Groene pannenkoekjes met limoenboter

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}

Op 2 februari is het Lichtmis en in veel gezinnen is dat ‘pannenkoekendag’. Het wordt langer licht en de kippen leggen opnieuw. Er zijn dus eieren om mee te bakken. In het Femma magazine van februari vind je allerlei pannenkoekrecepten: met en zonder gist, met appelen of bosbessen, op zijn Marokkaans … Maar het kan nog verrassender, zoals de groene pannenkoekjes van Yotam Ottolenghi. Zij werden ons aangeraden door collega Kathleen.

Kathleen: ‘Deze pannenkoekjes uit het fantastische kookboek Plenty van Yotam Ottolenghi zijn de beste die ik ooit gemaakt heb. Wij hebben ze zelfs eens als hapje gegeven op een zomerse familiebarbecue  en daar wordt nu nog over gesproken!’

Voor 3-4 personen

Voor de pannenkoeken

  • 250 g spinazie
  • 110 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 1 scharrelei
  • 50 g gesmolten boter
  • 1/2 kl zout
  • 1 kl komijn,
  • 1 1/2 dl melk
  • 6 middelgrote lente uitjes (100 g) fijngehakt
  • 2 verse groene chilipepers (in dunne ringetjes gesneden)
  • 1 eiwit
  • olijfolie om te bakken

Voor de limoenboter

  • 100 g boter op kamertemperatuur
  • geraspte schil van 1 onbespoten limoen
  • 1 1/2 el limoensap
  • 1/4 kl zout
  • 1/2 kl witte peper
  • 1 el fijngesneden verse koriander
  • 1/2 teentje look fijngehakt
  • 1/4 kl chilivlokken of mespuntje cayennepeper

Bereiding

We beginnen eerst met de limoenboter. Doe de boter in een kom en voeg er alle andere ingrediënten bij, meng goed. Neem een vel plastiekfolie. Doe er de boter in, rol op tot je een worst bekomt en laat deze minstens een half uur (liefst langer) opstijven in de koelkast.

En dan nu de pannenkoekjes. Was de spinazie en doe ze in een pan. Zet op het vuur en laat de spinazie volledig smelten. Giet de spinazie af in een vergiet en laat volledig uitlekken. Wanneer de spinazie koud is, mag je hem uitknijpen met je handen tot het water zo goed als volledig is verdwenen. Hak de spinazie grof en zet opzij.

Neem een grote kom en doe hierin de bloem, het bakpoeder, het ei, de gesmolten boter, zout, komijn, peper en melk. Klop met een garde tot je een mooi glad mengsel bekomt. Nu mogen de lente -uitjes, chili's, en spinazie erbij. Roer goed tot alles mooi en gelijkmatig is verdeeld. Klop in een aparte kom het eiwit op tot je pieken bekomt. Vouw dit eiwit voorzichtig onder het beslag.

Zet een bakpan op het vuur en laat ze goed warm worden. Doe er wat olijfolie in en lepel er per pannenkoekje twee eetlepels beslag in. Je kan in een grote pan zo'n 3 pannenkoekjes per keer bakken. De pannenkoekjes mogen een doorsnee hebben van maximaal 7 cm.

Bak ze aan elke kant zo'n 2 minuutjes tot ze goudbruin zijn. Leg ze op keukenpapier en dek af met wat aluminiumfolie zodat ze mooi warm blijven.
Serveer zo'n 3-4 pannenkoekjes per persoon en doe er een plakje limoenboter bovenop.

Dit recept komt uit het boek Plenty van Yotam Ottolenghi, Fontaine Uitgevers, 2011, 140 blz. – ISBN 978 90 5956 379 7

http://www.fontaineuitgevers.nl/wp/plenty/

In ons magazine van februari vind je in de culinaire rubriek nog meer lekkere pannenkoekrecepten. Ben je nog geen lid en heb je interesse om maandelijks ons magazine te ontvangen? Koop dan snel een Femmapas. Dat kan makkelijk online.

 

 

Reacties

Cornelis Dora schreef

Ik bak nog altijd de"Sakraai"pannenkoeken van mijn moeder

Sakraai zijn de bladeren van de paardebloem voor de bloem er in staat,fijn gehakt en onder het deeg gemengd. lekker en gezond

Dora

lucienne schreef

Hallo,

Wij kennen dat hier in Limburg ook maar wij noemen dat dat chicorei-pannekoeken !

Lekker! en al wat lente-achtig !

Reageer