mijn neef
Een collega
De broer van een andere collega
Drie klasgenoten uit een training die ik recent volgde
De buurvrouw van mijn ouders
Twee tantes
Mijn grootmoeder die ik nooit heb gekend
De moeder van een van mijn beste vriendinnen
De zus van mijn schoonmoeder
De meme van mijn man
Mijn grootvader
De grootvader van mijn man
De vader van de beste vriend van mijn man
Mijn kapster
Mijn moeder

Dit is mijn lijstje “mensen in mijn dichte omgeving met kanker”. Ik schrik hoe lang het is. En dat het ondertussen langer wordt.

Als je aan de zijlijn staat van kanker kan je niks doen dat een wezenlijk verschil maakt voor de genezing. Ik beleefde en ervoer de machteloosheid toen mijn moeder begin dit jaar leukemie kreeg. Liters en liters bloed heeft ze gekregen, steeds maar opnieuw. Ik heb mezelf plechtig beloofd om voor de rest van mijn leven ook bloed te geven. Ik wou daar onmiddellijk starten, maar dat kon niet omdat ik tijdens deze helse periode zwanger was. Jonge moeders moeten wachten tot zes maand na de bevalling. Planner die ik ben: 10 maart 2015 is het zover, de datum staat al rozerood omcirkeld in mijn agenda.

Ondertussen bleef ik zitten met dat vretende gevoel dat ik niks wezenlijks kon doen. Geld storten, ja. Er is veel geld nodig voor onderzoek, preventie, psychosociale ondersteuning, beleidsbeïnvloeding. Dus schreef ik geld over naar Kom op tegen Kanker. Maar ik wil méér moeite doen. Geld storten kost me geld, ja, maar het kost me geen fysieke of mentale moeite, de inspanning is miniem. Terwijl mijn moeder… En al die anderen… Vreselijke moeite deden om te vechten, te strijden, te genezen, te overleven, en sommigen die zoveel moeite wilden doen maar niet meer konden, te laat. Ik wil bloed (gepland!), zweet en tranen, zoiets.

Bij de Kom op tegen Kanker acties deze herfst waren er onder meer sponsoracties waarbij je dan kon fietsen en lopen. Ik voelde me wat schuldig dat ik daar niet aan mee deed. Ik ben bevallen in augustus van onze derde baby en het ging gewoon niet. Praktisch niet, maar fysiek al helemaal nog niet. Door de bloedarmoede na de bevalling zou fietsen me energie kosten die ik nu nog broodnodig heb voor onze babyzoon en kleuterdochters. Ja, dat klinkt als een verontschuldiging.

Mijn moeder verloor dit jaar al haar haren. Een extra vreselijk moeilijk moment in een loodzware emotionele periode. Ik heb toen, eerlijk, slechts heel heel even, overwogen om mijn haar te doneren.

Mijn haar is héél lang, en mijn man hecht er nogal belang aan dat het lang blijft, en ik ook. En ik sta niet zo met kort haar. Ik ben ijdel, ja, en ik durfde niet. Mijn moeder koos om geen pruik te dragen. Misschien daarom, dat het wat uit mijn hoofd gegaan is. Tot ik mijn lijstje maakte.

Zo-veel mensen. Mensen die vechten, mensen met angst voor herval, mensen die er niet meer zijn, mensen die ik nooit heb gekend.

Hup, gebeld, afspraak gemaakt, man overtuigd, en doorgezet. 35 cm voor het Geef-Om-Haar-Fonds van Think Pink vzw. Afgeknipt door mijn kapster, ja, die uit het lijstje! Ik ben trots dat ik het durfde, zo blij dat ik iets kon doen. Het kostte me moeite, ik heb zelfs tranen gelaten, en ik ben niet zo gelukkig met dat korte haar. Maar ach. Binnen vier jaar is mijn haar weer even lang als eergisteren en laat ik het terug knippen om te doneren.

Maak jij ook je lijstje?
Joba

Ook zij ondernemen actie

Heel wat Femmagroepen, -vrijwilligers en -leden blijven ook niet aan de zijlijn staan.  Er staat heel wat gepland in 2015:

  • Anne Spruyt, lid van de Raad van Bestuur van de Praktische School doet met het team Klavertje 8 mee aan de 1000 km van Kom op tegen Kanker.  Je vindt hier hoe je ze kan steunen.
  • Sophie Mares doet voor een tweede keer mee met Levensloop.  Sophie is het nichtje van Nadine Hinde, die jarenlang actief was als vrijwilligster voor Femma. Levensloop is een actief onderdeel van Stichting tegen Kanker. Sophie zoekt van zaterdag 30 mei 15 uur tot zondag 15 uur lopers of wandelaars.  En ook mensen die gezellig iets komen drinken of steunen.
  • Ook Femma Velm en Femma Lommel Kattenbos plannen een deelname aan Levensloop in september en oktober.
  • Femma Hamme Center, Femma Arendonk en Femma Beernem verkopen in september azalea's voor Kom op tegen Kanker.
  • ...

Vul jij het lijstje verder aan?

 

Reacties

Paula De Weerdt schreef

Femma Lommel-Barrier doet ook mee aan Levensloop Lommel en haakt opkikkertjes voor de Pink Amarylissen een groep voor en door vrouwen met kanker.

Mia Verduyn schreef

Beste

Mijn oudste dochter van 17 jaar heeft mooi lang haar waaraan ze al ruim een jaar spaart om te schenken voor een pruik. Binnen enkele weken zou het dan zover kunnen zijn - ze kijkt er al naar uit. En intussen heeft ze ook zelfs enkele meisjes uit haar dichtste kring kunnen warm maken voor het idee.

Dat maakt mij als mama zo trots! Zelfs zo jong kunnen ze al heel wat betekenen voor andere mensen. En dàt alleen al doet me positief kijken naar de toekomst, ondanks alle miserie en pijn.

Reageer