Fietskar en bakfiets zijn veiliger dan fietsstoel

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}

Wie er vaak met de kindjes op de fiets op uit trekt kiest beter voor een kar of zelfs nog veiliger een bakfiets, in plaats van een gewone fiets met stoeltje. De fietskar achteraan is veiliger dan een fietsstoeltje om kinderen te vervoeren. De kinderen zitten in een kar dichter bij de grond en dit zorgt ervoor dat ze niet zo diep kunnen vallen. Karren kiepen ook minder vlug om en een veiligheidskooi biedt nog extra bescherming.

Bakfietsen vooraan zijn ook veiliger. Nadeel hieraan is echter dat ze log, zwaar en moeilijk wendbaar zijn en daarom minder geschikt voor lange fietstochten.

Het gezondheidsmagazine Bodytalk baseert zich voor deze feiten op een crashtest uitgevoerd door de Duitse automobielclub ADAC. Deze club liet zowel een fiets met aanhangkar als een fiets met stoeltje botsen tegen een obstakel, allebei met een snelheid van 25 kilometer per uur. Bij de fietskar bleef de testpop onbeschadigd en de kar bleef overeind. De fiets met het stoeltje ging daarentegen lelijk onderuit. In deze stoel bevindt het hoofd van het kindje zich op ongeveer 1,4 meter hoogte. Dit leidt tot een val met een grotere impact dan bij een fietskar. De fietskar bleef echter vaak overeind, zelf al knalde de fietser tegen de grond.

Hebben jullie positieve of negatieve ervaringen met fietskarren en bakfietsen?

Bron: 23/08/11, Standaard.be

Reageer