(Geef me de vijf) tips om je digitale foto's beter te maken

{$items.title}

In 'Geef me de vijf' gaat Kelly Deriemaeker op zoek naar de essentials van bloggers in allerhande segmenten. Elke maand anders, gaande van de vijf herfstkledingstukken van een fashion blogger tot essentiële keukenshortcuts en klassieke rockalbums. Deze maand deelt blogster Rien haar 5 manieren om je digitale foto's sterker te maken. Benieuwd?

Identikit
Naam:
Rien Mertens
Leeftijd: 30 jaar
Blog: www.rienderien.be
Beroep: copywriter

“Leg jij graag een mooi moment vast in een toffe foto? Ik ook. Zo heb ik een tastbare herinnering. Een moment inkaderen is niet altijd gemakkelijk. Soms lukt het vanaf de eerste klik, meestal niet. Een secret weapon om het perfecte beeld te schieten heb ik niet. Wel een aantal tips. De belangrijkste? Oefen, experimenteer en oefen. Kijk hoe anderen het doen. Geniet van de beelden die je vastlegt, en van de complimentjes achteraf.”

1.  Plaats je onderwerp of horizon op 1/3 van je beeld.

Wat je veel – té veel – ziet bij toeristische plaatjes, is dat het onderwerp precies in het midden staat. Vaak pal voor het monument. Een gouden tip voor je been there, done that-beeldjes: het is interessanter als je het onderwerp op 1/3 zet. Dat geldt ook voor de horizon: plaats hem op 1/3 of 2/3. En mik op een rechte lijn in plaats van een uitlopende zee of steile horizon.

2.  Neem eens een foto vanuit een ander perspectief.

Foto’s die de moeite waard zijn vragen soms wat moeite. Kijk eens vanuit een ander standpunt, probeer een ander perspectief. Kruip op een tafel om iets uit de hoogte te trekken, of besluip je onderwerp net op je buik. Fotografeer via een doorkijkje zoals een venster of een gat in de muur. En maak gebruik van reflecties in een plas of een glas. Probeer. Leer. Experimenteer.

3.  Fotografeer kinderen op hun ooghoogte.

Als je kinderen fotografeert, ziet dat er meestal mooier uit van op hun ooghoogte. Anders lijkt het of je op hen neerkijkt. Ogen trekken kijkers in je beeld. Als die opvallen én scherp zijn – belangrijk detail – voel je direct een klik met de foto. Of je kinderen niet van op je tafel of je buik mag fotograferen? Tuurlijk wel! Als je er bewust voor kiest, mag je alle regels breken.

4.  Let op wat je kadreert.

Snij geen voeten af, dat ziet er nogal raar uit. Laat geen lantaarnpalen uit mensen hun hoofd groeien, dat ziet er ook vreemd uit. Let erop dat je onderwerp ‘vrij’ staat: dat de ruimte achter het hoofd bijvoorbeeld een mooie lucht is, en geen lantaarnpaal. Zet een stap naar voren, naar achteren of opzij om het maximum uit je beeld te halen. Vermijd achtergrondvervuiling: als je die cutie pie baby wil fotograferen, heeft de voet van mama die er naast zit geen meerwaarde. Probeer zo’n dingen te zien en te vermijden.

5.  Kijk goed naar licht en schaduw.

Sfeerlicht zorgt voor sfeerbeelden. Dat wil niet zeggen dat je alle foto’s bij kaarslicht moet nemen. Wel dat je rekening houdt met het aanwezige licht. Laat het licht mooi op je onderwerp vallen, zorg voor een flikkering in de ogen en fotografeer met de zon aan je zijkant. Felle zon geeft harde contrasten. Ochtendzon en avondzon geven mooi, zacht licht en lange schaduwen. Haal de Peter Pan in jezelf naar boven en gebruik schaduw als een extra personage in je beeld.


En geloof in jezelf:

“The moment you doubt whether you can fly, you cease for ever to be able to do it.” (J.M. Barrie, Peter Pan)

Reacties

Hannie schreef

Heel goede tips ,ga er zeker aan denken!

Reageer