Femma kreeg een Ultima!

<br />
<b>Notice</b>: Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}

Deze avond, op 27 februari, trokken we met een ruime Femmadelegatie naar de Antwerpse Arenbergschouwburg.  Het werd een spetterend cultuurfeest met als kers op de taart één van de Ultimas, de Vlaamse Cultuurprijzen, voor onze organisatie!

Met deze cultuurprijzen eert minister Gatz de twaalf laureaten uit verschillende disciplines met een opmerkelijke erkenning.   Bij een Ultima hoort een geldbedrag, een foto- en videoreportage en het bronzen kunstwerk van Philip Aguirre, La Ultima Isla. 

Waaraan dankt Femma de eer?

“De vereniging Femma is erin geslaagd om te blijven evolueren en zichzelf steeds heruit te vinden, zodat de organisatie zelfs na honderd jaar nog steeds sociaal-cultureel relevant is en vandaag op de kaart staat.“
Uit het motivatieverslag van de jury

Dat heruitvinden slaat niet alleen op de look & feel, maar zeker ook op onze eigentijdse visie op de samenleving, over de rol van vrouwen in de maatschappij.  We blijven aansluiten bij wat er vandaag leeft en zoeken mee naar oplossingen. 

Organisaties en bedrijven vragen ons om expertise te delen, bijvoorbeeld over over het nieuwe werken, evenwichtig en kwaliteitsvol combineren, online communicatie, impactgerichte en participatieve beleidsvoering, superdivers werken. Dankzij Femma discussiëren en reflecteren politici, journalisten, denktanks en andere middenveldorganisaties over evenwichtig en kwaliteitsvol combineren van betaalde en onbetaalde arbeid.

“Er is nood aan organisaties die zulke positieve alternatieven voorstellen.
Femma is daarbovenop consequent en zet haar woorden resoluut om in daden, door bijvoorbeeld de dertigurige werkweek in te voeren voor haar eigen personeel.”*
Uit het motivatieverslag van de jury

Vanuit de basiswaarden rechtvaardigheid en solidariteit verdedigen we belangen van vrouwen en brengen we ze samen in 674 plaatselijke groepen.  Zo'n 6.350 vrijwilligers zorgen voor ontmoetingskansen door middel van workshops, uitstappen, sport, …  In die activiteiten komen hedendaagse thema’s aan bod, zoals ‘Koken op drukke weekdagen’, ‘Maak je eigen jaarplan’, …  Zo zorgen we voor een wereld waarin elke vrouw zich kan ontplooien.

Femma is open en gastvrij, trekt een diverse waaier van  vrouwen aan (qua leeftijd, opleiding, beroep, etnisch-culturele achtergrond) en werkt samen met vrouwenorganisaties hier en elders in de wereld.  In de voorbije jaren werden er meerdere nieuwe (superdiverse) groepen opgericht, momenteel lopen er 57 experimenten** en we blijven hiermee doorgaan.

We zijn dankbaar voor deze erkenning en bedanken graag onze duizenden vrijwilligers en gedreven beroepskrachten.

Wie zijn de andere winnaars van de Ultimas?
 1. Algemene Culturele Verdienste: Viviane De Muynck
 2. Muziek: Coely
 3. Lokaal Cultuurbeleid: Opgewekt Tienen
 4. Film: Johan Grimonpez
 5. Beeldende kunst :Philippe van Snick
 6. Podiumkunsten: Moussem Nomadisch Kunstencentrum
 7. Amateurkunsten: Gent Bougement
 8. Vormgeving: Gijs Van Vaerenbergh
 9. Cultureel Ondernemerschap: Paul Schyvens
 10. Sociaal-Cultureel Volwassenwerk: Femma
 11. Letteren: Miriam Van Hee
 12. Roerend Erfgoed: Museum Plantin-Moretus

Meer informatie:  www.ultimas.be

 

* In 2019 gaat Femma 1 jaar experimenteren met de 30 urenwerkweek.

** Nieuwe initiatieven die zorgen voor ontmoeting en ontplooiing voor vrouwen. 

© Foto:  Koen Bauters

Reacties

Corinne Schrauwen schreef

Proficiat met deze prijs. Proficiat aan alle vrijwilligers en aan alle medewerkers van Femma die elke dag mee vorm geven aan Femma. Ik kan me zeker vinden in het verslag van de jury. Doe zo verder en ik ben heel benieuwd naar jullie experiment met de 30 urenweek.

Geert Peeters schreef

Proficiat Femma!

Mijn moeder was jarenlang voorzitster KAV Berlaar. Na haar overlijden ben ik KAV/Femma blijven steunen. Ik was dus al overtuigd van de meerwaarde van Femma. Leuk om te zien dat deze maatschappelijke relevantie door deze prijs in de verf wordt gezet. Doe zo verder!

