Femmavrouwen maken mondmaskers voor Familiehulp

{$items.title}

Eén motiverende  oproep  van Femma volstond. In een mum van tijd schaarden 162 vrijwilligsters zich achter het mondmaskerproject dat onze  organisatie begin april opzette met Familiehulp. Het doel was concreet, duidelijk en maatschappelijk nuttig: op korte termijn 5.000 mondmaskers maken voor verzorgenden en huishoudhulpen van Familiehulp. Deze actie maakt de kracht van vrouwen samen, ook in kwetsbare situaties, bijzonder goed zichtbaar.

Actief in de samenleving

Vrijwilligers maken al 100 jaar Femma. Dat gebeurt in de lokale gemeenschap, in parochies, buurten en wijken. Daar brengen ze vrouwen samen voor fijne ontmoetingen, bijleren, cultuur, ontspanning en sport. En als de lokale gemeenschap een oproep doet om mee te werken  aan een gezamenlijke activiteit of een actie ‘voor het goede doel’ is Femma meestal van de partij. ‘Op Femma kan je altijd rekenen’ hoor je wel eens. ‘Een trouwe partner, die haar steentje bijdraagt voor een warme buurt’. Geen wonder dus dat de dringende oproep van de organisatie Femma direct en massaal opvolging kreeg.  Concreet iets  doen in de strijd tegen het Coronavirus,  hét probleem dat de samenleving al geruime tijd beheerst.

Doen achter de schermen

Mondmaskers maken ligt helemaal in de lijn van waar Femma voor staat: solidariteit, niet alleen in woorden, maar vooral in authentieke daden. Bovendien is Femma een plek waar creatieve makers mekaar vinden. Wetenschappers doen onderzoek  over vrijwillige inzet , anderen schrijven er dikke boeken over, B.V’s en ‘Jan en alleman’ hebben er hun mening over. Femmavrouwen  doen, ‘ploegen voort’, vaak achter de schermen, zonder veel woorden en pluimen op hun hoed. Gaan ze dan zomaar,  ondoordacht, op eender welke oproep blindelings in? Bijlange niet! Loes Asselman, die de mondmaskeractie coördineert,  vroeg het aan de ijverige naaisters zelf: Waarom doe jij mee aan deze actie? Wat drijft je? Wat betekent dit engagement voor jou?

Iets doen voor anderen

De belangrijkste reden waarom de dertien  vrouwen die antwoordden meedoen aan de actie is ‘iets doen voor anderen’: voor de organisatie Familiehulp, maar vooral voor de verzorgenden en de mensen die een beroep doen op de zorg- en dienstverlening. ‘Ik doe het in de eerste plaats voor de mensen die zich inzetten om zieke en behoeftige mensen te helpen, ondanks het grote gevaar voor besmetting voor zichzelf’ zegt Nicole. ‘Zo kunnen verzorgenden van Familiehulp hun taak in zo veilig mogelijke omstandigheden uitoefenen’ vult Julia aan.  ‘Ik kom tegemoet aan een oproep van Familiehulp, een organisatie die ik vroeger en nu nog bewonderenswaardig vind’ aldus Rika. ‘Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk Familiehulp is,  welk een nuttig werk zij verrichten bij mensen thuis’. ‘Na 25 jaar gewerkt te hebben voor Familiehulp ken ik de dienst door en door. Familiehulp is een onmisbare schakel in de thuiszorg en dat wordt jammer genoeg vaak vergeten. Ik wil mijn ex-collega’s van Familiehulp steunen. Ik ben pas op pensioen en nu kan ik iets terug doen voor mijn ex-collega’s die in de vuurlinie staan’ getuigt Linda. Mondmaskers zijn naast een concreet beschermmiddel ook een symbool van waardering voor zorgverleners. ‘Ik betuig op deze manier mijn bewondering en dank aan alle zorgverleners voor hun inzet, hun moed en hun volharding’ stelt Hilda.

Maatschappelijke nood

En Hilda gaat verder: ‘Ik vind dat evident. Er is een groot tekort aan beschermend materiaal in de zorgsector. Het Coronavirus is een ernstige aanval op de wereldgezondheid, is levensbedreigend en in veel gevallen dodelijk. Zowel jonge als oude mensen, zieken en gezonden moeten zich beschermen’.  ‘Als ik de beelden en cijfers op TV zie en in kranten lees, krijg ik het koud.  Het motiveert mij om door te gaan’ zegt Jenne.  In deze bijzondere omstandigheden doet de samenleving een beroep op ons. In het verleden gebeurde dat nog wel eens. ‘Vrouwen die tijdens de oorlog voor de frontsoldaten naaiden en stikten motiveren me’ getuigt Nicole.

Femma lanceerde de oproep

De maatschappelijke nood is groot en vrijwilligers zijn van goede wil. Dan is het belangrijk dat een organisatie, ‘hun’ organisatie, een oproep lanceert. ‘Een vrouwenorganisatie die opkomt voor anderen, die oproept om samen mee te helpen, om samen onze verantwoordelijkheid te nemen, om samen solidair te zijn, daar doe ik aan mee. Tof en fier dat ik bij Femma hoor’ zegt Linda stellig. Eerst waren het Femmavrouwen die zich achter de oproep schaarden. Maar al snel sprongen buurvrouwen, vriendinnen, moeders, dochters en collega’s mee op de kar. We hoorden dat ook mannen en zonen wel eens werden ingeschakeld.

