Gefrustreerde bes en feministe - synoniemen van elkaar?

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}
Het woord feminisme klinkt voor velen als een oude vrijster, een gefrustreerde bes die haar dagen al mekkerend en haar nachten al tandenknarsend slijt. Persoonlijk heb ik mezelf nog niet zo lang geleden met het woord verzoend. Het gebeurde ongeveer twee jaar terug. Toen ik me luidop afvroeg ‘Waarom moet ik thuis altijd de WC-pot kuisen?’. Een collega knikte veelzeggend en lachte: ‘Welkom bij Femma!’ En toen begon het me te dagen: ik ben een feministe…
 

Ik herkende me al jaren in de definitie van ‘ongetemde vrouw’, ‘wolfsvrouw’ of ‘ongebonden vrouw’. Termen die ik van de wijze dame Clarissa Pinkola Estès leen. Het duurde echter even vooraleer ik begreep dat die wilde termen niet meer en niet minder zijn dan synoniemen voor feministe.

Knarst het woord feminisme in jouw oren nog steeds als zand aan zee? Lees dan even onderstaand paragraafje van Pinkola Estès uit ‘Wolfsvrouw vertelt’.

De mannen en vrouwen in mijn familie – zij die me zijn voorgegaan – zijn mijn bronnen. In onze 
arbeidersgemeenschap in de landelijke bossen van Michigan, Indiana, in het noordelijke deel van
het Midwesten, hadden we in de jaren veertig, vijftig en zestig niet per se ‘feministes’, maar wel
hadden we las mujeres fuertes, ‘sterke vrouwen’ – zij die bij het krieken van de dag opstaan en
pas ver na middernacht gaan slapen. We hadden à nagyhatalmak, ‘de grote krachten’ – ouderen
die goed konden spugen en bijzonder knorrig en liefdevol waren. We hadden las machismas, ‘de
woeste meiden’, de groep jonge vrouwen die elkaars vriendinnen waren: sterk aan de buitenkant,
zacht aan de binnenkant. We hadden vrouwen met gezag – zij die de titel van leider verwierven
omdat ze ‘werkelijk een hard, intens leven hadden geleid’. Veel vrouwen van een zekere leeftijd
in onze familie, die bepaalde taken volbracht hadden, nog stevig op hun benen stonden en helder
uit hun ogen keken, werden las únicas – zij die uniek zijn – het grootste compliment dat een
vrouw bij haar leven of na haar dood ooit kon krijgen.

Misschien kan je iedere moeder die bewust streeft naar een mooiere wereld voor haar kinderen, wel een feministe noemen? Of iedere zelfbewuste vrouw die streeft naar meer evenwicht tussen ‘het vrouwelijke’ en ‘het mannelijke’? In ieder geval, ik blijk er eentje te zijn: een feministe. Volgens mij is het een heilzame queeste die maatschappelijk, maar evenzo innerlijk gevoerd moet worden. 

Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat wij, vrouwen, ons nog steeds gedragen alsof we iets te bewijzen hebben.  De één jongleert in het circus van vandaag met zes rollen tegelijkertijd. De ander goochelt non-stop plumeaus en veren uit haar zelf gestikte mouw. En nog een ander verbrandt haar mooiste jurk, gaat door het slijk en denkt als ridder aan het front haar ware pluimen te kunnen verdienen. Zelfs in de eetzaal van Femma vliegen 's middags de verhalen over diëten heen en weer. ‘Women watch themselves being looked at’ schrijft John Berger. Ik vrees dat dit klopt. We kijken nog steeds naar onszelf met de blik van de ander in gedachten. Vrijheid durf ik dat persoonlijk niet noemen.

‘Gefrustreerde bes’ en ‘feminisme’ synoniemen van elkaar? Allesbehalve! Rechten, dromen, hoop. Dat is feminisme. Alle vuur dat ons ervan weerhoudt gefrustreerde bessen te worden. Voor mij is feminisme een pad naar het huisje op de bergen, het plekje waar ik thuiskom. Waar ik voor het raam zit en naar buiten tuur. Met in mijn blik groene bossen, een vrolijk kind  en in mijn hart het tevreden gevoel dat ik volledig ben die ik ben. En geen enkel spoor van spoken, buiten noch in mij, die dat plaatje verstoren kan!

Wat is feminisme voor jou? Deel het met vriendinnen door hieronder een reactie achter te laten. Of vul de spreuk  "Don’t limit a woman to your own…., for she was born ….’" creatief aan, flock of speld het resultaat op een T-shirt en draag het morgen op Internationale Vrouwendag met trots op de borst. Ik wens je alvast een supermooi weekend toe, waar je op en top jezelf kan voelen!

Vertaling 'Don't limit a woman to your own ....., for she was born....": 
"Beperk een vrouw niet tot jouw…., want ze was geboren…." 
(gebaseerd op de quote “Don’t limit a child to your own learning, 
for he was born in another time.” van Tagore)

Bron foto: www.rosadoc.be

Reageer