'Help, we zijn met pensioen' - 4 tips

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}

In het magazine maakte je al kennis met José. Zij vertelde openhartig over hoe ze samen met haar man een andere invulling gaf aan tijd toen hij met pensioen ging. Ooit nemen we allemaal afscheid van ons drukke werkleven om te genieten van de tropenjaren van ons leven. Het klinkt utopisch, maar het leven na het pensioen kan flink tegenvallen als je je er niet goed op voorbereidt. Met deze tips ben je er helemaal klaar voor!

 

1. Plan

Maak samen plannen over hoe jullie voortaan samen al die vrijgekomen tijd gaan benutten. Hoogstwaarschijnlijk hebben jij en je partner nog nooit eerder zo lang en zoveel tijd samen doorgebracht als nu, na jullie pensioen. Om irritaties te voorkomen, bekijken jullie van te voren best samen over wat jullie samen allemaal voor leuke nieuwe uitdagingen kunnen doen.


2. Ruimte gunnen

Gun elkaar de ruimte om allebei nog voldoende een eigen leven te leiden. Het is niet omdat jullie nu meer tijd voor elkaar hebben dat jullie nu ineens ook alles samen moeten doen. Het is belangrijk om de hobby’s en activiteiten die je vroeger zo graag deed te blijven doen.


3. Nee zeggen

Van gepensioneerden wordt vaak gedacht dat ze altijd beschikbaar zijn. Het is aan jullie om duidelijk kenbaar te maken aan de omgeving dat jullie welliswaar niet meer werken, maar nog altijd een druk en eigen leven leiden. Iemand uit de brand helpen is fijn, maar zorg dat er geen misbruik van jullie wordt gemaakt.


4. Rust

Neem jullie tijd om uit te rusten en te recupereren van het harde werkleven. Daar hoef je je echt niet schuldig over te voelen. Lichaam en geest kunnen na jarenlang hard werken wel wat rust gebruiken.

Welke tips heb jij voor een gelukkig leven na het pensioen? Laat het ons hieronder weten in een reactie.

Reacties

sergeant nelly schreef

gewoon blijven denken alles mag niets moet

ibens Lieve schreef

ik heb geleerd om rust te vinden in mijn hoofd, alles tegelijk doen en overal aan alles tegelijk denken moet niet meer. Als je rust hebt in je hoofd, is je lichaam vanzelf rustiger. Zes jaar geleden toen ik nog voltijds werkte maakte ik to-do lijstjes, dat doe ik nu nog, maar nu moeten ze niet direct meer afgevinkt worden. Wat vandaag niet gebeurd is, kan morgen nog wel. Ook het winkelen doen we nu met ons beiden, dat is nu quality-time. Onze dochter en kleinkinderen weten dat het woensdag onze vrije dag is, en handelen daar ook naar. Wat ik ook nog wel doe zoals in mijn werktijd is bv stoofvlees, gebraad, groenten, spaghettisaus enz in grote hoeveelheden klaarmaken en in porties van 1 dag invriezen, zo heb je nog meer vrije tijd, en heb je nog altijd veel keuze : wat eten we vandaag. Er moet daarom ook maar 1 keer in de week naar de winkel gereden worden.

Reageer