Lydie Van den Abbeele schreef

proficiat Femma!

Zelf ben ik één van de vele vrijwilligers die dagdagelijks met Femma "bezig" zijn. Gezien mijn moeder zaliger aan de wieg stond van KAV Wichelen, mijn zus Nationale Voorzitster geweest is, kreeg ik deze (leuke) microbe als het ware met de paplepel binnen. Via destijds de KAV en nu Femma kreeg ik heel wat kansen tot zelfontplooiing. Zonder Femma zou mijn leven er beslist anders uit zien.

Riet Van Cleuvenbergen schreef

mooi! en de motivatie die de jury gebruikte vind ik 100% juist. we brengen vrouwen op alle manieren samen, doen hen nadenken en de vrouwen uit de basis inspireren andere vrouwen en de professionals. We hebben vandaag een heel eigentijdse uitstraling. Fier dat we de boot niet gemist hebben om vandaag op een doordachte en gedragen wijze én 'progressief' én 'conservatief' te zijn. Vrouwen die Femma leren kennen zijn superenthousiast.

Marleen Vergeylen schreef

Van harte proficiat! Na vele jaren inzet als voorzitster van onze groep Femma Destelbergen Eenbeekeinde zette ik 2 jaar geleden een punt achter mijn engagement om plaats te maken voor een totaal nieuwe groep Femma 9070. Ik draag Femma nog steeds een warm hart toe en ben dan ook fier dat Femma deze prijs in ontvangst mocht nemen! Doe zo verder Femma-dames en geniet van jullie prijs!!

Myriam schreef

Proficiat FEMMA. Ik ben ook al ruim 30jaar vrijwilliger bij het team van Hingene.. eerst bij de vrouwengilde, later KAV en nu met trots FEMMA. En we zullen doorgegaan, met z'n allen. Supertrots met de erkenning!

lieve schreef

proficiat aan al de beroepskrachten voor hun doorzettingskracht en natuurlijk de leden die Femma maken door de jaren heen.

Van Pamel Jacqueline schreef

ik ben fier te behoren tot een groep die zo een mooie prijs kreeg ( en terecht ). Ikzelf ben een voorbeeld van hoe een mens kan veranderen dankzij in een vrouwenbeweging zoals FEMMA te zitten.48 jaar geleden werd ik bestuurslid van KAV en was ik bang om in de groep iets te zeggen!!! Dank zij wat ik allemaal bij KAV/FEMMA geleerd heb durf ik nu al mijn woordje doen als raadslid in het OCMW !!!

Jacqueline Wachtebeke

van goethem jerina chris schreef

proficiat, echt verdiend. ik geniet zo van het boekje, de mails en de reizen. doe zo voort.

spijtig dat de afdelingen in sommige gemeenten verdwijnen.

in melsbroek gaat het nog steeds goed, alhoewel er dit jaar niet veel activiteiten gepland zijn. waarom??

Ann Van Loo schreef

Proficiat Femma en al diegene die er hebben aan mee gewerkt om deze prijs mogelijk te maken. Het is niet voor niets dat het reeds zo lang bestaat en door de groei zal het nog heel wat kansen krijgen om nog heel wat te realiseren. Doe zo verder !

Cecile Dekeersmaeker schreef

Proficiat Femma met deze prijs. Proficiat aan alle medewerkers en leden. Ook ik ben fier te behoren bij een organisatie die een Ultima wint. We ervaren ook in Femma Hasselt-Runkst dat heel wat vrouwen blijven groeien en ontwikkelen door in verbondenheid samen dingen te ondernemen.

Gerda schreef

Ik ben samen met jullie apentrots ,fier en vooral dankbaar met deze erkenning!

En laat ons samen met de vele vrijwilligers ,beroepskrachten en leden ,dankbaar en fier zijn en doorgaan om vrouwen kansen te geven tot zelfontplooiing want daar zijn we sterk in ,ieder in zijn eigen afdeling want daar gebeurd het!

Lut Van Hove schreef

Nu heb ik wel zin gekregen om ook eens te reageren. Ik ben ook enkele jaren provinciaal en nationaal actief geweest als vrijwilliger. Ik maakte heel wat vergaderingen, bijeenkomsten enz... mee waarin over de toekomst van Femma werd nagedacht. Vooral vooruitkijken en zware beslissingen nemen om een eigentijds imago te behouden. Dat was geen gemakkelijke opdracht . Deze prijs is een bewijs dat jullie zeker goed bezig zijn.

Ik ben echt fier op jullie !

Reageer