(Geef me de vijf) manieren om het met minder te doen

{$items.title}

In 'Geef me de vijf' gaat Kelly Deriemaeker op zoek naar de essentials van bloggers in allerhande segmenten. Elke maand anders, gaande van de vijf herfstkledingstukken van een fashion blogger tot essentiële keukenshortcuts en klassieke rockalbums. Deze maand deelt blogster Heidi haar 5 manieren om te minimaliseren. Benieuwd?

Identikit:

Naam: Heidi Vandenbussche
Leeftijd: 33
Blog: www.laloe.be
Freelance schrijfster/blogster - digital PR expert

"Nog voor ik over minimaliseren gehoord had, was 'less is more' al mijn levensmotto. Ik ben nooit een verzamelaar geweest en kan gemakkelijk spullen wegdoen. Toen ik als jonge twintiger moest kiezen tussen een nieuwe auto of een droomreis maken, koos ik dat laatste. Op mijn verlanglijstje voor kerst of mijn verjaardag, staan vooral 'ervaringen'.

Hier volgen mijn 5 tips voor een minimalistische levensstijl:

1. Reis licht
De gouden tip voor de zomervakantie! Ik maak er een sport van om enkel met een handbagagekoffertje te reizen.
Drie paar schoenen, een jeans, twee topjes, twee kleedjes, twee vestjes, een legging en een sportoutfit: veel meer neem ik niet mee. Zelfs als ik voor een paar weken op reis ga! Hoewel dan wel een bezoekje aan de plaatselijke wasserette op het programma staat. Het voordeel: minder gesleur én je hoeft niet te wachten tot je koffer eindelijk van de bagageband rolt!

2. Stel een spullenlijst op
Ok, deze tip is vrij intens. Als je veel spullen hebt, ben je hier wel even mee zoet. Zelf klokte ik af op 599 stuks! Hier vind je enkele tips over het opstellen van een spullenlijst
Snel minimaliseren?
* Heel wat dubbels kunnen de deur uit! Je hebt echt geen 7 mengkommen nodig!
* Geef de voorkeur aan dingen met een dubbel gebruik: een kommetje kan je zowel voor soep, ontbijt als voor chips gebruiken.
* Digitaliseer! Krantenknipsels, oude foto's, kindertekeningen,... op een harde schijf nemen ze minder plaats in!
* Iets lange tijd niet meer gebruikt? Weg ermee! In januari hang ik mijn kleerhangers omgekeerd op het rek. Eind december gaan alle stukken die ik een heel jaar niet gedragen heb weg.

3. Eén souvenirdoos
Een oud briefje van 20 frank dat ik van mijn pa kreeg, de geboortekaartjes van mijn metekindjes, mijn duikbrevetten,... Ook ik heb souvenirs die ik graag wil bijhouden, en niet alleen digitaal. Deze bewaar ik in een souvenirdoos. Alles wat ik waardevol genoeg vind, mag erin. Er is maar 1 voorwaarde: het blijft bij deze ene doos. Leuk om af en toe eens door te snuisteren!
Tip: maak ook een souvenirdoos voor de rest van het gezin. Let op: één doos per persoon!

4. Skip the just in case
Mijn handtas was één van de laatste dingen die ik minimaliseerde. Ik sleurde altijd van alles mee: een naaisetje, reserve nylons,... en nog heel wat andere 'just in case'-spullen. Tot een vriend me confronteerde met mijn zware handtas. Ik moest toegeven dat ik veel van mijn 'just in case'-spullen nooit nodig had. Het ging er (bijna) allemaal uit. En ik leef nog.
Hetzelfde paste ik daarna thuis toe: Alles waar ik 'misschien heb ik dit ooit nog eens nodig' bij dacht, ging de deur uit. We zijn nu een paar maanden verder en ik heb er nog niets van gemist. Integendeel! Het gevoel van plaats te hebben in mijn kasten en mijn huis is onbetaalbaar! En dat brengt ons bij puntje vijf!

5. Een opgeruimd huis, een opgeruimd hoofd
Minimaliseren gaat om meer dan spullen wegdoen. Het is een levensstijl. Het begint vaak met ontspullen maar het doel is rust in mijn hoofd.
Zet je eens neer met een stapeltje post-its en schrijf op elke post-it een aspect van je leven. Voor welke aspecten wil je meer tijd vrijmaken? Welke minder? Waar lig je 's nachts wakker van en wat kan je doen om het op te lossen? Kan je het niet oplossen, dan helpt het vaak om er anders tegenaan te kijken.

Wil jij graag meedoen aan deze rubriek? Stuur dan een mail naar kellyderiemaeker@gmail.com van Tales from the crib met jouw idee en een link naar je blog, en dan neem ik snel contact met je op. Jouw vijf handigste essentials delen op je blog mag ook, post dan zeker een link hieronder!

Reacties

Monique schreef

Schitterend, als ik solden doe, wat ik nieuw koop gaat in de kast maar dezelfde hoeveelheid gaat uit de kast

Reageer