(Femma)vrijwilligers versterken je buurt

{$items.title}

Vandaag start de Week van de Vrijwilliger met als doel vrijwilligerswerk promoten en actieve vrijwilligers bedanken. Waarom? Omdat vrijwilligers een onschatbaar rol spelen in het leven van andere mensen. Omdat buurten waarin veel ‘gevrijwilligd’ wordt warme en sterke buurten zijn.

Vrijwilligers maken Femma

Femma is een sociaal-culturele vereniging gedragen door meer dan 7.000 vrijwilligers. De meesten van hen zijn actief in een van de 750 lokale Femmagroepen in Vlaanderen en Brussel. Anderen geven het beste van zichzelf aan vrouwenreizen, zingevingsinitiatieven of thematische werkgroepen of werken mee in het Bestuur van de organisatie. Ze nemen grote of kleine, langdurige of occasionele engagementen op. Samen verzetten ze alleszins bergen werk. Alle vrijwilligers doen dit uit vrije wil en onbezoldigd.

Dat verdient minstens een grote ‘dank je wel’.

Femma is in je buurt

Femma is niet een groot gebouw of structuur ergens in ‘Brussel’. De lokale groepen vormen het kloppend hart van Femma. Je vindt ze in je buurt. Je komt ze op het spoor via flyers, affiches, het  gemeentelijk infoblad, Facebook en via de mondelinge reclame die vrijwilligers, leden en deelnemers maken. Voor meer informatie over de Femmagroepen kun je hier terecht en hun activiteiten vind je hier het snelst.

Femma verwarmt je buurt

De belangrijkste opdracht van elke Femmagroep is contacten en ontmoetingen tussen vrouwen stimuleren. Vrijwilligers organiseren het jaar rond activiteiten die vrouwen samenbrengen: kookworkshops; lessen of ‘salons’ naaien, haken, breien of crea; diverse sporten; uitstappen, reizen en info-en gespreksavonden rond persoonlijke- en maatschappelijke thema’s.

Het gezellige, ontmoetende is gegarandeerd ingebouwd in élke activiteit. We horen van deelnemers dat dit precies de reden is waarom ze bij Femma zijn: andere vrouwen uit de (nieuwe) buurt leren kennen, je verhaal kunnen doen en luisteren naar wat andere vrouwen te vertellen hebben.

Femma biedt vertrouwde maar ook verrassende ontmoetingen. In een Femmagroep komen vrouwen van verschillende generaties, beroepen, leefsituaties en etnisch-culturele achtergrond samen. Je komt er in contact met vrouwen die je spontaan nooit zou leren kennen. Je ervaart  dat je deel uitmaakt van een lokaal netwerk waar je op terug kan vallen ook buiten de Femma-activiteiten.  Dat geeft een warm en geborgen gevoel; een thuis-gevoel.

Femma versterkt je buurt

Femma speelt zich niet af op een eiland. Femmavrouwen kennen de buurt en haar bewoners. Femma is dan ook een actieve en graag geziene partner in het lokaal middenveld.

We denken én doen mee:  geven suggesties voor structurele verbeteringen (bijv. voor een veilige schoolomgeving), participeren aan cultuurmarkten en parochiale initiatieven, zijn actief lid van de cultuurraad, doen steevast mee aan goede-doelen-campagnes en acties (o.a. Kom op tegen kanker, Welzijnszorg, Wereldsolidariteit, ...) en staan mee aan de wieg van nieuwe initiatieven (bijv. een buurtcomité, een Wereldwinkel, een repair-café).

Het engagement van Femmavrouwen stopt niet bij Femma maar ‘deint uit’ naar andere verenigingen en diensten (bijv. Samana, Woonzorgcentra, lokale dienstencentra, sociale kruideniers) of naar beleidswerk (bijv. Raden van Bestuur van vzw’s, adviesraden of politiek). Femma versterkt vrouwen. Sterke Femmavrouwen versterken de buurt en de bredere samenleving.

Aan alle (Femma)vrijwilligers: hartelijk dank voor zoveel inzet!

Tekst van Chris Goossens.

Wat betekent Femma in jouw buurt (of gemeente)? Wat zou jouw buurt missen als Femma er niet actief  zou zijn?

Reageer