'Ha, ga je daar de tentslet uithangen'

{$items.title}

‘Ha, ga je daar de tentslet uithangen’, kreeg een vriendin van me te horen toen ze een collega vertelde dat ze naar een zomerfestival ging. Een andere vriendin werd ondanks een fors en herhaald ‘nee’ zwaar betast door een kennis. En afgelopen dinsdag kwamen ook enkele collega’s met seksisme in aanraking, ditmaal tijdens de nationale betoging in Brussel.

Seksisme, het is nog lang de wereld niet uit, vertelde collega Riet gisteren in Van Gils en Gasten.

Of het nu gaat om salonseksisme à la Dominique Strauss-Kahn of in het Franse parlement, het straatseksisme in de Brusselse Anneessenswijk (remember de documentaire 'Femme de la Rue' van Sofie Peeters) of tijdens afgelopen ouderjaarsnacht in Keulen, de seksistische reclame of, jawel, de 'Friends, for girls only', de roze legolijn. Seksisme in reclame, seksisme op het werk, seksisme doodgewoon. Subtiel of openlijk. Het zit gewoon overal.  Volgens een recente lezersenquête van Knack krijgt 70% van de vrouwen jonger dan 35 te maken met seksueel ongewenst gedrag, net als 15% van hun mannelijke leeftijdsgenoten. Bij vrouwen daalt dat cijfer tot 47% als je tussen 35 en 44 bent, 37% als je tussen 45 en 54 bent, 27% als je tussen 55 en 64 bent, en nog 24% oftewel een op vier dames boven de 65 wordt geconfronteerd met seksueel ongewenst gedrag.

Ben je slachtoffer van seksisme?

dan kan je contact opnemen met het Instituut voor de Gelijkheid van Mannen en Vrouwen (op het gratis nummer 0800 12 800).  Slachtoffers van ernstige feiten dienen het best ook een klacht in bij de politie. Sinds de wet tegen Seksisme in 2014 van kracht werd, neemt het aantal meldingen bij het Instituut toe. Meldingen over seksuele intimidatie verzesvoudigden vorig jaar en de klachten over seksisme stegen met een kwart.
Zeker niet iedereen durft echter een klacht te melden of naar de politie te stappen. Seksisme draait immers vaak om macht.

‘Ik durf niet naar de politie te stappen uit angst voor mijn eigen positie en om mensen in mijn omgeving te kwetsen’,  vertelt een vriendin. 

Een minder hoge drempel om te nemen, kan dan zijn om je ervaring te delen met een al dan niet professionele vertrouwenspersoon: een goede vriend, je huisarts of een therapeut.

Heb jij al een seksisme-ervaring gehad en wil je die online delen? Dan kan dat op www.wijoverdrijvenniet.org of met de hashtag #wijoverdrijvenniet

Reageer