Groot leeftijdsverschil maakt slimmer

{$items.title}

Met een verschil van twee jaar of meer zijn eerstgeborenen beter in rekenen en begrijpend lezen, vergeleken met kinderen die een broertje of zusje jonger dan twee jaar hebben. Voor het jongste kind maakt de leeftijd het geen verschil. Dat concludeert Kasey Buckles, een Amerikaanse econome aan de Universiteit van Notre Dame in Indiana.

Minder tijd
"Wanneer er minder dan twee jaar tussen de kinderen zit, spreekt het vanzelf dat het oudere kind minder tijd en aandacht krijgt van de ouders. Twee kinderen in de luiers zorgt dan eerder voor een beperking dan voor een verrijking voor het oudste kind." Gebleken is dat eerstgeborenen met weinig leeftijdsverschil tussen hun kleine broertje of zusje minder lezen en meer televisie kijken.

Bij families met een lager inkomen is het effect groter. Dat komt volgens Buckles omdat ouders met meer geld het gebrek aan tijd kunnen compenseren door gebruik te maken van kinderopvang of privé-lessen.

Onderzoek
"Er zijn een hoop volkswijsheden, maar het bewijs van wat daadwerkelijk beter is voor ouders en kinderen ontbrak nog", vertelt Buckles. "Dit is het eerste bewijs dat een groter leeftijdsverschil tussen broers en zussen beter is." Om tot deze conclusies te komen bestudeerde Buckles de gegevens van ongeveer 3.000 vrouwen die samen 5.000 broertjes en zusjes op de wereld hebben gezet.

Bron:  Telegraaf
Foto: www.medikal.nl

Tot daar dit onderzoek.  Wat zegt onze ervaring?  Zien jullie verschillen in de ontwikkeling die te maken hebben met het leeftijdsverschil tussen de broers en zusjes?

Reageer