Groen zien tijdens de vasten

{$items.title}

'Als je iets niet leuk vindt, verander het. Als je het niet kan veranderen, verander dan je houding er over.'
- Maya Angelou

Doe jij mee met 10 dagen zonder klagen?

Op Facebook is een nieuwe uitdaging gelanceerd: 10 dagen zonder klagen. Onder andere Positief opvoeden, Zitdatzo, Allemaal kinderen en Ikmaakdeklik roepen op om van 20 tot 29 maart minder te klagen. Gedurende deze tien dagen delen ze tips om minder te zagen en meer positief te denken. Een houding die volgens hen bijdraagt tot een gelukkiger leven.

Een uitdaging voor de vasten?

In haar blog over Aswoensdag noemt Kolet Janssen de vasten 'een periode waarin we onze neuzen weer in de goede richting laten zetten' en 'waar nieuwe wonderen in de maak zijn'. Blogster Sylvie noemt het dan weer een periode waarin we proberen 'groen te doen' en 'groen te zien'.

“Hé, daar zijn kleine groene blaadjes”, roept Jade van vier. Onder het winterdek ligt de prille lente verscholen. We speuren naar alles wat jong, groen en fris is. Knoppen die over enkele weken zullen openbarsten. Een tuin vol belofte.

’s Avonds denk ik bij mezelf dat dit misschien wel vasten is: het jonge groen zoeken onder het winterdek, situaties van mensen proberen omwoelen tot er iets van belofte zichtbaar wordt.
We proberen ‘groen’ te brengen
...
En we proberen ‘groen’ te zien: we proberen niet te zeuren over regenachtige dagen en eten warme pudding. Op maandagochtend na de vakantie proberen we niet te sakkeren op de wekker en de gebruikelijke ochtendchaos tijdens de werkweek.
Bron: blog gezinspastoraal.wordpress.com

Misschien is de vastenperiode inderdaad wel de ideale periode om wat minder te klagen en wat extra de ogen te openen voor 'groene blaadjes', 'kansen', 'beloftes', 'wonderen in de maak',...?

Maar wat dan met al die zorgen in de wereld?

Niet klagen. Groen zien. Is dat niet naïef in tijden van terrorisme, polarisering, besparing,...  Is het niet onze taak om dingen aan te klagen?  Sla vandaag de dag de krant maar eens open. De redenen om te klagen slaan je om de oren. Wat te doen met al dat grote en kleine geweld? Misschien wijsen de woorden van monnik Thich Nhat Hahn ons een weg.

Iemand vroeg mij ooit: ‘Maakt u zich geen zorgen over de toestand in de wereld?’ Ik stond mijzelf toe adem te halen en zei vervolgens: ‘Wat het belangrijkste is, is je bezorgdheid over wat er in de wereld gebeurt niet je hart te laten vullen. Als je hart vol zorgen is, zul je ziek worden. En dan zul je niet in staat zijn te helpen.’
Extract uit 'Het hart van Boeddha's leer' vanThich Nhat Hahn

Volgens Thich Nhat Hahn is het bovenal onze verantwoordelijkheid om vrede en vreugde in het eigen leven te brengen: 'Ook al is niet alles in ons lichaam, onze geest of onze omgeving precies zoals we het graag zouden hebben.  Als wij niet weten hoe wij moeten ademen, glimlachen en elk moment van ons leven intens beleven, zullen wij nooit in staat zijn anderen te helpen.'

 Stel jezelf de vraag: ‘Ik zit te wachten op iets dat me gelukkig kan maken, maar wat is het toch?’ Waarom ben ik nu niet gelukkig?’
-Thich Nhat Hahn

Wat is nu de beste remedie tegen klagen?

De beste remedie tegen klagen? Luister naar het sprookje over het mannetje Timpetee, dat in een hutje aan het strand woont. Stel jezelf achteraf de vraag: kan ik terug naar mijn eenvoudige hutje aan het strand en het een prima plek om te wonen vinden?

Een mooie analyse van dit sprookje vind je in dit artikel over eenvoud van Lisette T'Hooft. Meer anti-klaag-tips vind je vanaf morgen op de Facebookpagina 10 dagen zonder klagen of via de links onderaan dit artikel. Wie graag gebedssuggesties ontvangt, kan voor een digitale 40-dagen retraite terecht op www.ignatiaansbidden.org Aan allen nog een beloftevolle vasten toegewenst!

Bron afbeelding

Reageer