Femma solidair met Bengaalse kledingarbeidsters op internationale vrouwendag

{$items.title}

Elk jaar vieren we op 8 maart internationale vrouwendag. Voor Femma is dit een moment om stil te staan bij het lot van vrouwen elders in de wereld. Zoals de kledingbeidsters in Bangladesh en Cambodja. Ze werken en leven in mensonwaardige omstandigheden. Met de actie ‘retouchbar’ steunt Femma de Schone Kleren Campagne. In totaal staan 80 kleine en grote initiatieven op stapel.

De prijs van een T-shirt voor 3 euro

In grote kledingketens kan je spotgoedkoop kleren kopen. Soms heb je al een T-shirt voor drie euro. Leuk voor ons, maar helaas gaat dit ten koste van de levensomstandigheden van vele tienduizenden kledingarbeiders. Het zijn vooral vrouwen, ze werken vaak 7 dagen op 7, van 7 u ’s morgens tot 8 u ’s avonds. Dag na dag, maand na maand, jaar na jaar. Enkel werken en nooit een dag om te recupereren. En dat voor minder dan vier euro per dag.

Het probleem beperkt zich niet tot de goedkope merken. De lonen van wie kleren naait voor dure merken zijn dezelfde als die voor de goedkope merken. De reden dat we hier meer betalen voor deze merken,  is omdat zij meer investeren in marketing en (veel) grotere winstmarges rekenen.

Ook de fabrieken zijn bijzonder onveilig. Dat bewijst de ramp in het Rana Plazacomplex in Bangladesh op 24 april 2013. Meer dan duizend vrouwen en mannen kwamen die dag om het leven toen een deel van de fabriek instortte. Het ging om fabrieken die kleren produceren voor onder andere Mango, Primark en Benetton. Die laatste heeft nog steeds geen financiële vergoeding betaald aan de nabestaanden van de slachtoffers.

Het kan anders

De Schone Kleren Campagne ijvert voor betere omstandigheden voor de textielarbeiders en wil wanpraktijken aankaarten. Het zijn in eerste instantie de winkels en fabrikanten die hun gedrag moeten aanpassen. Maar ook wij als consument kunnen een steentje bijdragen.

De Fair Wear Foundation controleert productiefabrieken en begeleidt kledingbedrijven in hun proces naar schonere kleren. Tot nu toe zijn er maar weinig Belgische kledingketens aangesloten: Bel&Bo, Mayerline en JBC. Daarnaast zijn er enkele merken en distributeurs. De volledige lijst vind je op www.fairwear.org.

Ook Femma heeft aandacht voor Fair Fashion. Alle kleding die door Femma aangekocht wordt, komt uit fabrieken die aangesloten zijn bij de Fair Wear Foundation.

Femma’s retouchbar voor schone kleren

Uit solidariteit met de tienduizenden vrouwen en mannen die in de kledingindustrie werken, vraagt Femma tussen 8 maart (Internationale Vrouwendag) en 24 april (2e verjaardag van de ramp in het Rana Plazacomplex in Bangladesh) speciale aandacht voor schone kleren. Dit met de actie ‘retouchbar’. 
In een retouchbar herstellen vrijwilligers kleren voor een kleine bijdrage. Daarnaast verkopen we fairtradethee om extra geld in te zamelen. 

In totaal staan 80 kleine en grote initiatieven op stapel. Het doel is om het bewustzijn te vergroten en om geld in te zamelen voor NGWF, een Bengaalse vakbond die ijvert voor betere werkomstandigheden. NGWF is partner van Wereldsolidariteit en de Schone Kleren Campagne.

Enkele Initiatieven

  •  1 maart: retouchbar en theeverkoop op Fair Fashion Fest, Gent
  • 14 maart: retouchbar en theeverkoop op Femma Folies, Tienen
  • 25maart: retouchbar Femma Deurne Josefien (Antwerpen)
  • 28 maart: retouchbar en theeverkoop op Femma Folies, Sint-Genesius-Rode
  • 1 april: retouchbar Femma Aarschot City (Aarschot)
  • 25 april: Femma retouchbar en theeverkoop in Bel en Bo Roeselare en Deerlijk
  • 25 april: Femma retouchbar Femma Oostende Zandvoorde (Oostende)

Reacties

kesal jahat schreef

Cambodja wordt ontetecht op dezelfde leest geplaast als Bangladesh, alhoewel de textielsector zich roemt te produceren volgens afspraken welke erkend worden door de Wereldarbeidsorganizatie (ILO). Het blijft goed betaald naar lokale normen, want elders, bijvb. in toerisme zijn de salarissen nog slechter. Anderzijds is er de internatiknale concurrentie, als Cambodja zijn arbeidskost te hoog laat oplopen verliest het t.o.v. andere landen zoals Bangladesh. Internationale concurrentie probkemen tgv hoge loonkosten is ook in Belgie niet onbekend. Dus ijveren voor betere lonen is goed, maar niet door een land zoals Cambodia te bekladden, wat tot geloofwaardigheidsproblemen kan leiden voor Femma. Wat niet wegneemt dat Cambodia een authoritair bestuurd land is en vrouw-man gelijkheid nog steeds problematisch is.

kesal jahat schreef

Correctie: Eerder gebruikt email adres onjuist. Verder geen probleem met streven naar een betere wereld o.m gelijke rechten voor vrouwen en mannen Alleen liefst met geloofwaardige acties, zonder teveel eenzijdigheid en oversimplifiacties. De wereld is nu eenmaal complex. Groetjes. Kesal

Bruno Deceukelier schreef

Hallo Kesal Jahat,

Bedankt voor je reactie en de steun. Wat betreft Cambodia, tja, hoewel het zeker een andere realiteit is als Bangladesh, is het er jammer genoeg zeker niet ideaal. Begin 2014 waren er demonstraties om het minimum wage op te trekken van 100USD naar 177USD:

The current minimum wage level of US$100 a month is just 25% of the estimated living wage by the Asia Floor Wage, and means many of the 500,000 garment workers in Cambodia are unable to afford even the most basic necessities.

Deze protesten werden brutaal afgestraft door de politie en 23 activisten opgepakt.

Dit leidde tot wereldwijde solidariteit en manifestaties voor ambassades en retailers. In juni 2014 werd Cambodai dan zelfs op het matje geroepen om zich te rechtvaardigen over deze zaken bij het ILO.

Meer hierover kan je hier vinden:

http://www.cleanclothes.org/news/press-releases/2014/09/17/cambodian-garment-workers-demand-higher-minimum-wage

Deze strijd bracht hen uiteindelijk tot 128USD per maand, wat net boven de armoede grens van 120USD per maand is (link: http://www.cbc.ca/news/business/cambodian-garment-workers-get-128-a-month-minimum-wage-1.2832510)... Verre van ideaal dus toch en het lijkt me dan ook zeker gerechtvaardigd om Cambodia in dit artikel te vermelden...

Reageer