Een steentje bijdragen

De Femma-naaisters vinden het normaal dat ze als maatschappelijk bewuste en solidaire vrouwen (uit het goede Femma-hout gesneden), niet aan de zijlijn gaan staan.  Ze beschouwen het  als hun plicht, voelen zich maatschappelijk verantwoordelijk om mee te doen. ‘Had ik het niet gedaan, dan zou ik mij zeer schuldig voelen omdat ik perfect de mogelijkheid heb om hieraan mee te werken’, zegt Nicole. ‘Zo wil ik een kleine schakel in een grote solidaire ketting zijn’ oppert Linda.  Femmavrouwen zijn het gewoon om maatschappelijk engagement op te nemen, het lijkt wel hun tweede natuur.

De kracht van vrouwen samen

De naaisters vinden het belangrijk dat Femma samenwerkt met Familiehulp. Op hun beurt zetten ze samenwerking op om tot een beter resultaat te komen. ‘We hebben met drie lokale Femmagroepen de handen in elkaar geslagen: Femma Ladies Leuven, Femma Kessel-Lo Vlierbeek en Femma Putkapel en Wijgmaal. We begonnen met mondmaskers naaien op vraag van CAW Oost-Brabant en sprongen mee op de kar voor Familiehulp. Iemand nam de coördinatie op zich, sprak naaisters aan. Vrouwen die niet kunnen naaien kwamen mee stof op maat knippen. We brachten materiaal mee van thuis, we recycleerden. De Femmagroepen betaalden het materiaal dat we moesten bijkopen’  vertellen Kathleen en Annemie.  ‘Zolang er vraag is zal ik blijven doorgaan. Samen staan we sterk’ besluit  Jenne.

Voor mezelf

Ook al is de mondmaskeractie nuttig voor anderen en voor de samenleving, ze biedt eveneens een meerwaarde voor de vrijwilligers die eraan meedoen. Je krijgt dus echt wel iets terug voor zoveel inzet. De naaisters zijn daar heel eerlijk over:

  • Een goede reden om toch eens buiten te komen.  ‘Als sociaal bewogen bezige bij zou ik zot worden als ik echt ‘in m’n kot’ moest blijven’ zegt Ria. De naaisters leerden er nieuwe vrouwen kennen en enkelen maakten er vriendinnen.
  • Een zinvolle tijdsbesteding. ‘Mondmaskers maken was een full-time job. Geen tijd om te piekeren, om heimwee naar de kleinkinderen te hebben, om me zorgen te maken of om Femma-activiteiten te missen’ lezen we. ‘Mondmaskers maken is een waardige vervangactiviteit voor de naailessen die ik anders in onze groep geef’ laat Julia weten. ‘Door de lockdown kreeg ik onverwacht veel tijd vrij. Mijn vrijwilligerswerk bij KVG, Anders Mobiel Limburg en het Woonzorgcentrum viel immers weg’ zegt Magda.
  • Doen wat je kan, waar je goed in bent.  ‘Ik zit veilig achter mijn pc te telewerken, zonder al te veel risico’s. Ik wou helpen, op mijn manier. Het maken van mondmaskers was hiervoor de ideale manier. Als we allemaal samen doen waar we goed in zijn, dan komen we er wel’, daar is Lies alvast van overtuigd.
  • Je steentje bijdragen. ‘Zelfs al ben ik een tweederangs naaister, het is me goed gelukt om met allerlei restjes stof en linten mondmaskers te maken voor Familiehulp en nadien nog voor familie en vrienden’ aldus Jacqueline.
  • Afleiding. ‘Mondmaskers maken geeft afleiding in deze sombere oorlogstijd. Het leven wordt er minder zwaar door, nu ik de kinderen en kleinkinderen heel hard mis en alleen ben. Hopelijk duurt de afzondering voor iedereen niet te lang meer. Het virus is moe, maar wij ook’ zegt Henriette.
  • Mijn mondmasker redt misschien mijn leven. ‘De discussie over de veiligheid ervan laten we aan specialisten over, maar ik weet dat het mij al geholpen heeft toen ik een zieke vriend hielp voor hij door ambulanciers werd opgehaald’ onderlijnt Magda.

Familiehulp dankt Femmavrijwilligers

Femma is dankbaar en fier op haar geëngageerde vrijwilligers en sympathisanten En onlangs ontvingen we een warm dankwoord van Familiehulp:

“Namens alle medewerkers van Familiehulp wens ik de vele vrijwilligsters van Femma van harte te bedanken voor de mondmaskers die jullie voor ons hebben gemaakt. Dit initiatief heeft ons fantastisch geholpen om tijdens de coronacrisis zorg en ondersteuning te kunnen verlenen aan de meest kwetsbare mensen. Jullie steun en solidariteit was hartverwarmend en werkte inspirerend voor vele andere mensen. Nogmaals onze oprechte dank!”

Ann Demeulemeester, algemeen directeur Familiehulp

De Femmavrouwen die getuigden over hun motivatie om mee te doen aan de mondmaskeractie van Femma en Familiehulp: Kathleen Pittevils, Annemie De Backer, Linda Depuijdt, Jenne Geerkens, Magda Hanssen, Henriette Sieben, Hilda Noppe, Rika Hoeven, Jacqueline Bauwen, Julia Wellens, Ria Mattheus, Lies Leemans en Nicole Leunens.

Reageer