Femma reageert op verkiezingsuitslag: één gemeente op vier kleurt vrouw

{$items.title}

Kortenberg telt 60% vrouwelijke verkozenen, Pepingen 13 procent

De voorbije weken heeft Femma op 70 plaatsen in Vlaanderen en Brussel breiwerkjes opgehangen met als boodschap 'Stem vrouw'. Vandaag, de dag na de verkiezingen, maakt Femma een eerste balans op. Ruim één gemeente op vier kleurt met 40% tot 60% vrouwelijke verkozenen stevig vrouw. Kortenberg stuurt met 60% de meeste vrouwen naar de gemeenteraad. Pepingen scoort het slechtst met 13% vrouwelijke verkozenen.

Op zes gemeenten na weten we hoe het gesteld is met de vrouwelijke vertegenwoordiging in onze lokale besturen. Van de 308 Vlaamse gemeenten kleuren er 75 stevig vrouw. In 225 gemeenten schommelt het percentage vrouwelijke verkozenen tussen de 20% en de 40%. In 8 gemeenten zal het bestuur uit minder dan 20% vrouwen bestaan.

Kortenberg scoort het best met 60% vrouwelijke verkozenen. Sturen ook meer dan 50% vrouwen naar de gemeenteraad: Leuven (55%), Bierbeek (52%), Herselt (52%), Geel (51%), Overpelt (56%), Kapellen (58%), Mortsel (51%), Opwijk (51%), Boortmeerbeek (52%), Haaltert (52%), Wachtebeke (52%), Ingelmunster (57%), en Ardooie (52%).

De kiezer heeft de kaarten geschud. De coalitievorming kan beginnen.  Na haar wildbreiactie om meer vrouwen naar de lokale besturen te loodsen, roept Femma de partijen nu op om een groot aantal vrouwelijke schepenen, burgemeesters en OCMW-voorzitters af te leveren. Waar haalbaar 50%!

Ten slotte vraagt Femma de nieuwe besturen om een gendervriendelijk bestuursakkoord uit te werken.  Een bestuursakkoord dat in alle thema’s, van sport over mobiliteit tot werkgelegenheid, rekening houdt met de verschillen tussen mannen en vrouwen.

Eva Brumagne
Algemeen directeur Femma

Cijfers: www.vlaanderenkiest.be

Reageer