Goede kinderopvang is emanciperend voor kinderen en ouders

{$items.title}

Liesbeth Homans, Vlaams minister van onder andere Inburgering, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding, vindt dat gesubsidieerde kinderopvang in de eerste plaats dient voor mensen die werken. ‘Voor kinderen die in armoede opgroeien, kan de overheid andere oplossingen uitwerken.’ Femma gaat niet akkoord met deze visie op kinderopvang. Goede kinderopvang kan namelijk heel wat kansen bieden aan kinderen in armoede.

Goed kinderopvang is zowel emanciperend voor ouders als voor kinderen. Kinderopvang zorgt ervoor dat ouders kunnen gaan werken en voor een inkomen zorgen. Maar ook dat ouders die niet werken een opleiding kunnen volgen of de kans hebben om te solliciteren. Bovendien is er ook het sociale aspect van de kinderopvang. Ouders kunnen er terecht met allerhande vragen, leren er andere ouders kennen. Vooral die laatste aspecten zijn ook heel belangrijk voor ouders die in armoede leven. Want vaak hebben zij een heel klein netwerk waarop ze kunnen terugvallen.

Voor kinderen uit kansarme gezinnen, kan kinderopvang heel wat kansen bieden. Kwaliteitsvolle kinderopvang biedt niet enkele verzorging en geborgenheid, maar stimuleert de kinderen ook in hun fysische en psychische ontwikkeling. Kinderen ontmoeten er anderen en leren van jongs af aan respectvol met elkaar om te gaan. Tenslotte wijst Brits onderzoek uit dat kinderen uit kansarme groepen die schitterend presteren in de middelbare school, vaak kinderopvang van heel goede kwaliteit hebben genoten.

In plaats van kinderen uit bepaalde groepen uit te sluiten van kinderopvang, zou deze Vlaamse regering beter werk maken van kwaliteitsvolle, betaalbare en toegankelijke kinderopvang voor iedereen.

Reacties

Marlies van Rijn schreef

helemaal eens met jullie standpunt!

Rita Heynderickx schreef

Fijn dat jullie reageren, een duidelijk standpunt innemen en meteen ook goed duiden en toelichten waar het over gaat.

van ruyssevelt conny schreef

als onthaal moeke heb ik het voorrecht om van al die prachtige kindjes te "mogen" genieten, ik heb 1 zweeds, 1turks, 1 ghanees ,1 iraans, en 3 "wittekes" al ziet dat zweeds nog het meest wit!!, zalig is dat, het is elke dag een feest om te zien ,dat die kinderen zelfs geen kleurverschil zien. Drie mama, s die studeren, of leren nederlands, 1tje studeert opleiding verpleegkundige, is 45, en doet dat super, iedereen die opvang wil kan opvang krijgen, en ook heel goed , dat de kleintjes nederlands krijgen van in de wieg, ik heb geluk dat ik hun opvangmoeke mag zijn !!!

Liesje schreef

Wat een fijne reactie Conny. Die kindjes én mama's hebben geluk met een opvangmoeke zoals jij!

pinck schreef

Ik heb een beetje moeilijk met jullie uitspraak. Er moeten gewoon meer plaatsen komen . Ik weet dat er veel tweeverdieners zijn ook geen plaats hebben en met de handen in het haar zitten .het is niet dat ze met 2 gaan werken dat ze veel geld hebben. Geen ouders die helpen en dan de toren hogen rekeningen voor de opvang.er is veel armoede bij de tweeverdieners. De regeling inverband met de ziekte dagen en dan nog betalen is ook ver gegrepen . Sorry maar het moest van mijn hart

anneleen schreef

Ik heb nog geen kinderen. Kan wegens ziekte niet gaan werken. Wij willen heel graag een kindje. Ons kinde zal zeker minstens twee dagen naar de opvang gaan. Waarom? Socialisatie, educatie en verlichting van de zorg voor mij. Het zou zeker in familie opgevangen kunnen worden, ik kies voor de kansen die opvang voor ons kind zou bieden. Leren omgaan met andere kinderen, leren samen spelen, leren delen..... Voor mij heel belangrijke punten vanaf het prille begin van het leven van ons kind. Wij wonen in een streek met veel allochtonen en ook dat vind ik belangrijk, mijn kind mag leren omgaan met andere culturen, waar het beste als in een opvang? Ik stem voor kinderopvang voor iedereen en niet alleen tweeverdieners of enkel de werkende bevolking. De tijd dat kinderen elkaar tegen kwamen op straat is voorbij. Was het de maatschappij waar ik nog kind in was, dan had ik die opvang niet nodig, Kon mijn kind op straat, veilig, met andere kinderen leren omgaan, met de buren enz... Maar wie durft nu nog zijn of haar kind zomaar op straat laten spelen? Dus ja voor opvang voor iedereen. Mijn kind van drie maanden, mijn kind van 2,5 jaar, mijn kind van 6, mijn kind van 10.... Beter dan achter de TV of achter een gamecomputer of achter een i pad of gsm..... Ik wil dat mijn kind leert om te spelen!

Reageer